GLOBOK PRIKLON IKONI

“Veste kdo me najbolj navdihuje?,” je nekoč vprašal pokojni Virgil Abloh, “tisti otrok, ki še ni imel priložnosti predstaviti svoje blagovne znamke. Ti otroci motivirajo delo, ki ga opravljam vsak dan. To je zame muza: naslednja generacija. In želim, da moje delo navdihuje ljudi, kot so oni.”

  

Med njegovimi prelomnimi ustvarjalnimi prizadevanji je bila ena največjih Ablohovih prednosti v opolnomočenju drugih. Abloh, ki je bil rojen in odraščal v Chicagu staršem priseljencem iz Gane, je razumel pomen dostopa in informacij. Ta vzpodbudni etos je vnesel v vsak svoj projekt, zbirko in razstavo, naprimer 2019 »Coming of Age« v galeriji Little Big Man v Los Angelesu. Razstava se je osredotočila na koncept, raznolikost in zapletenost moške mladosti – preko meja družbenega razreda, rase, socialne ekonomije, subkultur, izolacije in tovarištva. Abloh je hkrati spodbujal in vabil študente, umetnike in lokalne skupnosti v DIY center, kjer so lahko zgradili in ustvarili svoje lastne zine iz svojih najljubših umetniških del z razstave.

V melanholičnem, a vznemirljivem poklonu Fondation Louis Vuitton trenutno prikazuje posodobljeno različico »Coming of Age« v svoji ustanovi, ki jo je zasnoval Frank Gehry in se nahaja le nekaj korakov izven Pariza. Za tiste, ki še niso doživeli prostora, je res poseben. “To veliko arhitekturno delo izraža občutke,” je komentiral Gehry, ko je govoril o instituciji. Ta občutek se zagotovo razširi na Ablohovo razstavo “Coming of Age”, kjer je razstava bolj sprehod v svet občutkov in inspiracij kot pa dejanska razstava.

Ob vstopu v prostor obiskovalce očara masivna stena LED zaslonov, ki prikazujejo delo Abloha in svetovnega občinstva, ki ga je želel okrepiti. Velik del umetnin in zinov, sposojenih iz preteklih predstav, je na ogled v sosednjih dvoranah, od visečih stenskih umetnin do filmskih projekcij in interaktivnih instalacij. Na zunanji terasi je postavljenih več monitorjev s pripadajočimi slušalkami, kjer lahko občinstvo posluša pretekla predavanja Abloha, skupaj z glasbenimi videospoti, ki so umetnika navdihnili. Razstava se razteza na serijo portretov velikosti panoja, ki jih je izdelal umetnik Julian Klincewicz z naslovom “41 portretov biti fant”, ki so dokumentirali vrsto posameznikov, ki jih je Abloh predstavljal v svoji prvi sezoni kot umetniški vodja kolekcije moških oblačil Louis Vuitton.

Fondation Louis Vuitton
8 Av. du Mahatma Gandhi,
75016 Paris