GLASBA IN ARHITEKTURA STA ČUDEŽNA

Težko pričakovana Hiša glasbe – Liget Budapest – japonskega arhitekta Souja Fujimotoja je uradno odprla svoja vrata za javnost.

  

Hiša glasbe ima izrazito valovito streho, ki jo navdihujejo zvočni valovi. Gobi podobna streha je sestavljena iz 100 kraterjem podobnih perforacij, ki omogočajo pronicanje svetlobe, in spodnjega dela, prekritega s 30.000 zlatimi listi. Zunanje stene so skoraj v celoti prosojne, sestavljene iz 94 po meri toplotno izoliranih steklenih plošč, medtem ko so po zgradbi raztreseni tanki zaobljeni nosilni tramovi, ki spominjajo na drevesna debla in se zlijejo z zunanjim okoljem.

9.000 kvadratnih metrov velik trinadstropni prostor vključuje stalno razstavno dvorano, ki se sprehaja skozi zadnjih 2000 let evropske glasbe, koncertno dvorano s 320 sedeži, impresivno zvočno kupolo, kjer lahko obiskovalci doživijo 360-stopinjski prostorski zvok, več kot 31 govorcev, oder na prostem in izobraževalne centre.

“Morda ni nobenega drugega kulturnega območja, kjer bi madžarska umetnost imela večji vpliv kot glasba … vendar država nima centra, ki bi zagotovil celovit pregled zakladov njihove zapuščine v svetovnem kontekstu glasbene zgodovine,” pri Liget Budapest opisujejo svoj projekt. Hiša glasbe želi zapolniti to potrebo in časti prispevke madžarskih glasbenikov v zadnjih 2 tisočletjih, hkrati pa ustvarja prostor za sedanjo generacijo, da uživa v glasbi ter goji svoje razumevanje in talente.

Nova kulturna znamenitost se nahaja v mestnem parku v Budimpešti, s pogledom na jezero Városliget z gradom Vajdahunyad v ozadju.