IZUMI, KI PRESTAJAJO ZOB ČASA

Skoraj 125 let si Renault nenehno prizadeva za inovacije. Njegovi izumi so prestali preizkus časa in se še danes uporabljajo, mnogi pa se tega niti ne zavedajo. Menjalnik z direktnim pogonom (1899), zamenjava ročice z električnim zaganjalnikom (1909), dodatek “5. vrat” (1961), centralno odpiranje (1983), kartica za prostoročno telefoniranje (2000). Vse to in še več so dizajni znamke Renault.

  

Povsem novi Megane E-TECH Electric – prvi Renaultov Nouvelle Vague – pa skrbi, da je Renault še vedno inovator. Za zasnovo vozila in njegove platforme je bilo vloženih več kot 300 patentov, od katerih so jih pri Renaultu izbrali sedem za predstavitev v poletnem obdobju. V tem članku nam Fabrice Bernardin, vodja delovne enote za e-tehnologijo pri Renaultovem inženirskem oddelku, pove več o motorju povsem novega Megana E-Tech Electric in o tem, kako je njegova zmogljivost izboljšana z inovativnim sistemom za hlajenje olja, ki vključuje dve patentirani inovaciji.

Pogonski sklop povsem novega Megana E-TECH Electric je v celoti razvila zveza Alliance. Ta pogonski sklop, proizveden na Japonskem za Nissan in v Franciji – natančneje v tovarni v Cléonu – za Renault, zagotavlja optimalno energijsko učinkovitost skupaj z vsemi užitki električnega pogona, kot je takojšnje pospeševanje, ki je dinamično in linearno.

»Elektromotorji morajo imeti odličen hladilni sistem, da so učinkoviti. Zato smo skupaj s kolegi na Japonskem in v francoskem Cléonu sodelovali pri razvoju dveh patentiranih inovacij. Prvi od teh patentov zajema sistem za hlajenje olja za naš sinhronski motor z navitim rotorjem. Injektorje smo namestili na strateška mesta, da brizgajo električni motor z navitim rotorjem, hkrati pa hladijo tako rotor kot stator. Druga patentirana inovacija zajema pametno tehniko, ki nam omogoča, da izkoristimo zagon rotorja, z uporabo sistema obročastih zobnikov za poudarjanje hlajenja statorja z brizganjem olja proti glavam.«

Fabrice Bernardin, vodja delovne enote za e-tehnologijo v Renaultovem inženirskem oddelku