IZJEMNA EKSKLUZIVNOST MATERIALA

Investirajte v oblačilo iz krzna vikunje, ene najbolj izvrstnih in redkih tekstilij na svetu, za vrhunsko zimsko osvežitev garderobe. Ja, plašči, jakne in šali iz vikunje pogosto stanejo tri štirikrat več od primerljivih izdelkov iz odličnega kašmirja in volne, vendar razlika v ceni ni nenamenska.

  

Izjemno mehka, svilnata in robustna volna, narejena iz južnoameriških kamel vikunj, ki tavajo po Andih, je bila desetletja cenjena, zlasti med inkovsko aristokracijo. Trenutno je primanjkuje, saj je vikunja ogrožena vrsta in se zato striže pod strogo omejenimi pogoji. Prekomerno gojenje je južnoameriško žival v kolonialnem obdobju skoraj pripeljalo do izumrtja, preden je bila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja označena kot ogrožena. Od takrat si je populacija opomogla, zahvaljujoč vzpostavitvi zaščitenih habitatov in ponovni vzpostavitvi inkovskih tehnik striženja brez krutosti. Primerne vikunje mojstri ulovijo, ostrižejo in ponovno naselijo v naravo v skladu s temi strogimi pravili, kar je znatno zmanjšalo nevarnost divjega lova. Ta metoda prav tako zagotavlja, da se volna vsake vikunje lahko uporabi za več oblačil v času njenega življenja, saj lahko en plašč zahteva volno do kar 35 majhnih živali.

Loro Piana, italijanska blagovna znamka luksuznega blaga, je v ospredju zaščite vikunj, saj od leta 1994 sodeluje s perujsko vlado in andskimi skupnostmi, da bi obnovila habitate v katerih te čudovite živali živijo. Poleg tega ima podjetje zdaj v lasti velik del svetovne zaloge tega čudovitega materiala. Podjetje je leta 2008 namreč kupilo približno 5000 hektarjev v perujskih Andih, da bi ustanovilo rezervat, kjer je mogoče sramežljivo žival varno nadzorovati, pregledovati in striči.

Drug razlog, ki prispeva k pomanjkanju, je težava pri predelavi v končno blago. Le nekaj mlinov po vsem svetu je sposobnih delati z občutljivimi vlakni, ki se lahko uničijo, če niso pravilno obdelana. Po besedah uvoznika tkanin Jamesa Sheeda, čigar podjetje Kemp and Hewitt distribuira Zegna vikunjo ameriškim krojačem, je povprečno volno super 100s mogoče tkati s hitrostjo 400 “pickov” na minuto. Za primerjavo, čas tkanja vikue ne sme preseči 260 “pickov” na minuto.

Neizogibno pa je primerjati vikunjo z drugo vrhunsko tkanino, kašmirjem. Toda vikunja in kašmir sta dve zelo različni “bitji”, tako dobesedno kot metaforično. Zaradi strožjih zakonov, ki omejujejo, kako se lahko goji in striže vikunja, je tekstil veliko redkejši – obstaja torej razlog, zakaj v prodajnih centrih ne boste našli znižanih puloverjev iz vikunje. Toda edinstvenost vikunje ni njena edina prednost pred kašmirjem.

Čeprav je težko izraziti z besedami, bodo mnogi potrdili, da vikunja nudi precej bolj prijeten občutek na dotik. Craig Wertheim, podpredsednik Združenih držav Amerike in Kanade za angleško tovarno vikunje Scabal, je eden izmed njih. “Finost in mehkoba sta precej boljša od kašmirja,” pravi. “Ko otipate vikunjo, kahko opazite razliko.”

Vikunja se sicer najpogosteje uporablja za šale ali puloverje ali pa se uporablja v plaščih ali športnih jaknah v svoji čisti, klasični obliki. Kot zanimivost, nekatere tovarne so z njo začele kombinirati različne tkanine, kar je povečalo njeno nosljivost. Scabal je tako pravkar začel proizvajati obleko iz 97 odstotkov vikunje in 3 odstotkov svile. Slednja je dodana za odpornost, ki je bistvenega pomena, če nameravamo blago oblikovati v hlače. Nasprotno pa tovarna nudi tudi izbiro volnene obleke super 150s s 5 odstotki vikunje. V tem primeru gre pri kombinaciji bolj za užitek kot korist.

Konfekcijska oblačila Loro Piana iz vikunje so, kot smo dejali, skoraj ekskluzivni vir redke preje, ki se uporablja v številnih stilih, vključno s plašči, odpornimi proti dežju, puliji in celo polo majicami. V manjšem obsegu sicer tudi znamka Zegna ponuja vrhnja oblačila iz vikunje, pa tudi alternativna oblačila za prosti čas, kot so srajce in jopiči. Medtem škotska tovarna Johnstons of Elgin že od leta 1849 izdeluje vikunja šale in rute in to počne še zdaj.

Od časov, ko so jo nosili inkovski kralji, ima vikunja edinstveno sposobnost narediti vtis. Prepričani smo, da bo v modernem času neobskurna kameljina dlaka še naprej vzbujala hvaležnost – in zavist – daleč v prihodnosti.