GOODYEAR, CITROËN IN KONCEPT EAGLE GO ZA TRAJNOSTNO PRIHODNOST

Znamka Goodyear je že od nekdaj znana po svojih inovacijah, bodisi na področju pnevmatik kot tudi na področju marketinga in drugih ključnih gradnikov uspešnega podjetja – le spomnimo se ikoničnega Blimpa. No, v tej luči so v družbi Goodyear v sodelovanju s Citroënom za vozilo oli razvili posebno pnevmatiko, ki predstavlja pomemben korak proti zeleni prihodnosti. Zmes za tekalno oz. zunanjo plast pnevmatike je namreč skoraj v celoti izdelana iz trajnostnih ali recikliranih materialov.

  

V Goodyearu so imeli pri razvoju nove konceptne pnevmatike Eagle GO v mislih predvsem okolje, saj so njeno tekalno plast skoraj v celoti izdelali iz trajnostnih materialov. Pri tem so za izdelavo uporabili sončnično olje in borovo smolo, naravni kavčuk ter siliko. Napredno tekalno plast sestavljajo:

  • Sončnična olja in borova smola nadomeščajo olja na osnovi nafte.
  • Naravni kavčuk drevesa Hevea brasiliensis predstavlja zamenjavo za sintetični kavčuk na osnovi nafte. Za njegovo pridobivanje se uporabljajo metode odgovornega kmetovanja in gojenja.
  • Silika iz pepela riževih plev je stranski produkt predelave riža in zmanjšuje količine odpadkov, ki pristanejo na odlagališčih. 

Trajnostno naravo pnevmatike Eagle GO dodatno nadgrajuje tudi njen obnovitveni potencial, saj je tekalno plast mogoče kar dvakrat obnoviti, kar omogoča do 500.000 prevoženih kilometrov.

Konceptna pnevmatika Eagle GO združuje trajnost z dolgo življenjsko dobo in inteligentno tehnologijo za spremljanje stanja in zdravja pnevmatike. Zmes tekalne plasti pnevmatike je narejena iz skoraj vseh trajnostnih ali recikliranih materialov, vključno s sončničnimi olji in silicijevim dioksidom iz riževih lupin, kot tudi iz borovih smol in polne naravne gume, ki nadomeščajo sintetične materiale na osnovi nafte. Pnevmatika je opremljena tudi s tehnologijo Goodyear SightLine, ki vključuje senzor, ki skozi celotno življenjsko dobo ves čas spremlja različne zdravstvene parametre pnevmatike.