ELEKTRIČNO ŽIVLJENJE POLNO OBOŽEVALCEV

Neverjetna življenjska zgodba ekscentričnega britanskega umetnika Louisa Waina, katerega razigrane in včasih psihološke slike so za vedno uspele spremeniti dojemanje in percepcijo mačk. V filmu sledimo neverjetni pustolovščini tega nepoznanega junaka, ki je med koncem 18. stoletja in v začetku 19. uspel razkriti “električne” skrivnosti sveta in na ta način bolje razumeti lastno življenje in globino ljubezni, ki jo je delil s svojo ženo Emily Richardson (Claire Foy).

  

Louis Wain je znan kot človek, ki je risal mačke. Nadarjen umetnik se je rodil leta 1860, ob prelomu stoletja pa je njegovo ime poznalo prav vsako gospodinjstvo v Angliji. Njegove podobe mačk so očarale srca naroda, saj so skromne mačke spremenile iz navadnih škodljivcev, ki lovijo miši in jih občasno nahranimo v podobe prisrčnih hišnih ljubljenčkov. Tisti, ki dandanes ne poznajo Louisa po njegovem imenu bodo skoraj definitivno prepoznali vsaj kakšno njegovo sliko mačke.

Čudaška inteligenca, ki je vplivala na njegovo delo, je bila odraz njega samega. Imel je veliko interesov, njegov um je raziskoval možnosti električnih tokov in sanjal o potencialnih patentih. Z mislimi je bil vsepovsod. Mojstrsko pa je v mnogih svojih idejah tudi uspel.

Vsekakor pa je bil izjemen umetnih in njegovo delo je pridobilo številne občudovalce. Avtor H.G. Wells je v radijski oddaji leta 1927 dejal: »Louis Wain je izumil mačji stil, mačjo družbo in cel mačji svet. Angleške mačke, ki ne izgledajo kot mačke Louisa Waina, se lahko sramujejo samih sebe.

Benedict Cumberbatch je bil prevzet z epskim obsegom umetnikovega življenja. »Številne generacije so ga tako ljubile in spoštovale, toda nanj so mimogrede pozabili. Kasneje se je zavedanje o njem ponovno okrepilo, ko so oboževalci izvedeli, da je pristal v umobolnici« je povedal Benedict. »Njegovo življenje je izjemno široko platno in biti sposoben igrati nekoga od tako mladih let do zadnjih trenutkov njegovega življenja je bilo zelo privlačno zame.«

Druga velika prednost vloge, ki je privlačila Cumberbatcha, je bilo risanje samo. Benedict je nadarjen umetnik in v sodelovanju z učiteljem se je naučil rokovati s svinčnikom prav tako kot Louis Wain, naučil pa se je tudi obvladati umetnost skiciranje z obema rokama hkrati. »Čutil sem močno povezanost z Louisom kot umetnikom,« pravi. »Obožujem risanje, kljub temu da tega ne počnem veliko, in priložnost, da se zares poskusim v tem in se na to osredotočim, je bila najlepše darilo.«

Biografska drama ELEKTRIČNO ŽIVLJENJE LOUISA WAINA na velika platna po Sloveniji prihaja 20. januarja. Distributer filma je Blitz Slovenija.