ITALIJANSKA EKSKLUZIVNOST

Najmlajši otrok se običajno šteje za najbolj priljubljena oziroma popularnega od vseh bratov in sester. V primeru Alfa Romeo Tonale bi lahko najnovejši in najmanjši SUV, ki se pridruži družini, zelo dobro izpolnil to pravilo. Za začetek, za razliko od večjega brata Stelvia, ki je močno osredotočen na svojo vlogo športnega terenca, ta Tonale obljublja, da bo pritegnil širšo publiko. Tonale tako odmeva živahni videz Stelvia, vendar to počne z zavezo k nižjim stroškom vožnje in vzdrževanja, ki bodo simpatičnemu malčku pomagali pri »vključevanju« v živahno družbo družinskih SUV-jev.

  

In medtem, ko so je sama znamka Alfa Romeo skozi leta morda malce potihem in nepričakovano razvila in začela zreti v novo, tehnološko, trajnostno in elektrificirano obdobje, novi Tonale ohranja DNK italijanske športnosti znamke, funkcije in povezljivost pa ga naredijo najbolj tehnološko Alfa Romeo doslej. Zakaj? Ker združuje kakovost z dinamičnimi lastnostmi, da ponovno, kot ko prvič sedemo za volan, odkrivamo športnost v 21. stoletju.

Vrhunsko zmogljivost omogoča ekskluziven motor z 48v Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) z 160 konjskimi močmi, ki je, kot zanimivost, debitiral prav s predstavitvijo novega modela Tonale. 1,5-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom s spremenljivo geometrijo je združen s 7-stopenjskim menjalnikom Alfa Romeo TCT z dvojno sklopko in 48-voltnim 15-kW in 55-Nm elektromotorjem “P2” in lahko poganja kolesa tudi, ko je motor z notranjim zgorevanjem izklopljen. Zahvaljujoč tej tehnični funkciji Tonale ponuja pristno elektrificirano izkušnjo, ki kar nariše nasmeh na obraz. No, kot smo dejali je zmogljivst resnično impresivna, saj do 100 km/h skoči v 8,8 sekunde, med tem ko največjo hitrost doseže pri več kot kot 210 km/h. Razburljivi italijanski malček je na voljo tudi v hibridni različici 130 CV s 7-stopenjskim menjalnikom Alfa Romeo TCT z dvojno sklopko in 48-voltnim elektromotorjem “P2”. V tem primeru je za doseg magične stotice potrtebnih 9,9 sekunde z največjo hitrostjo 195 km/h.

Še ena zanimivost je ta, da je v luči svetovne ekskluzive v novi Tonali debitirala tudi tehnologija NFT (Non-Fungible-Token). Gre za popolnoma novo funkcijo v avtomobilskem sektorju, saj je Alfa Romeo je prvi proizvajalec, ki je digitalno potrdilo NFT povezal z vozilom. Tehnologija temelji na konceptu “blockchain card”, zaupnega in nespremenljivega digitalnega registra, v katerega se zabeležijo glavni podatki vsakega vozila. Ta za uporabo pripravljena, trajnostna in značilna funkcija zunaj vozila poudarja sposobnost Alfa Romea za inovacije, deluje pa po principu tega, da na podlagi izbire stranke NFT izdela certifikat, v katerega se zabeležijo podatki o življenjski dobi vozila. Ta certifikat se lahko uporablja za zagotovitev, da je vozilo dobro vzdrževano in zato podpira njegovo vrednost. Preverjanje NFT se na trgu rabljenih avtomobilov obravnava kot nadaljnji vir kredibilnosti, ki pomaga lastniku/prodajalcu, hkrati pa pomirja kupca pri izbiri rabljenega vozila.

Alfa Romeo Tonale bo ob komercialni predstavitvi ponudila prenovljeno logiko ponudbe, ki ju odlikujeta dve osnovni skupini opreme – Super in Ti – katerih identiteti sta razločni in dobro opredeljeni, da bi zadovoljili potrebe najzahtevnejših kupcev. Trim Super, ki služi kot nekakšen prehod v edinstveno izkušnjo Alfa Romeo, je mogoče prilagoditi z uporabo paketa Sprint, ki vključuje številne možnosti z močno športno konotacijo. Po drugi strani pa lahko okrasno opremo Ti z bolj elegantno in značilno konotacijo obogatimo s paketom Veloce, da dosežemo maksimum v smislu zmogljivosti in športnosti. V skladu z logiko poenostavitve in racionalizacije ponudbe Tonaleov cenovni pristop zajema tudi poenostavljeno in pregledno linearno strategijo s stranko od trenutka nakupa skozi celotno pot do kupca.

Če se dejansko dodaknemo notranjostii bomo najprej opazili, da vam je za volanom Tonale na voljo udoben položaj za vožnjo z veliko nastavitvami. Alfin najnovejši 10,25-palčni informacijsko-razvedrilni sistem z Android Auto in brezžičnim Apple Carplay se je sicer »znebil« priročnega vrtljivega krmilnika, ki se uporablja v modelih Alfa Romeo Guilia in Stelvio, pridobil pa je veliko hitrejši operacijski sistem, ostrejšo grafiko, poenostavljeno strukturo menija in pomočnika za prepoznavanje glasu Alexa za obdelavo nekaterih osnovnih ukazov. Armaturna plošča Tonale je privlačno oblikovana in zaradi fizičnega upravljanja klimatske naprave enostavna za uporabo, vozilo pa vam poleg prijetnega videza ponuja tudi precej prostora za noge in glavo. Dejansko bi lahko rekli, da italijanska gostoljubnost, ki pooseblja ekskluzivnost, dober okus in eleganco, zahvaljujoč Alfa Romeo Tonale vstopa v svet vrhunskih terencev C-SUV. Potniški prostor Tonale tore ponuja pravo količino prostora za potnike, voznikov sedež pa zagotavlja popoln občutek nadzora in prevlade na cesti, ki ne zmanjša užitka v vožnji, značilnega za športni avtomobil Alfa Romeo. Udobje in dobro počutje za vse v vozilu dodatno zagotavljajo dvopodročna klimatska naprava, prijetna ambientalna svetloba, prej omenjeni prefinjen infotainment sistem, prezračevani in ogrevani sprednji sedeži ter zvočni sistem Harman Kardon s 14 zvočniki. Novi model vključuje električna prtljažna vrata in brezžično polnilno ploščico – pred menjalnikom, da popolnoma varno odložite in napolnite svoj pametni telefon brez napora. Nazadnje, Tonale je eden redkih modelov v svojem razredu, ki ponuja sistem “polavtomatsko parkiranje”, ki označuje prostor, ki je na voljo za parkiranje, in dokonča vstopne in izstopne manevre avtomobila. Tonale je namenjen ljubiteljem otipljivega užitka italijanske družabnosti, udobja in okusa.