GOLF VARIANT, IZJEMEN KOMPAKTNI KARAVAN

Volkswagen kot svetovno premiero predstavlja novi Golf Variant: kompaktni karavan je zdaj še prostornejši, bolj dinamičen in bolj digitaliziran kot kdajkoli prej. Inovativnost se kaže v večji prostornosti, bogati serijski opremi ter novih pogonih z blago hibridno tehnologijo in tehnologijo “twindosing”. Vzporedno se premierno predstavlja tudi novi Golf Alltrack, izpeljanka Golfa Varianta z geni športnega terenca. Predprodaja Golfa Varianta bo v Nemčiji stekla jutri, 10. septembra, potem bodo sukcesivno sledile še ostale evropske države.
  

Direktor prodaje Jürgen Stackmann: “Kot kompaktni prostorski čudež je Golf Variant od svoje premiere leta 1993 prepričal že več kot tri milijone kupcev. Najnovejša generacija navdušuje s prelepim dizajnom ter z najnaprednejšo armaturo in instru-menti v tem segmentu pomeni velikanski korak v smeri digitalizacije. Poleg tega se vozilo ponaša z učinkovitimi pogoni,  najvišjo ravnjo varnosti in bistveno večjo prostornostjo – skratka, popoln družinski avto. Za ljubitelje bolj športnih modelov pa je tu novi Golf Alltrack. Križanec med Golfom Variantom in športnim terencem s štirikolesnim pogonom tudi zunaj utrjenih cest ponuja idealno kombinacijo prostornosti, inovativnosti in užitka.”

Zunanji dizajn novega Golfa Varianta je v primerjavi s prejšnjim modelom bolj izčiščen in dinamičnejši. Na sprednjem delu je vidna sorodnost z novim Golfom. Za njim pa Variant značilno svojskost pokaže s strešnim delom, ki se spušča proti zadku, in s kupejevsko poševnim zadnjim steklom. Nova generacija Varianta meri v dolžino 4.633 mm (66 mm več kot predhodnik); medosna razdalja meri zdaj 2.680 mm (50 mm več). Ta povečana dolžina prinaša nova proporcionalna razmerja, zato Golf Variant deluje bolj razpotegnjen in nižji. Žarometi in zadnje luči so serijsko zasnovani v LED-tehnologiji.

V novem Golfu Variantu se lahko udobno pelje pet oseb; povečana medosna razdalja gre namreč skoraj v celoti v prid večji notranjosti. Notranja dolžina se je povečala za 48 mm in meri zdaj 1.798 mm. Ker se je ob tem za točno 48 mm povečal tudi kolenski prostor, se to zelo dobro občuti še zlasti na zadnjih sedežih. Potniki lahko prtljago zložijo v prtljažnik, ki ima velikodušne dimenzije: če so stvari v njem zložene do zgornjega roba zadnjih sedežev, je za prtljago na voljo 611 litrov (6 litrov več kot pri Golfu Variantu 7). Če pa ima vozilo integrirano predelno mrežo in prtljago naložimo do stropa in do naslonjal sprednjih sedežev, se kapaciteta poveča na 1.642 litrov (22 litrov več kot prej). Kadar imate obe roki zasedeni z nakupo-val¬nimi vrečkami ali prtljago, lahko opcijski električni pokrov prtljažnika odprete tudi prek t. i. virtualnega pedala – z zamahom noge pred zadnjim odbijačem.

Novi pogonski sistemi za popolno učinkovitost. Na primer eTSI z 48-voltno tehnologijo in 7-stopenjskim menjalnikom DSG: 48-voltni jermenski zagonski alternator, 48-voltna litij-ionska baterija in motor TSI tukaj tvorijo nov blagi hibridni pogon. Med prednosti novega eTSI spadajo občutni prihranki pri porabi, saj Golf Variant, kadar je le mogoče, izključi turbobencinski motor in “jadra” brez lokalnih emisij. Vse izvedbe eTSI so zato serijsko kombinirane z avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko (7-stopenjski DSG); brez menjalnika DSG ne bi bilo mogoče realizirati neopaznega menjavanja med fazo jadranja in pogonom na TSI. Obenem 7-stopenjski DSG prestavlja zelo ekonomično in prav tako varčuje z energijo. Poleg naštetega so za Golf Variant na voljo tudi inovativni motorji TDI: pri njih t. i. tehnologija “twindosing” – dvojno vbrizgavanje aditiva AdBlue® z dvema katalizatorjema SCR (Selective Catalytic Reduction) – močno zmanjšuje emisije dušikovih oksidov (NOx), zato se ti prihajajoči motorji TDI uvrščajo med najčistejše in najvarčnejše dizelske motorje na svetu.

Pri Volkswagnu so na novo sestavili opremsko matriko za Golf Variant: nad osnovno izvedbo “Golf” sledijo linije “Life”, “Style” in “R-Line”. V razširjenem naboru serijske opreme tako že pri osnovnem modelu najdemo na primer asistenco za ohranjanje smeri Lane Assist, sistem za nadzor okolice Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili in zaznavanjem pešcev, novo asistenco za zavijanje levo, elektronsko zaporo diferenciala XDS, sistem opozarjanja na lokalne nevar¬nosti Car2X, sistem za zagon brez ključa Keyless Start in avtomatski vklop zasen-čenih luči. V notranjosti imajo vsa vozila serijsko vgrajen Digital Cockpit Pro (digitalne instrumente), online infotainment sistem Composition z 8,25-palčnim zaslonom na dotik, spletne storitve in spletne funkcije iz ponudbe We Connect in We Connect Plus, večfunkcijski volan, avtomatsko klimatsko napravo Air Care Climatronic in Bluetooth telefonski vmesnik.

Samostojen model: novi Golf Alltrack. Z novim Golfom Variantom prihaja na trg tudi druga generacija izpeljanke Golf Alltrack. Novi Golf Alltrack, ki je t. i. križanec med Golfom Variantom in svetom športnih terencev, ima serijsko stalni štirikolesni pogon (4MOTION), večji odmik od tal, zunanje dodatke za terenski videz, vklj. s specifičnima odbijačema, in individualizirano notranjost. Kot takšen se tudi zunaj utrjenih cest izkaže kot pravi multitalent in je zaradi štirikolesnega pogona odličen tudi kot vlečno vozilo za priklopne obremenitve do 2.000 kg. V tehničnem smislu je Golf Alltrack sicer enak novemu Golfu Variantu: poleg digitali-ziranih instrumentov spadajo v ponudbo še opcijski asistenčni sistemi, kot so Travel Assist (asistirana vožnja do hitrosti 210 km/h) in novi matrični LED-žarometi IQ.LIGHT.  Golf Variant je stalnica v Golfovi produktni paleti od leta 1993 – in do danes so prodali že okrog tri milijone teh primerkov. Do zdaj je na trg prišlo skupno pet generacij tega modela, ki so vedno temeljile na platformi navadnega Golfa ustrezne generacije. Danes te modele za ves svet izdelujejo v matični tovarni v Wolfsburgu.

Več o modelu Alltrack pa na spodnjih fotografijah.