ENOSTAVNA IN PREVERJENA REŠITEV

Novi trivaljni motor s turbinskim polnilnikom TCe 100 ECO-G je v Sloveniji že na voljo v modelih Duster, Sandero in Sandero Stepway, kmalu pa tudi za Logan MCV. Ponuja višjo raven zmogljivosti; največji navor 170 Nm je na voljo že od 2.000 vrtljajev na minuto, kar zagotavlja vsestransko uporabnost, hkrati pa manjša porabo goriva in izpust CO2. Motor ECO-G ima za približno 10 odstotkov manjši izpust CO2 kot enakovreden bencinski motor. ECO-G je oznaka, ki jo imajo za rabo bencina in avtoplina (utekočinjenega naftnega plina, LPG) prirejeni motorji.

Cenovno dosegljiva in gospodarna tehnologija

Dacia svoje modele z motorji na avtoplin (LPG) ponuja po zelo konkurenčnih cenah in brez sklepanja kompromisov pri zanesljivosti. Cena avtoplina je ugodnejša (lahko celo blizu polovice cene bencina ali plinskega olja. Čeprav je povprečna poraba motorja na avtoplin malo večja, je v celoti strošek goriva na prevožen kilometer manjši za do 30 odstotkov kot pri bencinskem motorju oziroma za do 8 odstotkov manjši kot pri dizelskem motorju. Dacia Sandero 1.0 TCe 100 ECO-G je kupcem na voljo že za 9.900 eur, Sandero Stepway 1.0 TCe 100 ECO-G za 10.600 eur, Duster 1.0 TCe 100 ECO-G pa že za 13.290 eur. Slovenski Eko sklad ponuja za nakup osebnih avtomobilov serijske proizvodnje, ki kot pogonsko gorivo uporabljajo plin (sem spadajo tudi Daciina vozila ECO-G), ugoden kredit z obrestno mero trimesečni EURIBOR +1,3 % in odplačilno dobo do 10 let.

Neomejena mobilnost

Avtomobil znamke Dacia z motorjem ECO-G lahko poganja bodisi bencin ali avtoplin. Opremljen je z dvema ločenima posodama za gorivo – eno za bencin in drugo za avtoplin. Z napolnjenima obema posodama skupen doseg vozila znaša več kot 1.000 kilometrov. Bencin je na voljo na vseh črpalkah, avtoplin pa v povprečju na vsaki četrti v Evropi. Poleg tega je vozilom Dacia ECO-G zaradi vgrajenih varnostnih elementov (varnostni ventil, protipovratni ventil in na 80 odstotkov omejeno polnjenje) marsikje po Evropi dovoljen vstop v podzemne parkirne hiše in omejitve vožnje zanje v primeru kritičnega onesnaženja zraka ne veljajo.

Preverjena in varna tehnologija, obvladana že vrsto let

Vgradnja naprave za avtoplin v vozila znamke Dacia je postopek, ki poteka v sami tovarni. Za kupce to pomeni: enostavno naročanje, brez dodatnih opravil in rokov, ter za garancijo in vzdrževanje njihovega vozila v pooblaščeni prodajno-servisni mreži le eno kontaktno osebo, ki je posebej usposobljena za to tehnologijo. Bencinski motor je že od prvega načrta zasnovan tudi za delovanje na avtoplin. Dodatna posoda za avtoplin je izdelana iz izjemno odpornega jekla in je nameščena na mestu rezervnega kolesa, pri čemer nima stika s posodo za bencin. Tehnični del sistema dopolnjujejo protipovratni ventil, omejevalnik polnjenja na 80 odstotkov, omejevalnik pretoka, elektromagnetni ventil in varnostni ventil. V Evropski Uniji je skoraj 15 milijonov vozil, ki jih poganja avtoplin, na vsem svetu pa okrog 26 milijonov. Dacia ponuja različice na avtoplin že od leta 2010. Zaupajoč tej svoji tehnologiji Dacia zanjo ponuja enako tovarniško garancijo za obdobje 3 let oziroma do 100.000 prevoženih kilometrov (kar poteče prej) kot za vsa druga vozila iz svoje ponudbe.

Preprosta tehnologija

Delovanje je za voznika preprosto. Preklop z bencina na avtoplin ali obratno se opravi na dva načina; ročno s preklopom posebnega stikala v prostoru za potnike kadarkoli med vožnjo, pri čemer izbrano gorivo ostaja v rabi tudi ob ponovnem zagonu motorja, ali samodejno, ko je posoda za avtoplin prazna. Poseben merilnik kaže raven napolnjenosti posode za avtoplin. Polnjenje posode je prav tako enostavno in naglo (komaj 2 minuti). Dodatna prednost tovarniške vgradnje te naprave je, da prtljažnik ostane povsem neokrnjen, saj je posoda za avtoplin nameščena na mesto rezervnega kolesa.