HUAWEI PONUJA VSE ZA DOMAČO PRODUKCIJO

Če je slika vredna 1000 besed, se postavlja vprašanje, koliko je vreden video. Platforma Smart Insights je objavila, da je video v letu 2020 predstavljal kar 63 % mobilnega prometa, ocenjuje pa se, da bo ta številka do leta 2025 narasla na 76 %. Dejstvo je, da je ta medij nedvomno prevzel vodilno vlogo na spletu! Raznolike vsebine, od zabavnih in izobraževalnih do tistih, ustvarjenih v marketinške namene, enostavno najdejo svoje interesne skupine, kar dokazuje, da je video najboljši način komunikacije in interakcije z občinstvom. Poleg tega, da je video atraktiven, je tudi zabaven in za ustvarjanje odličnih vsebin vam ni treba biti režiser. Zaradi vrste lastnosti in trendov, ki so se v zadnjem času pojavili, kot so učinki in filtri, so se meje pomaknile še naprej. Na priljubljenost videov je vsekakor vplivala tudi enostavnost njihove izdelave.  Če se vrnemo samo nekaj let v preteklost, ugotovimo, da je video prej zahteval specializirano opremo, kar je predpostavljalo tudi določen proračun, precej veščin in časa. V zadnjih dveh letih pa postaja videoprodukcija s pojavom spletnih programskih oprem, aplikacij in orodij vsem dostopna, hitra in zabavna. K temu je najbolj prispeval razvoj pametnih telefonov, njihovih odličnih kamer in funkcionalnosti. Nekateri so resnično dosegli popolnost, na primer Huawei Mate 40 Pro, ki ima 4 kamere. Kamero Ultra Vision s 50 MP, ultra širokokotno Cine kamero za posnetke v kinematografskem slogu, telefoto kamero z 12 MP, ki vključuje 10-kratni hibridni zoom, 50-kratni digitalni zoom ter laserski senzor za natančno in hitro ostrenje. Ta telefon resnično omogoča profesionalno izdelavo fotografij in videoposnetkov ob dih jemajoči jasnosti, ostrini in čistih linijah v vsakem trenutku dneva. Mobitel je popoln tudi za snemanje na poti, zato lahko snemate, takoj ko dobite navdih, ne glede na to, kje se nahajate. Huawei Mate 40 Pro se ponaša z inovativno lastnostjo Steady Shot, ki pomaga pri snemanju neverjetno stabilnih videoposnetkov, tudi medtem ko tečete, kolesarite ali smučate.
  

Kako ustvariti odličen video s telefonom?

Z ustvarjalno idejo, ki jo morate dodelati pred snemanjem, bo vaš video s par triki videti profesionalno, medtem ko boste sami nestrpno spremljali, kako se na vašem profilu povečuje število všečkov. Najpomembnejši so: položaj telefona, osvetlitev, dobro ozadje in zvok.

Položaj telefona

Med snemanjem pogled usmerite v objekt kamere, ne zaslon. Mobitel držite vodoravno, ne navpično, portretno. Popolno bo, če mobitel postavite malo nad višino oči. Za slednje in stabilnost slike bo idealno, če uporabite stativ. Huawei vam ponuja odlično rešitev Travel Tripod, ki je kombinacija selfi sticka in tripoda. Ponaša se z daljinskim upravljanjem prek Bluetootha in ohišjem, ki ga lahko obrnete za 360 stopinj. Njegova zasnova je praktična, lahka, kompaktna in enostavno prenosljiva. Ima raztegljivo palico s šestimi stopnjami, izdelan pa je iz aluminija, kar zagotavlja idealno višino, stabilnost in močno podporo. Združljiv je z vsemi pametnimi telefoni velikosti 3,5 do 6 palcev.

Osvetlitev

Dobra osvetlitev je ključnega pomena pri snemanju videa. Če želite ustvariti neprofesionalen (včasih tudi malce strašljiv) videz, je torej slaba osvetlitev prava izbira. Brezplačna in najboljša osvetlitev je sončna svetloba.  Poskušajte snemati na mestu s čim več naravne svetlobe in tistega, ki ga snemate, vedno obrnite proti viru svetlobe, in to čim bolj, da bo celoten obraz osvetljen.

Zvok

Za slabo kakovost zvoka ni opravičila. Mikrofon v telefonu vam bo zagotovil dober zvok, če stojite blizu telefona in snemate v mirnem okolju brez hrupa ali vetra v ozadju. Če se nameravate posvetiti snemanju videov, razmislite o naložbi v mikrofon.

Ozadje

Lepo ozadje vpliva na vzdušje in ton vaših videoposnetkov. Najceneje je uporabiti takšno, ki ga že imate. Knjižna polica z lepo zloženimi knjigami je lahko recimo videti odlično. Za razigranost, odvisno od teme, lahko dodate kakšen simpatičen element, kot je balon, vendar lahko kaj podobnega in še številne druge elemente vgradite tudi naknadno pri obdelavi svojega videa.

Montiranje in urejanje videa

Danes so aplikacije za urejanje videoposnetkov presenetljivo zmogljive, kar pomeni, da nismo več vezani na namizni računalnik, da bi svoje posnetke ustvarjalno in produktivno uredili. Obstajajo aplikacije za izkušene profesionalce, živčne začetnike in vse vmes. Ne glede na to, ali morate urejati medije na družbenih omrežjih, YouTube izseke, kratke filme, reklame, TV-oddaje ali filme, boste kakšnega od pripomočkov vsekakor potrebovali.

Kako izbrati pravo aplikacijo zase?

Vse aplikacije za urejanje ponujajo podobne možnosti, s katerimi lahko svoj video režete, skrajšate, združite z več videi ali vanj dodate fotografije. Spreminjate lahko ozadja, dodajate maske, filtre in učinke in tako ustvarite ustvarjalne izdelke. Dodate lahko tudi glasbo ali besedilo; še posebej slednje je pomembno, saj uporabniki zvok pri gledanju videov pogosto utišajo. Najboljše je, da aplikacije preizkusite in enostavno izberete tiste, ki se vam zdijo najenostavnejše ali vas takoj prepričajo s svojimi možnostmi. V nadaljevanju vam predstavljamo najboljše brezplačne aplikacije, na voljo v trgovini AppGallery, izpostavljamo pa tiste z največ prenosi:

GoPro Quick je ena najbolj priljubljenih brezplačnih aplikacij za urejanje videoposnetkov, ki je odlična, ko morate video hitro zmontirati. Uporaba je zaradi intuitivnega vmesnika zelo enostavna. Z GoPro lahko urejate in režete videoposnetke s samo nekaj dotiki. Dodajte nekaj prehodov in zvokov iz velike vgrajene baze in vaš posnetek bo pripravljen za deljenje.

FilmoraGo je solidna aplikacija za urejanje videoposnetkov brez vodnih žigov, katere notranji oglasi v primerjavi z drugimi aplikacijami niso preveč vsiljivi. Je zelo enostavna za uporabo, zahvaljujoč tematskim filtrom, layerjem (plastem) in učinkom pa so lahko vaši posnetki videti zares impresivno. Posebni učinki se dosežejo z dodajanjem različnih tematskih mask in uporabo več kot 150 filtrov, vključno s tresenjem fotoaparata, popačenjem, zameglitvijo ozadja, umetnim filmom in filtri, ki so podobni tistim na Instagramu. FilmoraGo ponuja več kot 200 prehodnih učinkov, ki se uporabijo zaradi boljšega vizualnega prehoda iz enega prizora v drugega. Poleg osnovnih prehodov fade, bar, ripple & solve, 3D in slideshow lahko najdete tudi učinke prehoda za posebne dogodke, kot so rojstni dnevi in poroke. Obstaja tudi namizna različica aplikacije, ki je plačljiva in ponuja še več možnosti.

Z veliko prenosi v AppGalleryju se ponaša tudi You Cut: Video maker and editor. Enostavna aplikacija z uporabnimi funkcijami, ki jih imajo tudi druge profesionalne aplikacije, le da so tukaj brezplačne, pri kateri video nima vodnega žiga, ko ga dodate na družbena omrežja. Dodajanje glasbe v možnostih iz baze aplikacije ali iz lastnega telefona. Z učinki in filtri lahko spremenite ozadje, prilagodite barve, hitrost in ločljivost videa.

VivaVideo je še ena dobro ocenjena aplikacija. V brezplačni različici omogoča številne možnosti urejanja, učinkov in glasbe, obstaja pa še različica PRO, ki ponuja še več izbire. Je enostavna in omogoča preprosto izdelavo res zabavnih videov za Tik Tok, YouTube, Instagram ali lasten vlog. Video lahko izvozite v velikosti 720p, Full HD 1080p ali 4K. Ko končate, ga lahko shranite na svoj telefon ali ga takoj delite na družbenih omrežjih.

Video Maker je še ena brezplačna aplikacija z zanimivimi učinki, možnostjo rezanja in izbiranja najboljšega dela videoposnetkov, združevanjem nekaj videov in dodajanjem slik, nalepk, besedila in glasu.

InShot je ena najbolj priljubljenih brezplačnih aplikacij za urejanje HD-videov z raznimi možnostmi ustvarjanja videov za družbena omrežja. Trenutno ima 90 milijonov prenosov in oceno 4,9 na AppGalleryju. Vsekakor jo preizkusite!

Popolna slika

Da ne bi svojemu videu naredili krivice, ga je najbolje pogledati na velikem zaslonu. Novi Huawei Display FullView v diagonalo meri kar 23,8 palca in ima kar 90-odstotno razmerje med površino zaslona in ohišja, tako da je ogled video vsebin na njem pravi užitek. Zaslon temelji na tehnologiji IPS Full HD in se lahko pohvali z ločljivostjo 1920 x 1080 slikovnih pik, 72-odstotnim prikazom spektra NTSC, kontrastnim razmerjem 1000 : 1 in širokim vidnim kotom 178 stopinj. Če ne želite motiti okolice med ogledom videa, pa priporočamo uporabo slušalk FreeBuds 4i. Ker podpirajo aktivno dušenje hrupa, boste tudi vi v videu uživali nemoteno, saj bodo izolirale zvok okolice. Nadušila pa vas bo tudi njihova dolgotrajna baterija z avtonomijo vse do 10 ur.