HUAWEI P50 POCKET JE VSE, KAR NAJ BI PREPOGLJIVI TELEFONI BILI, A Z MANJŠO NAPAKO

Huaweijev prvi prepogljiv telefon je na kratko čudovit kos tehnologije. Že standardni črno-beli modeli P50 Pocket, ki smo ga uporabljali mi, so videti odlično, obstaja pa tudi model Premium Edition, opremljen z izjemno razkošnim zaključkom v sijoči zlati barvi. Ta različica je bila ustvarjena v sodelovanju z nizozemsko modno oblikovalko Iris Van Herpen, z vzorcem školjke, ki naj bi ga navdihnili elektromagnetni valovi.

  

Če se sedaj lotimo samega telefona bomo najprej opazili ukrivljen zunanji okvir (za udoben oprijem), ki vključuje hiter, zanesljiv čitalnik prstnih odtisov na gumbu za vklop. “Tečaj” pri tem spominja na tistega na modelu Galaxy Z Flip 3, vendar z eno pomembno razliko – Huaweijev model se popolnoma zapre, medtem ko model znamke Samsung, ko je zložen, pušča majhno režo med obema stranema zaslona V zloženi obliki je P50 Pocket velik približno kot majhen podstavek za pijačo, čeprav je od tega seveda veliko debelejši. A kljub majhnosti v zloženem položaju lahko odprt P50 Pocket zlahka zasenči tudi razmeroma velike tradicionalne pametne telefone, saj ponuja velikodušno 6,9-palčno diagonalo zaslona in vitko razmerje stranic 21:9.

Zaslon Full HD+ sicer morda res ni tako svetel kot vodilni modeli najvišjega razreda (poleg frekvence osveževanja 90 Hz v primerjavi z višjimi 120 Hz pri nekaterih tekmecih) vendar je pametna rešitev v smislu porabe energije, kar omogoča, da P50 Pocket z baterijo kapacitete 4000 mAh brez težav zdrži ves dan. Kot pri večini zložljivih naprav je tudi pri tem modelu notranji zaslon nekoliko bolj “plastičen” od tipičnega stekla Gorilla Glass, vendar je prav tako odporen proti madežem in praskam kot konkurenca z ravnim, običajnim zaslonom. Poleg tega so notranji okvirji razmeroma vitki. Guba na zaslonu, značilnost, ki je značilna tudi za najboljše zložljive telefone, je prav tako precej diskretna – opazili jo sicer boste, vendar se nam ni zdela posebej moteča.

Tako kot P50 Pro ima tudi različica Pocket dva značilna okrogla izreza v ohišju, pri čemer je v prvem nameščen niz treh kamer z LED bliskavico, za razliko od standardnega P50 pa se v drugem krogu skriva zunanji zaslon v velikosti kovanca. Ta je precej uporaben, saj omogoča hiter dostop do obvestil, skupaj s pripomočki v slogu pametne ure za nadzor vremena in medijev. Biometrična avtentikacija P50 Pocket je prav tako precej pametna, ko je naprava zaprta, saj omogoča odklepanje zaslona na pokrovu za ogled najnujneših zadev, kot so obvestila, z dotikom optičnega bralnika prstnih odtisov ali s potegom za uporabo odklepanja z obrazom s kamero na zadnji strani. Zaslon na pokrovu deluje tudi kot iskalo za uporabo prednje kamere, pri čemer ima gumb za glasnost dvojno funkcijo sprožilca.

Kar se tiče notranjosti, P50 Pocket je zgrajen na enakih temeljih kot P50 Pro, kar pomeni, da predstavo vodi različica Qualcomm Snapdragon 888 4G, kar je z vidika vsakodnevne uporabe povsem dovolj, zna pa povzročati težave naprednim uporabnikom. Jedro je podprto z 8 GB RAM-a in 256 GB prostora za shranjevanje v standardnem P50 Pocket ali 12 GB + 512 GB v Premium Edition. Oboje je mogoče povečati s kartico Huawei NanoMemory.

Pocketova baterija je s 4000 mAh znatno večja od vsega, kar ponuja konkurenca v tej obliki, in navdušeni smo bili nad tem, kako dobro se spopada z našo vsakodnevno uporabo. Pomanjkanje povezljivosti 5G verjetno pomaga prihraniti nekaj energije, kot tudi Huaweijev strog nadzor nad aplikacijami v ozadju. Pri litij-ionskih baterijah sicer vedno obstaja kompromis med zmogljivostjo in največjo hitrostjo polnjenja, prav nič drugačen pa ni Huaweijev 40 W Super Charging, ki, čeprav ni več najhitrejši v svetu hitrega polnjenja, natančno hodi po meji med hitrostjo polnjenja in zmogljivostjo baterije.

No, pa še programska oprema, morda navečja hiba naprav Huawei. Huaweijeva programska platforma EMUI 12 se je vrnila na P50 Pocket in prenaša znani nabor funkcij iz prejšnih naprav Huawei. Temelji na Androidu 11, vendar ponuja vmesnik, ki ga bolj navdihuje iOS. Huaweijeve večopravilne funkcije so tako zelo robustne, s hitrim dostopom do različnih načinov in možnosti deljenega zaslona z nekaj enostavnimi potezami. P50 Pocket pa je popolnoma sposoben izkoristiti tudi Huaweijevo funkcijo Super Device. To pomeni, da lahko, če si lastite druge novejše naprave Huawei, kot so osebni računalnik, tablični računalnik ali monitor, te združite in izkoristite prednosti edinstvenih funkcij drug drugega.

Huawei ima kot najbrž veste tudi močan fotografski pedigre in čeprav se P50 Pocket ne ponaša z enakimi optičnimi zmogljivstmi kot P50 Pro, je še vedno sposoben posneti nekaj resnično impresivnih fotografij. Izkušnja zadnje kamere združuje podatke iz primarne kamere s 40 milijoni slikovnih pik in “senzorja ultra-spectrum” z 32 milijoni slikovnih pik, ki se uporablja za ustvarjanje več podrobnosti na slikah. Čeprav telefon nima namenske teleobjektivne kamere, visoka ločljivost obeh glavnih kamer precej dobro kompenzira pri stopnjah povečave do približno 3X. Glede na to, da konkurenca v prepogljivi obliki ponuja kvečjemu 2-kratno raven optičnega zooma, je to odlična lasntost.

Na splošno, tako kot pri mnogih drugih zložljivih napravah v tej kategoriji, dobite izkušnjo kamere, ki je približno generacijo zaostala za vrhunskimi klasičnimi vodilnimi modeli. Kljub temu pa zmogljivosti kamere P50 Pocket še zdaleč niso razočarale. Ravno nasprotno, mi smo nad fotografijami glede na okoliščine navdušeni, tudi v slabih svetlobnih pogojih.

Huawei P50 Pocket je pod črto eden najbolj osupljivih telefonov, kar smo jih uporabljali, s fenomenalnim dizajnom, boljšo življenjsko dobo baterije kot pri konkurenci, zmogljivim sistemom kamer in odličnimi funkcijami ekosistema za lastnike drugih naprav Huawei. Glede na kakovost strojne opreme in prednosti Huaweijevega dizajna se zdi P50 Pocket precej solidna izbira po sorazmerno razumni začetni ceni. Vendar pa je kljub vsemu žrtev mnogih enakih pasti kot njegov bolj laskavi bratranec, P50 Pro, saj uporablja leto dni star čip brez povezave 5G, glavoboli pri nameščanju programske opreme pa so še vedno prisotni, če uporabljate Googlove storitve ali katere koli aplikacije za Android, ki temeljijo na Googlovem Androidu.