Instagram

INSTAGRAM ZA OTROKE. KAJ PA VARNOST?

Facebook naj bi predstavil omejeno različico priljubljene aplikacije Instagram za otroke, mlajše od 13 let. Otrokom prijazna različica Instagrama omogoča Facebooku, da razširi doseg svojih aplikacij, saj naj bi še naprej povečeval svojo privlačnost v vseh starostnih skupinah.

Družba naj bi že ustanovila skupino za izdelavo otroške različice Instagrama, ki jo je prvič interno naznanila v začetku tega tedna. Medij Variety je od predstavnika Facebooka Joeja Osborna prejel informacijjo, ki je projekt potrdila z izjavo: “Raziskujemo, kako na Instagram pripeljati izkušnjo, ki jo nadzirajo starši, da bi otrokom pomagali slediti svojim prijateljem, odkriti nove hobije in zanimanja ter še več. Otroci vse pogosteje sprašujejo starše, ali se lahko pridružijo aplikacijam, ki jim pomagajo biti v koraku s prijatelji. Trenutno ni veliko možnosti za starše, zato si prizadevamo za izdelavo dodatnih aplikacij, kot smo to storili z Messenger Kids, ki so primerne za otroke in jih upravljajo starši.”

Facebook je aplikacijo Messenger Kids, namenjeno tudi za otroke mlajše od 13 let, sicer prvič zagnal leta 2017, vendar je ta zlasti po napaki leta 2019, ki je otrokom v aplikaciji omogočila, da so se pridružili skupinam z neznanci, prejela kar nekaj kritik.

Velikan je trenutno v začetni fazi izdelave aplikacije Instagram za otroke, pričakuje pa se, da bo aplikacija spadala pod ameriški zakon o varstvu zasebnosti otrok na spletu. Novica prihaja le nekaj dni po tem, ko je Instagram objavil vrsto posodobitev, ki so vključevale nove vire in funkcije, ki predstavljajo “stalna prizadevanja podjetja za zaščito najmlajših članov skupnosti”. Instagram razvija tudi novo tehnologijo umetne inteligence, ki mu bo pomagala zaznati starost uporabnikov aplikacij.

Kljub temu, da naj bi tokrat šlo za povsem varno aplikacijo vam vseeno svetujemo, da ste pri uporabi ves čas pozorni in sami ustvarjate nadzor nad aplikacijami, ki jih uporabljajo vaši otroci.