FRANCOSKA AVANTGARDNOST ALI DUH DRUGAČNOSTI

Ko razmišljamo o prefinjenosti, prestižu in dovršenosti, se velikokrat spomnimo na mojstrske rokodelce v francoskih delavnicah, ki svojo strokovnost na področju visoke umetnosti v želji po popolnost prenašajo na različne produkte življenjskega sloga v svoji najbolj popolni obliki. Kaj pa je skupnega vsem vrhunskim mojstrom, ki skozi briljantne umetniške izdelke v naš vsakdan vnašajo vsaj delček tega francoskega šarma? Naj gre za fino urarstvo, usnjarstvo, visoko modo, akustiko, obdelavo najbolj plemenitih kosov lesa ali parfumerijo, vsaka od obrti si lasti en skupni imenovalec – francosko strokovno znanje oziroma savoir-faire. Najmanjši detajli, vrhunski materiali in najvišja kakovost, ki se skozi popolno izvedbo prelivajo v naš življenjski slog in postajajo del nas, našega vsakdana. Toda ste se kdaj vprašali, kako bi bila videti fuzija dveh povsem nasprotnih polov francoskega znanja, kako bi bilo videti, če bi se moda ali urarstvo prelivala v svet vrhunskih vozil?
  

Francoski Savoir-Faire v delavnicah DS Automobiles

Odgovor na to vprašanje nam ponuja znamka DS AUTOMOBILES, ki na tržišče premijskih vozil segmenta SUV vnaša avantgardno redefiniranje smernic sodobnega oblikovanja in opreme vozil. Prej omenjeno rokodelstvo se odraža v slehernem detajlu vozila, od platišč pa vse do najmanjšega gumba, vrhunec omenjenega pa je moč opaziti na posebnih elementih podrobnosti, na primer v giljoširanih vzorcih ter ročno šivanih sedežih, ki nas prevzamejo do popolnosti in nas vsaj za trenutek popeljejo med čudovite vrtove Versaillesa … Začetki znamke, ustanovljene leta 2014, sicer segajo v leto 1955, ko je bilo na avtomobilskem sejmu v Parizu svetu prvič predstavljeno vozilo DS. Dan, ko je bil v francoski prestolnici predstavljen model DS 19, predstavlja za številne ljubitelje avtomobilizma prelomnico v avtomobilski zgodovini in dan, ko se je rodil navdih za čudovito, z umetnostjo in strokovnim znanjem prepojeno zgodbo. Duh prvotnega modela še dandanes, 66 let pozneje, navdihuje nove modele znamke in skrbi, da bo francoska avtomobilska romantika živela še dolgo. Ta hip se na tržišču pojavljajo modeli DS 3 CROSSBACK ter njegova električna različica DS 3 CROSSBACK E-TENSE in DS 7 CROSSBACK ter njegova plug-in hibridna različica DS 7 CROSSBACK E-TENSE 4X4, jeseni in proti koncu leta pa se bosta floti pridružila prestižna limuzina DS 9 in novi DS 4.

DS 7 CROSSBACK

Če se resnično podrobno ozrete na vozila znamke DS AUTOMOBILES, boste opazili, da ta ikonični »know-how« ni le mit, temveč občudovanja vredna resnica, ki jemlje dih. Vsaka podrobnost je natančno premišljena, vsak material skrbno izbran. Tovrstne rezultate je mogoče doseči le pod budnim očesom največjih strokovnjakov na svojem področju in z mislijo, da je dovolj dobro le najboljše. Oziroma še več, popolno. Vozila DS namreč na cesti in v naših garažah niso za to, da sledijo smernicam in mejam, temveč zato, da jih premikajo in jih postavljajo vse višje in višje. Meje so za francosko znanje le mit. Mit, ki je razblinjen s sleherno podrobnostjo, ki kupca privlači, ga očara in zasvoji.

DS 3 CROSSBACK

Strokovnjaki, ki skrbijo za popoln in edinstven videz vozil DS, pa seveda niso podkovani in podučeni le iz sveta avtomobilizma, saj med delom v podjetju ves čas prestajajo edinstven proces izobraževanja in usposabljanja. V tej luči vas zanima, zakaj smo na začetku omenjali ravno fino urarstvo, usnjarstvo, visoko modo, akustiko, obdelavo lesa in parfumerijo? Gre namreč za šest stebrov, iz katerih francoska znamka črpa svoj navdih, briljanco, oblikovne zasnove in prefinjene podrobnosti. Luksuz in izbira pravih materialov ter navdiha gredo namreč z roko v roki, temu primerna pa morajo biti tudi obdelava in končna umestitev – tu pride na vrsto znanje mojstrov, ki DS ločujejo od vseh drugih vozil. Eden od aspektov, ki v tem smislu najbolj pride do izraza je plemenito usnje. To pod strastnimi in natančnimi rokami strokovnjakov v francoskih delavnicah oplemeniti številne podrobnosti, od volana do prestavne ročice in ročajev. Slednje pride še toliko bolj do izraza z uporabo podpisnih bisernih šivov, ki v notranjost vašega vozila vnašajo svet visoke mode, elegance in prestiža v obliki nežnih in delikatnih potez, vrednih pogleda. Eden od simbolov znamke, ki je strokovnjakom priučen skozi postopek usposabljanja, je tudi videz paščka zapestne ure, sofisticiran element, ki je skozi leta postal legendaren zaklad vozil DS. Za konec ne smemo pozabiti niti na giljoširane vzorce »Clous de Paris«, ki preko elegantnih piramidnih žebljičkov mojstrsko prepletajo visoko urarstvo z luksuznim avtomobilizmom in tako dodajajo piko na i tej fascinantni fuziji različnih svetov.

DS 19, prvi model DS iz leta 1955

Da je moč doseči ter razviti vse te učinke, podrobnosti in tehnologije, so seveda potrebna številna testiranja, partnerstva ter dolge noči v laboratorijih, na poligonih in v delavnicah. Skozi leta in leta preizkušanj so tako mojstrski usnjarji, rokodelci, strokovnjaki in inženirji nabrali neprecenljivo zakladnico znanja, ki v vsako novo inovacijo vnaša duha francoske zgodovine in skrbi, da duša rokodelstva in ljubezen do podrobnosti ne bosta nikoli izumrli. Čeprav je vozilo prepolno vrhunskih podrobnosti in materialov, pa je ogromno pozornosti posvečene tudi tehnološkemu napredku in sistemom, ki skrbijo za varnost in prijetno vozno izkušnjo in s tem zaokrožajo ta popoln paket. Ena od tovrstnih inovacij je koncept vozila DS AERO SPORT LOUNGE, ki predstavlja prihodnost premijskega avtomobilizma in vozilo interpretira kot lasten prostor, ki je hkrati inteligenten in prilagodljiv, povezan in izpopolnjen ter hkrati osredotočen, a sproščujoč. Gre za pravi pravcati manifest, s katerim namerava blagovna znamka na novo napisati definicijo besede »trajnostno« in slednjo združiti z luksuzom in tehnologijo nove dobe …

Več informacij o znamki in modelih lahko najdete na spletni strani https://www.dsautomobiles.si/