IDEALNA TEHNOLOŠKA IZBIRA

Zaradi prehoda na električni pogon ljudje spreminjamo način razmišljanja in pridobivamo nove navade. Bolje je izbrati manjšo in cenejšo baterijo z visoko zmogljivostjo polnjenja, ki jo napolnimo hitreje in bolj pogosto, kot pa težko in drago baterijo, katere celoten doseg le redko v celoti izkoristimo.

  

CITROËN Ë-C4: OPTIMALNA REŠITEV ZA DOLGE POTI

ë-C4 temelji na konceptu, ki poenostavi vsakodnevne in tudi dolge poti: poleg ë-udobja za krajše vsakodnevne poti, ë-C4 razpolaga tudi z vsemi potrebnimi aduti, da svojim strankam omogoči povsem brezskrbno vožnjo tudi na daljših razdaljah:

  • zmerno velika in težka baterija za sprejemljivo porabo,
  • optimizirano trajanje polnjenja po zaslugi polnjenja z enosmernim tokom na hitri polnilnici s 100 kW,
  • izboljšana poraba električne energije po zaslugi nadgradnje toplotne črpalke, dodatnega higrometričnega zaznavala in optimizacije sistema prenosa.

Hitro in bolj pogosto polnjenje

ë-C4 ponuja razumen pristop k prehodu na elektriko. Namesto da bi stalno prevažali težko in drago baterijo, je bolje imeti optimizirano baterijo, ki se hitro polni. Na potovanja moramo gledati s povsem drugega zornega kota. Čeprav se morda zdi presenetljivo, je pogostejše in krajše zaustavljanje bolj učinkovito med vožnjo na daljših razdaljah, kot pa zaustavljanje za veliko dlje časa. To je mogoče razložiti s krivuljo polnjenja, ki pri električnem avtomobilu pada, ko stopnja napolnjenosti baterije narašča. Da bi si zagotovili optimalno trajanje polnjenja med potjo in izkoristili največjo moč polnjenja baterije, je priporočljivo baterijo začeti polniti, ko je na nizki stopnji napolnjenosti in ko doseže optimalno delovno temperaturo (na primer po vožnji po avtocesti). To je enako kot pri polnjenju kozarca z vodo, hitrost polnjenja na začetku hitrejša kot na koncu polnjenja: zato je za polnjenje baterije od 80 do 100 % potrebno več časa kot od 0 do 80 %.

Načrtovanje poti

Na daljšem potovanju je torej bolj učinkovito narediti več kratkih postankov za polnjenje, da izkoristite največjo moč polnjenja in prihranite pri stroških polnjenja. Takšna sprememba načina potovanja ne predstavlja nobenih problemov, saj so na voljo številne storitve za olajšanje potovanja. Da bi jim uspelo v celoti izkoristili udobje, ki ga električna vozila zagotavljajo na daljših poteh, morajo vozniki začeti drugače razmišljati o svojem potovanju in se vnaprej pripraviti pot, da bodo lahko optimalno izkoristili postanke in polnjenje. Z vozilom ë-C4 se lahko odpravite na brezskrbno potovanje in uživate v vsem udobju, ki ga ponujajo električna vozila. Čez vikend se lahko odpeljete več kot sto kilometrov od doma ali pa na počitnice na drugo stran države. Dodatni čas potovanja, ki ga porabite za polnjenje baterije, ni nič kaj daljši od premorov, ki si jih ljudje seveda vzamejo na daljših potovanjih, da pretegnejo noge, si privoščijo kosilo ali zgolj upoštevajo priporočila za varnost v cestnem prometu (15 do 20 minut odmora vsaki dve uri).