INOVATIVNE SPOSOBNOSTI ZNAMKE ŠKODA

OCTAVIA je srce in gonilna sila znamke ŠKODA, ikona ter vrhunski model v svetovnem merilu in ravno ob 60. obletnici začetka proizvodnje češki proizvajalec predstavlja najnovejšo izdajo svoje uspešnice. Češki proizvajalec avtomobilov je od lansiranja leta 1959 izdelal več kot 6,5 milijona avtomobilov OCTAVIA, v zadnjih nekaj letih pa je prodala približno 400.000 enot tretje generacije velikega kompaktnega avtomobila letno po vsem svetu, kar predstavlja približno tretjino celotne prodaje Škodinih modelov. Trenutno je OCTAVIA najbolj prodajani model na Češkem, v Avstriji, Švici, na Finskem, Madžarskem, Poljskem, v Srbiji in Belorusiji.
  

Vodilno vlogo v tej zgodbi o uspehu igra različica COMBI, saj se skoraj dve tretjini vseh kupcev OCTAVIE odloči za to obliko karoserije, zato je ŠKODA AUTO najprej predstavila različico COMBI, kombilimuzina pa je sledila nekaj tednov kasneje. Četrta generacija ŠKODA OCTAVIA je zrasla v velikosti, zato je daljša in širša od svoje predhodnice, večji je tudi prtljažnik, zaradi novega oblikovalskega jezika ŠKODA pa se OCTAVIA ponaša s še večjo čustvenostjo, saj popolnoma nov koncept notranjosti združuje izjemno funkcionalnost in edinstveno količino prostora s kakovostnimi materiali in pametnimi lastnostmi, tudi v majhnih podrobnostih. Poleg tega več novih rešitev za povezovanje skupaj z asistenčnimi sistemi poudarja inovativne sposobnosti znamke v segmentu kompaktnih avtomobilov. Kar se tiče notranjosti, potniki zadaj sedaj uživajo v še bolj luksuzni izkušnji, kapaciteta prtljažnika, ki je največja v segmentu, pa se je, kot je bilo omenjeno zgoraj, v modelu COMBI povečala na 640 l in v kombilimuzini na 600 l.

Novi volanski obroč ima zdaj samo dva kraka in kromirano oblogo, v večnamenski različici pa je na volanu omogočeno uporabljati kar 14 različnih funkcij. Armaturna plošča je modularna, večstopenjska in preko oblike rešetke ŠKODA s kontrastnim, barvnim območjem pod velikim, večfunkcijskim zaslonom notranjosti viša nivo luksuza. Prvič so na voljo ergonomični sedeži, prijazni hrbtu, ki poleg ogrevanja ponujajo tudi masažno funkcijo in hlajenje. Opcijski športni sedeži so prekriti s posebno dihajočo tkanino ThermoFlux, druga dodatna lastnost nove OCTAVIA pa je triconska klimatska naprava Climatronic. Nova ŠKODA OCTAVIA je opremljena s sodobnimi motorji TDI in TSI s povečanim izkoristkom, zaradi bistveno izboljšane aerodinamike, manjše porabe goriva in zmanjšanih emisij. Poleg dizelskih in bencinskih motorjev obstaja še posebej okolju prijazna različica s pogonom na CNG, na voljo pa so tudi vtične hibridne različice in prvič tudi motorji z blago hibridno tehnologijo. Trivaljni 1.0 TSI, ki proizvaja 81 kW (110 KM) in štirivaljni 1,5 TSI s 110 kW (150 KM), sta opremljena s 7-stopenjskim DSG in uporabljata 48-V zaganjalnik in z 48-V litij-ionsko baterijo. To omogoča vožnjo, ko je motor popolnoma ugasnjen, obenem pa vozilo pridobiva energijo ob zaviranju in podpira motor z dodatnim elektronskim zagonom. Hkrati se lahko motor zažene bolj tiho in z manj vibracijami.

Oba motorja sta na voljo tudi v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom brez blago hibridne tehnologije. Menjalnik, ki je na voljo s 1.5 TSI, je bil na novo razvit za motorje, ki zagotavljajo visok navor in se uporablja skupaj z dizelskimi motorji OCTAVIA. 2.0 TSI z močjo 140 kW (190 KM) je na voljo izključno s pogonom na vsa kolesa in 7-stopenjskim DSG-jem. Vsi TSI modeli so opremljeni s filtrom za trdne delce bencina.