HYUNDAI GRADI MOST V PRIHODNOST

Znamka Hyundai je v lasnskem letu lansirala IONIQ 5, srednje velik križanec in prvi model v Hyundaijevi novi električni liniji IONIQ. IONIQ 5 tako postavlja merila za ponovno opredelitev življenjskega sloga električne mobilnosti z vrsto trajnostnih in inovativnih funkcij, hkrati pa navdušuje s svojim futurističnim izgledom, ki pogosto obrača poglede.

  

IONIQ 5 je sicer zgrajen na lastni namenski arhitekturi BEV, imenovani Electric-Global Modular Platform (E-GMP), ki mu omogoča edinstvena razmerja na podaljšani medosni razdalji. Z E-GMP IONIQ 5 ponuja inovativno notranjo zasnovo z okolju prijaznimi materiali na številnih stičnih točkah, visoko zmogljivost v povezavi z ultra hitrim polnjenjem in funkcijo Vehicle-to-Load (V2L), kot tudi napredno povezljivost in funkcije za pomoč vozniku, ki bodo ponudile vrhunsko izkušnjo v avtomobilu, obenem pa zagotovile varnost.

Kaj pravite, da bi se tokrat najprej dotaknili notranjosti? Zakaj, boste spoznali kmalu. E-GMP, o katerem smo malce povedali že v uvodu, je oblikovalcem IONIQ 5 zagotovil svobodo brez primere pri ustvarjanju inovativne in modularne notranjosti. Ravno dno modela, kjer so shranjene baterije, ustvarja dodaten prostor za noge in futurističnemu jeklenemu konjičku nudi prostornost velikega osebnega avtomobila v tipu karoserije križanca. Dolga medosna razdalja 3.000 mm je v nadaljevanju Hyundaijevim oblikovalcem omogočila, da so v notranjost uporabili temo ‘življenjskega prostora’ namesto običajne teme oblikovanja avtomobilov. To vključuje univerzalni otok, premično sredinsko konzolo, ki se lahko pomakne nazaj za kar 140 mm, kar omogoča več svobode gibanja v vozilu. IONIQ 5 je opremljen tudi z električno nastavljivimi prednjimi sedeži, ki se lahko nagnejo do optimalnega kota potnika in nudijo občutek breztežnosti ter podporo za spodnji del noge. Poleg tega lahko električno nastavljive zadnje sedeže modela pomaknete do 135 mm naprej in nazaj. Številne stične točke v notranjosti – sedeži, stropna obloga, obloge vrat, tla in naslon za roke – so izdelani iz okolju prijaznih materialov iz trajnostnega izvora. Sem spadajo reciklirane PET plastenke, rastlinska (bio PET) preja in naravna volnena preja, ekološko obdelano usnje z rastlinskimi izvlečki in biobarve z rastlinskimi izvlečki.

E-GMP IONIQ 5 lahko podpira tako 400V kot 800V infrastrukturo za polnjenje. Platforma standardno ponuja zmožnost ultra hitrega polnjenja 800 V, skupaj s polnjenjem 400 V, brez potrebe po dodatnih komponentah ali adapterjih. S 350-kW polnilnikom se lahko IONIQ 5 napolni od 10 do 80 odstotkov v samo 18 minutah in doseže 100 km dosega z manj kot petminutnim polnjenjem. IONIQ 5 ponuja tudi inovativno funkcijo V2L, ki strankam omogoča polnjenje električnih naprav, kot so električna kolesa, skuterji ali oprema za kampiranje, z uporabo baterije vozila. Funkcija V2L lahko zagotovi do 3,6 kW moči.

Tema notranjosti pa je seveda preslikana tudi na zunanjost. Progresivna zasnova IONIQ 5 spominja na drzen odnos Pony-ja, prvega serijskega avtomobila podjetja. Kako to mislite, se najbrž sprašujete, vendarle gre za čisto nasprotje… A kljub temu temu ni povsem tako. Ponuja namreč redefinicijo brezčasnega dizajna, temo, ki se bo širila z rastjo linije IONIQ. Sprednji del avtomobila je v luči tega opremljen s Hyundaijevim prvim školjkastim pokrovom motorja in privlačnimi pozicijskimi lučmi v obliki črke V, medtem ko pikselizirani žarometi vključujejo značilne dnevne luči. Ti majhni pikslom podobni grozdi se pojavljajo tudi na zadnjem delu vozila. Oblika sprednjega in zadnjega dela vozila se v nadaljevanju združi pri vratih in ponuja še en primer Hyundaijeve zasnove ‘Parametric Dynamics’, ki je bila prvič vidna na povsem novem Tucsonu. V nadaljevanju ob straneh ročaji vrat s samodejnim pospravljanjem zagotavljajo gladko površino in izboljšano aerodinamično učinkovitost. Močna oblika C-stebrička, ki se zgleduje po Hyundaijevem konceptu ’45’ EV, daje IONIQ 5 mišičast videz, ki ga je jasno prepoznati že na daleč. Za konec ne smemo pozabiti niti na aero-optimizirana kolesa, ki nadalje odmevajo oblikovno temo Parametric Pixel in so na voljo v super velikih 20-palčnih različicah. Kupci lahko izbirajo med devetimi barvami zunanjosti, vključno s petimi odtenki, ki jih navdihuje narava, ekskluzivno za IONIQ 5.

ONIQ 5 pa je, kot se za električno vozilo jutrišnjega dne spodobi, na voljo z vrsto električnih konfiguracij, ki ustrezajo potrebam mobilnosti vsake stranke, brez kompromisov glede zmogljivosti. Kupci lahko izbirajo med dvema možnostma paketa baterij, bodisi 58 kWh ali 72,6 kWh, in dvema postavitvama elektromotorja, bodisi samo z zadnjim motorjem ali s sprednjim in zadnjim motorjem. Vse različice zagotavljajo izjemen doseg in največjo hitrost 185 km/h. Ko je opremljen z dvokolesnim pogonom (2WD), 72,6-kWh baterijo in 19-palčnimi kolesi, je največji doseg IONIQ 5 z enim polnjenjem 481 km, v skladu s standardom Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP).

Seveda pa se tehnologije ne ustavijo le pri polnilni tehniki, saj IONIQ 5 brez težav integrira napredne tehnologije za izboljšano digitalno uporabniško izkušnjo. Širok, nastavljiv dvojni kokpit ponuja 12-palčni zaslon za informacije in razvedrilo na dotik in 12-palčno digitalno merilno središče brez pokrova, ki ga je mogoče prilagoditi potrebam strank. Prvič v Hyundaiju ima IONIQ 5 zaslon z razširjeno resničnostjo (AR HUD), ki v bistvu spremeni zunanji svet v zaslon. Vozniki se lahko odločijo za uporabo tehnologije AR za projiciranje ustreznih informacij, kot so navigacija, napredna varnost in okolica avtomobila, v njihovo vidno polje čez vetrobransko steklo. Hyundai ponuja najnovejšo različico svojih nadgrajenih storitev za povezane avtomobile Bluelink®, ki prinašajo vrsto novih funkcij in strankam omogočajo upravljanje avtomobila s pametnim telefonom ali glasom, da bo njihova vožnja bolj priročna in prijetna.


V vročih julijskih dneh pa je Hyundai Motor Company razkril tudi poenostavljeno in brezčasno zasnovo težko pričakovanega IONIQ 6, drugega modela v seriji, namenjeni izključno električnim vozilom IONIQ. IONIQ 6, ki ga Hyundai opisuje kot Electrified Streamliner, je aerodinamično oblikovan in inovativno uporablja trajnostne materiale, da odraža današnje vrednote kupcev električnih vozil.

IONIQ 6, ki ga je navdihnil Hyundaijev koncept Prophecy EV, zaznamujejo čiste, preproste linije in aerodinamična oblika, ki jo Hyundaievi oblikovalci opisujejo kot čustveno učinkovitost. Elektrificirana poenostavljena tipologija IONIQ 6 in premišljena kokonu podobna notranjost utelešata silhueto za novo dobo električne mobilnosti, medtem ko splošna oblikovalska tema »Etična edinstvenost« odraža Hyundaijevo zavezo k energetski učinkovitosti in okoljski odgovornosti, osredotočeno na stranke. IONIQ 6 hkrati dejansko dokazuje etično in edinstveno zasnovo z energetsko učinkovitostjo in trajnostno uporabo materialov. Zasnova IONIQ 6 je bila že od začetka osredotočena na človeka, notranji prostor pa je bil razvit sočasno z zunanjo obliko. Potrudili so se povečati in optimizirati notranji prostor, tako da so ga razširili spredaj in zadaj, kar je povzročilo edinstveno racionalizirano silhueto in prostorno notranjost.

Notranjost IONIQ 6 v obliki kokona služi kot udobno skrivališče in osebni prostor, poln praktičnih funkcij in trajnostnih materialov, ki omogočajo premišljeno, okolju prijazno izkušnjo mobilnosti in življenjski slog. Globalna modularna platforma Hyundai Motor Group (E-GMP) je oblikovalcem omogočila razširitev notranjosti, spredaj in zadaj, da so ustvarili optimiziran prostor za noge in prostornost, ki potnikom omogoča udobno bivanje v vozilu. Platforma omogoča tudi popolnoma ravna tla, kar daje občutek širine. Na uporabnika osredotočeno notranjo arhitekturo ponazarja ergonomsko oblikovana krmilna enota, ki je nameščena na sredini, da zmanjša motnje in spodbuja varno in intuitivno vožnjo. Modularna armaturna plošča z zaslonom na dotik vključuje 12-palčni infotainment zaslon s popolnim dotikom in 12-palčno digitalno središče. Sredinska konzola v obliki mostu zagotavlja priročnoost in veliko prostora za shranjevanje v avtomobilu. IONIQ 6 je na voljo z vrsto pogonskih motorjev in baterijskih paketov, ki ustrezajo potrebam vsake stranke.

Baterijo dolgega dosega s 77,4 kWh je mogoče povezati z dvema elektromotorjema, bodisi s pogonom na zadnja kolesa (RWD) ali pogonom na vsa kolesa (AWD). Vrhunska nastavitev dvojnega motorja je opcija AWD, ki proizvede skupno moč 239 kW in 605 Nm navora. Ta konfiguracija PE lahko pospeši od 0 km/h do 100 km/h v 5,1 sekunde. IONIQ 6 pa se poleg tega ponaša z impresivno stopnjo porabe energije. Po WLTP je poraba energije standardne baterije s 53 kWh z 18-palčnimi pnevmatikami in motorjem z zadnjim pogonom ocenjena na manj kot 14 kWh/100 km. Zaradi tega je IONIQ 6 eno najbolj energetsko učinkovitih vozil na trgu. IONIQ 6, tako kot IONIQ 5 pred njim, ponuja inovativno funkcijo vozila do obremenitve (V2L), ki strankam omogoča polnjenje katere koli električne naprave — idealno za napajanje potrebščin med izpadom električne energije, kampiranjem ali projekti na prostem. V2L je omogočen z uporabo razpoložljivega dodatnega adapterja in se priključi na zunanji vhod za polnjenje. Poleg zunanje vtičnice je pod zadnjim sedežem še ena vtičnica za polnjenje prenosnikov, telefonov in drugih naprav.