ENDEAVOUR: TU JE ZADNJA, 9. SEZONA

Morse je na naših televizijskih zaslonih prisoten več kot tri desetletja. John Thaw je prvič oživel mračnega detektiva romanopisca Colina Dexterja v Inšpektorju Morsu, ki je bil predvajan od leta 1987 do 2000. Pred prihodom Lewisa je minilo pet let, v tem času pa je Kevin Whately prevzel vlogo Morsovega pomočnika, ki je po smrti svojega starejšega partnerja napredoval v inšpektorja. Tudi ta serija se je izkazala za izjemno priljubljeno in preden se je ta končala leta 2015, se je leta 2012 rodil Endeavour, v katerem Shaun Evans igra mladega Morsea, ki postaja vse močnejši. Zdaj, po devetih zelo uspešnih in zelo priljubljenih sezonah, je nasledstvo prišlo h koncu. Izkoristite te zadnje tri epizode, saj Shaun zatrjuje, da se ne bo vrnil k vlogi.

  

“Mislim, da so vsi vedeli, da je pravi čas za zaključek,” pravi. “Ne moremo nadaljevati v nedogled. Neumno bi bilo nadaljevati. Pomembno je stvari zaključiti ob pravem času in jo zaključiti dobro.” Prva epizoda, ki jo je režiral Shaun, se prične spomladi leta 1972 in najde detektiva Endeavourja in njegovega šefa glavnega detektiva Freda Thursdaya, ki ga igra Roger Allam, ko vstopata v novo obdobje sprememb, tako poklicnih kot osebnih. 

Zdi se, da dve nepojasnjeni smrti vodita do Oxfordskega koncertnega orkestra, medtem ko truplo, odkrito v zapuščenem skladišču, nakazuje, da je v Oxfordu spet na delu londonsko kriminalno podzemlje. Thursday in Endeavour v svoji preiskavi odkrijeta nekaj vznemirjajočih povezav s primeri, za katere je dvojec verjel, da so že za njima.

Ponovno snemanje v zgodovinskem Oxfordu in okolici zaznamuje močna igralska zasedba, ki vključuje Antona Lesserja kot glavnega nadzornika Reginalda Brighta, Seana Rigbyja kot detektiva narednika Jima Strangea, Jamesa Bradshawa kot dr. Maxa DeBryna, Abigail Thaw kot Dorotheo Frazil, Caroline O’Neill kot Win Thursday in Saro Vickers kot Joan Thursday.

“Pomembno nam je bilo, da vsi glavni liki doživijo trenutek slovesa,” pravi Shaun. “To odraža naš demokratičen način dela. Vsi smo skupaj od začetka in delo vseh ima enakopravno veljavo. To je bila ena od briljantnih stvari pri Endeavourju. Da, osredotočili smo se na primere in zgodbo med Endeavourjem in Thursdayem, a vsi igralci igrajo like, katerih življenja so prav tako polna in bogata. Torej, pomembno je to priznati. Zaokrožiti jih na prijeten način, kar ni enostaven podvig.”

“Mislim, da je vedno težko pripeljati stvari h koncu. Ne moreš ves čas ugajati vsem ljudem. Samo opravljati moraš svoje delo. Dobra stvar pri tem je, da imamo majhno kreativno ekipo. Ne gre za veliko ljudi, ki bi izražali svoja mnenja. In zdi se mi, da smo se večinoma vsi strinjali o tem, kje in kako naj se konča. Dobro je biti s svojimi kolegi na isti strani. In potem upaš, da bo javnost to sprejela z velikodušnostjo, ki je bila dana, veš? Tako sem hvaležen, da je občinstvo ostalo in nas podpiralo 11 let, ko bi lahko leta 2012 zavihalo nos nad serijo. Ni vsaka predzgodba uspešnica. Vsak zaključek je melanholičen, žalosti pa je bilo v tem zelo malo. Bil je trenutek, ko sem se zavedel, da ne bom več delal s svojimi kolegi na Endeavourju, toda te delovne odnose so nadomestila nekatera res krasna prijateljstva. Od Rogerja sem se veliko naučil tako na platnu kot izven njega. To je bil absolutni privilegij. Ena najboljših stvari, ki mi je všeč pri njem, je njegova ekonomičnost gestikulacije in postave. Nikoli ne naredi preveč. “

Roger deli medsebojno spoštovanje. “Oba sva bila precej živčna, ko sva začela delati na seriji – ne tako zaradi drug drugega, kot sama po sebi,” se spominja. “Toda najin odnos se je začel dobro in postal še boljši. Oblikovali smo način dela, pri katerem smo prevpraševali in raziskovali vsak prizor, v katerem smo bili skupaj, da bi ga kar najbolje izkoristili. In, hvala bogu, da sva se s Shaunom tako dobro razumela že od začetka – mislim, da drugače ne bi posnela devetih serij Endeavourja. Zadnja dva prizora med Thursdayem in Endeavourjem sta bila čudovita za uprizoritev s Shaunom in tudi strašno čustvena. Ker smo vsa ta leta imeli izmenjave v pubih in izven snemanja, je ugotovitev, da so bile te izmenjave zadnje, močno vplivala na nas in nam pomagala pri uprizoritvi. Ker je dobesedno tako, da je to razhod tako za like kot za igralce. Recimo, da je to pomagalo pri dostopanju do čustev, ki jih je zahteval prizor.”

“Pomembno je, da nikoli ne postanete preveč zadovoljni s svojim delom, “ pravi Shaun. “Ljudi spodbuja, ko pomislijo: ‘Moramo izboljšati, kar smo naredili zadnjič’. Iz vseh privabi najboljše delo. Torej obstaja ta vidik. V smislu zgodbe je morala biti med Endeavourjem in družino Thursday ločnica, saj jih kot starejši moški Morse nikoli ne omenja. Tu je torej morala biti zelo jasna pika. Morse bi tolikokrat lahko našel trajno romantično srečo, vendar te nikoli ni dosegel. Je zelo usposobljen policist, a na račun svojega osebnega življenja. Ali bi bil tako učinkovit pri svojem delu, če bi imel ženo in dva otroka? Mislim, da sta njegova osamljenost in izolacija neizogiben del serije. Tako se je počutil ves čas, a vedno je pred njim bingljala mamljiva možnost. Ko bi le lahko segel po njej in jo zgrabil. Kar odkrijemo v teh zadnjih treh filmih je, da po njej iz enega ali drugega razloga ne more seči. In tako sta njegova izoliranost in osamljenost popolnoma utrjeni. In tam sem ga želel pustiti. Kjer ga potem zopet srečamo 15 let pozneje, leta 1987, ko se je začela serija Inšpektor Morse z Johnom Thawom.”

Endeavour se vrača s finalno 9. sezono in njenih zadnjih treh epizodah na kanal Epic Drama danes, 3. aprila ob 21:00 uri.