ITALIJANSKI PODPIS BREZČASNEGA POMORSKEGA SLOGA

V teh vročih poletnih dneh se vsakomur prileže miren oddih na morju, v družbi luksuzne jahte, najboljših prijateljev in okusnega šampanjca. V tem duhu smo za vas pripravili intervju z oblikovalcema Antoniom Citteriom in Filippom Salvettijem, ki vas bo vsaj za hip popeljal v svet pomorstva in v vas vsaj za hip vzbudil občutek, ki ga prinaša plovba. Plod njunega sodelovanja, Custom line Navetta 30, je sicer prvo plovilo po meri, ki se ponaša s kombinacijo zunanjega dizajna teh dveh izjemnih oblikovalcev. Izkušenejši med njima, gospod Antonio Citterio, je imel oblikovanje položeno že v zibelko, saj je bil rojen v Medi, italijanskem centru pohištvenega oblikovanja. Svoje delo je po študiju na Art Institute of Cantù in na Politehniki v Milanu začel v delavnici svojega očeta, trdo delo pa ga je z leti pripeljalo do tega, da si v partnerstvu s Patricio Veil lasti studio Antonio Citterio Patricia Veil. V svoji bogati karieri je bil med drugim počaščen z nazivom Kraljevega industrijskega oblikovalca, osvojil pa je tudi kopico drugih priznanj in nagrad, med večjimi pa je zagotovo nagrada Compasso d’Oro-ADI. Na drugi strani je Filippo Salvetti, ki se je rodil v Bergamu leta 1972. Enako kot g. Citterio je diplomiral na Politehniki v Milanu, kjer si je prislužil diplomo iz arhitekture. Svojo kariero je začel leta 1997 v studiu Disegno kot oblikovalec izdelkov, kariera pa ga je skozi leta ponesla v številna podjetja, kot so Momo design, Officina Italiana Design, Mauro, Neo Design, Benetti … Leta 2014 je odprl podjetje Filippo Salvetti Yacht Design, v katerem je hitro začel izdelovati večje projekte, med prvimi je bil izdelava linije Bugari Yachts, kasneje pa se je začelo še sodelovanje s skupino Ferretti, za katero je v treh letih oblikoval pet različnih modelov.
  

DAVID: Rodili ste se v Medi, središču italijanske proizvodnje pohištva. Je to vplivalo na vašo izbiro poklica? Kdaj se dobili občutek, da si »želite postati arhitekt?«

Antonio Citterio: Da pomembni dejavniki so bili, da sem bil rojen leta 1950 v Medi, v osrčju Brianze, predalpskega območja severno od Milana in v okrožju proizvodnje pohištva, kot tudi moj študij na Art Institute of Cantù, kjer sem oblikoval pohištvo štiri do pet ur na dan, vsak dan, do mature. Nato sem šel delat v očetovo delavnico. Bil je obrtnik, podjetnik in pripovedoval mi je o imenih, kot so bili Terragni, Asnago, Vender. Tako sem bil potopljen v kontekst, ki mi je z neposrednimi izkušnjami omogočil razumevanje nekaterih osnovnih značilnosti oblikovanja in opremljanja. Odločitev za šolo arhitekture na Politehniki v Milanu je bila povsem logična posledica, zlasti v državi, kot je Italija, kjer meja med arhitekturo, notranjim opremljanjem in industrijskim oblikovanjem ni tako zelo ostra. Tipično italijansko je v resnici način pristopa k arhitekturi, notranjemu dekoriranju in produkciji izdelkov na soroden način. Samo pomislite na eksponente »milanske šole«: Caccia, Dominioni, Albini, Giò Ponti.

DAVID: Vajine poti z gospo Patricio Viel so se prekrižale in združile moči v letu 2000 in vse preostalo je le še zgodovina. Kako se je to zgodilo?

AC: Pravzaprav s Patricio Viel sodelujem že vse od leta 1984, tako je bilo na neki način povsem naravno, da je v letu 2000 prišlo do partnerstva, ki sva ga utrdila. Tako je bil ustanovljen studio Citterio Viel & Partners (danes Antonio Citterio Patricia Viel) z več kot 100 zaposlenimi, ki jih vodi več kot osem partnerjev.

DAVID: Pred kratkim smo napisali članek o neverjetni jahti Custom Line Navetta 30, za katero ste zasnovali notranjost in jo opremili. Kakšna je največja razlika med oblikovanjem super jahte in luksuznega hotela?

AC: Obstajata dve glavni razliki, kontekst in prostor. Kontekst, v katerem projekt živi, je ključnega pomena za vsak naš projekt, od kosov pohištva, do stolpnice ali jahte. Na projekt venomer gledamo kot na nekaj, kar mora biti v dialogu z njegovim kontekstom. Za jahto Custom Line Navetta 30 sta bila na primer to navtična tradicija in morje, kot jedro našega projekta notranje opreme. Povezava s prostorom je naslednji ključni element, zlasti na jahti, kjer je prostor omejen, se mora vsak kos pohištva in vsak detajl prilagajati prostoru. V Navetti 30 je vsak kos pohištva narejen po meri, da se prilagodi obliki trupa, tako da lastnik tovrstne jahte ne zapravi nobenega razpoložljivega centimetra.

DAVID: Kako pomemben je izbor pravih materialov, tako pri stavbah kot tudi pri jahtah. Lahko napačen izbor materialov vpliva na splošno udobje uporabnikov izdelka?

AC: Izbor pravih materialov je za nas izjemnega pomena. Venomer se trudimo, da se celoten koncept odraža tudi pri izbiri materialov. V primerih jaht je izredno pomembno izbrati prave materiale, ki morajo govoriti o navtični tradiciji in konceptu notranje opreme, hkrati pa biti izjemno odporni tudi na morsko podnebje.

DAVID: Objekti in celo jahte so dandanes veliko bolj odprte, svetle, zračne, steklo se uporablja še bolj kot v preteklosti. Kaj menite, čemu je tak razlog?

AC: Ustvariti občutek združitve z okolico. Pri projektu jahte Custom Line Navetta 30 smo na primer na veliko uporabili steklo, velikanska okna se odpirajo na morje in sporočajo občutek pripadnosti morju.

DAVID: Kako pomemben je ogljični odtis, medtem ko se kreira nov hotel, nova trgovina ali nova jahta?

AC: Trajnost je jedro vsakega našega projekta v studiu ACPV. Vedno, ko oblikujemo, imamo v mislih »prihodnje življenje« tega projekta, če se izrazim malo bolj kreativno. Pri jahti Custom Line Navetta 30 je bil izbran vsak material z zmanjšanim možnim vplivom na okolje.

DAVID: Kako se odločite, katere materiale boste uporabljali, zlasti na področju navtike? Ali so materiali izbrani v sodelovanju z notranjimi oblikovalci ali svoje delo opravite najprej in se nato posvetujete z notranjimi oblikovalci?

Filippo Salvetti: V navtičnem oblikovanju lahko izbiramo med različnimi materiali; najprej moramo upoštevati vrsto projekta, stroške in značilnosti izvedbe. Ogljikova vlakna so na primer izjemno lahka in lahko delujejo za širok spekter oblik, hkrati pa so tudi zelo draga. Večina jaht je običajno izdelanih iz kompozitnih materialov. Raziskava je zelo pomembna tudi zato, ker morajo biti materiali v primerjavi z gradbeno arhitekturo odporni na visoko vsebnost vlage in korozijo, zlasti za nekatere dele. Pravzaprav morsko okolje ni edini parameter za to izbiro. Vsak del jahte je podvržen zmanjšanju teže, vsi materiali pa morajo biti na voljo kolikor se da tanki, da bi dosegli najboljša razmerja in zagotovili najvišjo raven udobja, ne da bi pri tem ogrozili zvočno izoliranost. Seveda bi morala obstajati povezava med zunanjo in notranjo opremo. Če notranjost in zunanjost obravnavata različna oblikovalca, po navadi na začetku projekta definirata »skupno razpoloženje«. Če na primer jahta nosi klasičen slog oblikovanja, se z nekaterimi izbranimi tekstilijami uporabi določena vrsta tikovine. Če je notranje razpoloženje moderno, z visokotehnološko usmerjenostjo, bo zunanjost obdana z nekaterimi deli iz poliranega jekla, ogljikovih vlaken in morda s kakšnim posebnim lakiranim delom.

DAVID: Kdaj ali kako ste vedeli, da je to delo primerno za vas? Kaj ste počeli na začetku svoje poklicne poti?

FS: Ko sem začel svojo kariero pri Officina Italiana Design, so me očarali modeli Mauro Micheli in skušal sem najti skrivnost teh linij in se naučiti ravnotežja dobrih razmerij. Od tega trenutka sem razumel, da želim iti po tej poti.

DAVID: Ali dela na zasnovi jahte samo en arhitekt? Obstaja toliko različnih vidikov, kje začeti? Koliko časa običajno traja postopek, na primer, koliko časa je trajala izdelava Navetta 30?

FS: Najboljši rezultat v smislu dobrega oblikovanja je odvisen od vpletenih ljudi. Mora jih gnati strast in skupaj morajo delovati usklajeno. V našem studiu ima vsak oblikovalec različne lastnosti, vendar mora imeti vsak od njih močan estetski okus. Prva faza projekta je narisati niz skic brez prevelikih omejitev. Ko izstopa določena oblika, se lahko projekt začne. Vsak projekt se začne z nitjo, ki ji je treba slediti v vsakem koraku postopka. Če tej izvirni liniji primanjkuje kakovosti, bo rezultat neuspeh, ne glede na trud. To je pomembno, saj je pot do uresničitve dolga in polna nepričakovanih zasukov, ki se lahko prekrivajo s čistostjo dobre ideje. Zato mora biti izhodiščna ideja najmočnejša in najboljša. Običajno lahko traja postopek od začetne zahteve do dostave 3D-modelov približno eno leto z veliko vmesnimi revizijami. Obstaja tudi veliko projektov, ki iz več razlogov, od zunanjih dejavnikov do inženirskih težav ali sprememb smeri, lahko zahtevajo daljša časovna obdobja. V primeru Custom Line Navetta 30 smo se postavili pred težko nalogo izdelave 30-metrske jahte, ki nosi vsebino večjega čolna. Zaradi tega inovativnega koncepta sta morala naša dva studia, da bi dosegli najboljši rezultat, razstaviti ter pregledati vsak najmanjši del, zato je celoten postopek trajal nekoliko dlje kot običajno.

DAVID: Kaj navdihuje vaš izbor oblik? Zdi se, da ste za Navetto 30 odprli poglede in razgled do maksimuma. Ali naravo pogosto najdete kot svoj vir idej ali obstaja še kaj drugega?

FS: V tej digitalni dobi je veliko virov navdiha, kjer vsaka vrsta vizualnega izražanja nenehno potuje skozi vse družbene medije. Vplivi industrijskega in avtomobilskega oblikovanja ter stanovanjske arhitekture so neizogibni, vendar to ne sme vplivati ​​na jahto v njeni specifičnosti in plovnosti. Vplivi z drugih področij so primerni in ​​so temeljni v ustvarjalnem procesu, vendar mora jahta vedno ostati jahta. Dandanes je vse večja želja lastnikov jaht, da dajemo posebno pozornost povezavam med zunanjimi in notranjimi območji. Notranjost se odpira proti zunanjosti, kolikor je mogoče, da ponuja širše panoramske poglede, ki segajo čez morje do obzorja. Prav to lahko vidite v novem projektu Navetta 30. Poleg tega se jahte vse pogosteje oblikujejo okoli velikih zastekljenih oken, ki odstranjujejo vso estetsko vitalnost. Treba je najti pravo ravnovesje. Navetta 30 združuje velikodušne površine s privlačnim, gracioznim dizajnom, katerega klasični čar se nikoli ne postara. Morda ima zmogljivosti ladje, vendar je jahta polna harmonično uravnotežene vizualne privlačnosti. Bistveno je bilo najti pravo ravnovesje med trupom in zgornjim delom, obenem pa smo želeli poudariti način, kako se zunanje linije raztezajo vodoravno, da bi dodale nekaj živahnosti tej značilni, kompleksni obliki. Navetta 30 je projekt začela z bolj sorazmernim ravnotežjem črne in bele barve, vendar se je to nato spremenilo z razvojem notranjih funkcij. Vloga razmerja je potrebna, vendar ni glavni dejavnik v projektu, ki je še vedno v delu. Iskanje navdiha v pomorskih oblikah je tu lahko dobra smer, še posebej, če je izdelek namenjen plovbi v teh okoljih, pogosto pa se zgodi, da reference prihajajo iz drugih oblikovalskih disciplin in so natančneje povezane s kakovostjo in svežino vsake po meri izdelane površine.

DAVID: Kateri so glavni vidiki gradnje jahte? Na katere stvari morate biti najbolj pozorni pri ustvarjanju?

FS: Če se vaše vprašanje nanaša na celotno konstrukcijo jahte, je pomembna vsaka faza: od izdelave oblik do sestavljanja in spajanja ter namestitve sistemov.

DAVID: Kaj vas je prepričalo, da postanete oblikovalec luksuznih jaht? So jahte vaša največja strast ali obstajajo drugi tipi projektov, pri katerih bolj uživate v delu?

FS: Na začetku je bila naša filozofija iskanja projektov, ki niso bili povezani z navtičnim področjem, večinoma sicer z industrijskim oblikovanjem, ampak tudi nekaterimi arhitekturnimi podvigi. Z leti se je naša osnovna dejavnost krepila in oblikovanje jaht je postalo naš glavni in edini fokus.

DAVID: Kako pomembna so okoljska vprašanja in trajnost? Je to močno spremenilo uporabo različnih materialov?

FS: Po našem mnenju je odgovornost ključna beseda, ne pa trajnost, in to lahko pride le z razvojem novih materialov, ki jih je mogoče popolnoma reciklirati. Ogljikova vlakna lahko dobijo drugo življenjsko dobo po uporabi v projektu izdelave jahte, ne pa na drugem čolnu, ker postopek recikliranja odvzame nekatere njegove tehnične lastnosti. Zdi se, da novi proizvodi mineralnega izvora postavljajo nove meje na tem področju. Popolnoma jih je mogoče reciklirati in lahko zagotavljajo enake lastnosti kot ogljikova vlakna, zato upamo, da je to morda začetek novega poglavja. Trenutno je najbolj zelena barka izdelana iz jekla in če je ta zgrajena dovolj odgovorno, jo je mogoče v celoti reciklirati.