INOVACIJE IN TRADICIJA

STIHL JE LETA 1926 V WAIBLINGENU V NEMČIJI USTANOVIL ANDREAS STIHL, ZANIMIVO PA JE PREDVSEM DEJSTVO, DA JE BILO PODJETJE USTANOVLJENO Z ENIM STROJEM, ELEKTRIČNO ŽAGO HP TWO-MAN. PODJETJE, KOT GA POZNAMO DANES, JE BILO TOREJ USTANOVLJENO SKORAJ NA PRAVLJIČEN NAČIN, TAKŠEN, KOT GA POGOSTO SLIŠIMO V RAZNO RAZNIH MOTIVACIJSKIH GOVORIH – KOT EN ČLOVEK Z VIZIJO. NO, V NASLEDNJIH MALCE MANJ KOT 100 LETIH, JE PODJETJE SKOZI SVOJE ZOBNIKE POGNALO VEČ KOT 12.000 ZAPOSLENIH, VKLJUČNO S 400 STROKOVNIMI OBLIKOVALCI IN INŽENIRJI. KAR SE JE NEKOČ RODILO V NEMČIJI, JE S TRDIM DELOM, NENEHNIMI INOVACIJAMI IN TEŽNJO PO ŠE BOLJŠEM POSTALO SVETOVNO PREPOZNAVNO IME V INDUSTRIJI IN ZUNAJ NJE.

  

No, morda se tako kot mi sprašujete, kako je podjetje zraslo na to, kar je danes. Ker nas je premagala radovednost smo si podrobneje ogledali zgodovino podjetja STIHL, da bi vam predstavili nekaj zanimivih dejstev skozi leta. Leta 1927, le eno leto po ustanovitvi, je Andreas Stihl podjetje preselil v tovarno v Bad Cannstattu blizu Stuttgarta. Na žalost je bila ta stavba med vojno močno poškodovana, še ena selitev pa je bila izvedena v Waiblingen, kjer proizvodnja ostaja še danes. Do leta 1930 se je podjetje še vedno širilo z veliko hitrostjo, poudarek pa je bil na morda precej nepričakovanem gradniku… Podjetje je namreč ogromno truda vlagalo v koncept “razvijanja dobrih ljudi” znotraj podjetja, strategijo, ki se je na dolgi rok še kako obrestovala. Ta cilj je poleg pozitivne klime in toplih odnosov znotraj podjetja spodbudil tudi oblikovanje sheme usposabljanja vajencev. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so se pojavile tudi prve motorne žage STIHL za dva hkratna uporabnika na bencinski pogon. No, če se premaknemo dobrih 20 let kasneje pridemo do nove, moderne in bolj pestre dobe podjetja. Kot morda veste STIHL, ki ga poznamo danes, namreč ponuja široko paleto strojev in orodij že od leta 1954. Tega leta so namreč pri nemškemu gigantu izdelali nastavek za svojo motorno žago BL, ta nastavek pa je ta stroj spremenil v napravo za opanje lukenj. To je bil hkrati prvi od številnih projektov diverzifikacije podjetja.

Pol desetletja kasneje, leta 1959, je Andreas Stihl končno uresničil svojo dolgo obstoječo vizijo, da ustvari revolucionarno “lahko” prenosno motorno žago za industrijo obdelave dreves. Sedemdeseta leta so nato prinesla še več inovacij za STIHL, proizvodni proces v podjetju pa je z razvojem tehnologije in rastjo podjetja postal bolj mehaniziran. To obdobje je prineslo tudi začetek logotipa STIHL, kot ga poznamo danes. Logotip se je začel diverzificirati z enakim tempom kot podjetje, nekoč gozdarski logotip pa se je prelevil v eleganten dizajn, ki ga je mogoče videti na strojih v celotni ponudbi Stihl. Leto 1992 pa je zaznamoval ogromen mejnik za podjetje – STIHL je namreč kupil znamko VIKING, avstrijsko vrtnarsko podjetje. Nakup in prevzem sta pomenila, da je VIKING pod okriljem uspešne nemške znamke hitro raseel in postal pomemben gradnik podjetja. Dobro desetletje kasneje, a že v novem tisočletju, je STIHL predstavil svoj koncept večih orodij, motor s posebno gredjo, ki lahko poganja vrsto orodij. Danes je ta stroj znan kot sistem Kombi. No, precej hitro je prišlo leto 2009 in Stihl je vstopil na trg akumulatorskih orodij.

Ta podvig se je začel z dvema modeloma standardnih škarij za živo mejo, ki so kj kmalu med vrtnarji poželi številne pohvale in komplimente zaradi prenosljivosti in moči. Vredno je izpostaviti tudi, da so orodja iz te družine še danes priljubljena. Leto 2010 je prineslo še več inovacij, saj je STIHL predstavil svojo ponudbo motornih žag MS, samonastavljih, “verižnih žag z možgani”. Leto pozneje, leta 2011, se je začelo novo obdobje s prihodom celotne ponudbe akumulatorskih vrtnih orodij STIHL, katerih trajnostna, tiha in dolgotrajna litij-ionska baterija napaja vsa orodja, ki so na voljo. Poleg tega, da je že dolga leta svetovno znano ime v industriji, pogosto pa tudi paradni konj in vir navdiha, Stihl še naprej ustvarja inovativne palete izdelkov, ki navdušujejo tako zasebne uporabnike kot tudi izkušene profesionalce…