ELEKTRIČNA VOZILA PRINAŠAJO VZNEMIRJENJE

Britanska znamka Jaguar je skozi zgodovino ustvarila nekaj divjih konceptnih avtomobilov, od James Bond Spectre C-X75 do prvega Vision Gran Turismo Coupé in njegovega bolj vpadljivega brata različice SV, zdaj pa je Jaguar razkril svojo najnovejšo mojstrovino, popolnoma električni Vision Gran Turismo Roadster.

  

Ta tretja ponovitev znanega dizajna je več kot le dosedanji vrhunec, saj deluje na najbolj poglobljeni in obsežni platformi dirkalne serije doslej – Gran Turismo 7 – za ustvarjanje električnega hiperavtomobila brez primere. Oliver Cattell-Ford, zunanji oblikovalec pri Jaguar Advanced Design je o projektu povedal: “Biti del ekipe, ki je za serijo Gran Turismo ustvarila tri virtualne avtomobile, je bil sanjski projekt. Od razkritja Vision GT Coupé leta 2019 in Vision GT SV leta 2020 smo želeli izbrati popoln način za predstavitev celotne palete treh avtomobilov skupaj in razkritje modela Roadster – Gran Turismo 7 je popoln način za to. Vizualni učinek je dramatičen in model bi kot doma izgledal po vsem svetu, od ulic nočnega Tokia do kalifornijskega dirkališča Laguna Seca.”

Seveda je bil ta avtomobil izdelan tudi v resničnem življenju, tako kot druga dva, ki sta nastala pred njim. V resničnem življenju ali v fikciji Roadster v sebi sriva tri motorje, ki skupaj ponujajo 1.020 KM (750 kW) in trenutni največji navor 1.200 Nm. To zadošča za pospešek od 0 do 100 km/h pod dvema sekundama in hitrosti, ki presegajo 300 km/h.

Na samem avtomobilu najdemo tudi različne namige, ki nas spominjajo na Jaguarjevo dirkaško dediščino. Na primer, vintage zeleni odtenek spominja na stare modele D-Type in E-Type, medtem ko “plavut” na zadnji strani močno črpa navdih iz slednjega. Okrogle luči na pokrovu motorja prav tako namigujejo na starodobne dirkalne avtomobile, medtem ko je monogramski vzorec Jaguar v obliki zastave Union Jack vrezan v plavut in osvetljen z LED diodami, ki delujejo kot zavorna luč. Ročno izdelani usnjeni trakovi na prednjih blatnikih dopolnjujejo retro pridih zunanjosti.

Kar zadeva notranjost – celota je premišljena in natančno dodelana za najboljšo možno vozno izkušnjo. Elementi so izdelani iz lahkih in razkošnih materialov, ki se lesketajo pod odprtim kokpitom Roadsterja. Težišče je nizko zahvaljujoč baterijam v tleh vozila.