FIAT 500, PARADNI KONJ MESTNE MOBILNOSTI
  

Fiat 500, nesporni vodja med mestnimi avtomobili, je prvi model skupine FCA v svoji kategoriji, opremljen z novo hibridno tehnologijo. Novi 500 Hybrid prinaša revolucijo v urbano mobilnost. S tem, da bo dostopen vsem, postaja nov evropski standard za električne mestne avtomobile. Novi 500 Hybrid zagotavlja vse prednosti učinkovite, kompaktne, lahkotne in dostopne hibridne vožnje. Skratka, je odlična rešitev za mestni avtomobil, v skladu z načeli Fiata, ki je bil v 120 letih vedno pionir v tehnologiji in inovator v mobilnosti, sedaj pa tudi v trajnostni mobilnosti.

Leto 2020 predstavlja nov mejnik v zgodovini znamke Fiat. S predstavitvijo nove hibridne različice modela 500 se začenja elektrifikacija znamke, ki se bo nadaljevala z začetkom proizvodnje novega 500 v Torinu. Ta model bo 100 % električen in bo igral pomembno vlogo na področju e-mobilnosti v okviru strategije FCA. Do konca leta 2020 bo skupina predstavila vrsto izdelkov in storitev, s katerimi bodo uporabnikom omogočili popolno in trajnostno izkušnjo mobilnosti. Ikonični model 500 je prvič v zgodovini znamke na voljo v ekskluzivni posebni seriji “Launch Edition” – z uvedbo novega bencinskega pogonskega sklopa Micro Hybrid, ki združuje novi 1,0-litrski 3-valjni motor iz družine FireFly (51 kW (70 KM)) z 12-voltnim generatorjem BSG (Belt-integrated Starter Generator) in litij-ionsko baterijo. V primerjavi z motorjem 1.2 Fire, prinaša različica Micro Hybrid učinkovitejšo porabo goriva in v povprečju za 20 % nižje izpuste CO2, brez da bi bile pri tem omejene zmogljivosti motorja. Zahvaljujoč sistemu BSG je zagotovljen visok nivo udobja med vožnjo in tih zagon motorja brez vibracij v načinu Start&Stop.

Vožnja s hibridnim modelom prinaša ugodnosti (avtomobil je v skladu s standardi Euro 6D Final), ki, glede na lokalne predpise, omogočajo vstop in vožnjo po mestnih središčih, cenejše parkiranje in davčne olajšave. Posebno serijo je mogoče prepoznati po znački “Hybrid” na zadnjem delu vozila in po ekskluzivnem logotipu “H”, ki ga tvorita kapljici rose na osrednji konzoli. Rosa – simbol jutranje zore in s tem začetka nove dobe – je bila navdih za novo in ekskluzivno zeleno barvo zunanjosti “Rugiada”, ki se izvrstno poda novemu modelu in je v popolni harmoniji s tematiko narave in novosti. Oblazinjenje sedežev v notranjosti zvesto sledi trajnostni filozofiji celotnega projekta in se popolnoma ujema tako s tehnologijo Micro Hybrid kot z inovativnim duhom ikoničnega modela Fiat 500. Sedeži vozil serije Launch Edition so prvi v avtomobilskem svetu, izdelani iz tkanine SEAQUAL® YARN, posebnega certificiranega materiala, izdelanega iz reciklirane plastike, ki 10 % prihaja iz morja in 90 % s kopnega. SEAQUAL® YARN izdelujejo iz plastike, zbrane iz morja, ter predelane v kosme polietilen tereftalata. Te kosme nato uporabijo za prejo, iz katere je izdelana tkanina. V fazi tkanja se morski poliester meša z drugimi okolju prijaznimi, naravnimi, recikliranimi ali predelanimi vlakni. Ta zeleni postopek se zaključi z uporabo barvil in ekoloških premazov, proizvedenih na način, ki varčuje z vodo in energijo. Fiat sodeluje z iniciativo SEAQUAL v podpori pri čiščenju oceanov in preprečevanju onesnaževanja morja. Novi model Fiat 500 Hybrid Launch Edition bo torej zadovoljil kupce tako po estetski kot okoljevarstveni plati, kot tudi v smislu potrošnje in emisij. 500 je simbol znamke Fiat, ki z modelom Panda s skupaj približno 400.000 prodanimi vozili na leto predstavlja urbano mobilnost v Evropi. Sedaj bo z uvedbo tehnologije Micro Hybrid tudi pomembno prispeval k trajnostni mobilnosti.

Kako deluje tehnologija hibridnega pogona Micro Hybrid

Novi bencinski motor Micro Hybrid, izdelan na osnovi odličnega Fire motorja, ki so ga proizvedli v več kot 30 milijonih primerkov, ima zasnovo 1,0-litrskega, 3-valjnega motorja z močjo 51 kW (70 KM) pri 6.000 vrt./min ter največji navor 92 Nm pri 3.500 vrt./min. Glava motorja ima dva ventila na valj in enojno odmično gred z neprekinjenim spremenljivim krmiljenjem ventilov (verižno). Zgradba motorja ima kompaktno zgorevalno komoro, »high-tumble« sesalne ventile in zunanji EGR ventil (Exhaust Gas Recirculation), ki omogočajo visoko kompresijsko razmerje (12:1), kar pomeni boljšo toplotno učinkovitost. Ohišje ročične gredi, ki so ga razvili v sodelovanju s Teksidom, je izdelano iz visokotlačnega litega aluminija z litoželezno oblogo valjev, da se skrajša čas zagona in teža motorja zmanjša na komaj 77 kg. Poleg tega se večja učinkovitost kaže v zmanjšanju trenja z ventilnim mehanizmom, ki doseže razmerje vrtina/hod 1,24 in s povezovalnim drogom z odmikom 10 mm za maksimalno učinkovitost. Sistem BSG je nameščen neposredno na motor, poganja ga klinasti jermen, ki poganja tudi ostale pomožne naprave. Sistem zajema in shranjuje energijo, ki nastaja ob zaviranju in pojemkih, ter jo pri največji moči 3,6 kW uporablja za ponovni zagon motorja v načinu Start&Stop ter za pomoč pri pospeševanju. Ta tehnologija omogoča, da se motor z notranjim zgorevanjem preprosto izklopi (tudi pri hitrosti, nižji od 30 km/h) s prestavljanjem v nevtralni položaj (armaturna plošča, ki prikazuje informacije o hibridnem sistemu, voznika opozori, kdaj mora to storiti). Pri vožnji v prostem teku litij-ionska baterija napaja vse elemente, in vozniku zagotavlja popoln nadzor nad vozilom. Pogonska enota Micro Hybrid v najnovejši različici modela 500 Hybrid Launch Edition je kombinirana z novim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom C514 (prečni menjalnik, pogon na prednji kolesi), z elementi, usmerjenimi k povečanju okretnosti in izboljšanju učinkovitosti, vključno z nižjim tresenjem in uporabo posebnih visokozmogljivih maziv in prestavnim razmerjem 6. prestave, ki izboljša ekonomičnost porabe goriva pri izvenmestni vožnji. Novi sistem vključuje tudi znižanje celotnega pogonskega sklopa za 45 mm, in, zahvaljujoč nižjemu težišču, tudi lažje upravljanje vozila. Novo družino motorjev FireFly je skupina FCA razvila z namenom trgu ponuditi niz modularnih bencinskih motorjev manjše prostornine za nižjo porabo goriva, z referenčnimi zmogljivostmi široke uporabe. Osnovna zgradba novih motorjev zagotavlja učinkovitost, modularnost in visoko stopnjo standardizacije sestavnih delov in proizvodnega procesa, fleksibilnost ter potencial za nadaljnji razvoj.

Fiat 500 Hybrid Launch Edition

Nova serija »Hybrid Launch Edition« Fiatovo ikono zopet postavlja v center pozornosti, zahvaljujoč nenehnim tehnološkim inovacijam in brezčasnemu slogu. Fiat 500 je eden najbolj reprezentančnih primerov italijanskega oblikovanja, ki je navdušil že več generacij. Ikonični Fiat 500 je bil predstavljen leta 1957 in popolnoma prenovljen leta 2007. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je osvojil evropske ceste, v prvem desetletju 21. stoletja pa je v svoj segment prinesel izjemen preplet sloga in tehnoloških inovacij. Sedaj bo, po zaslugi 500 Hybrid Launch Edition, ponovno odigral vodilno vlogo v urbani mobilnosti, kjer je lani, v svojem enajstem letu, z okoli 194.000 registriranimi vozili, zabeležil svoje najboljše mesto doslej. Eden od razlogov tega uspeha so posebne serije – teh je bilo preko 30 – ki so njegovo popularnost ponesle izven sveta avtomobilizma. Zdaj je čas, da 500 Hybrid Launch Edition nadaljuje tehnološko pot v prihodnost urbane mobilnosti tretjega tisočletja.