DVA NOVA POSEBNA MODELA BMW R 18

Verona Motor Bike Expo je popoln oder, na katerem je BMW Motorrad italijanskim in evropskim navdušencem predstavil dva ekskluzivna projekta, ki temeljita na ikoničnem BMW R 18.

  

Modela sta rezultat sodelovanja BMW Motorrad Italija in njihovve mreže trgovcev z nekaterimi zgodovinskimi akterji motociklističnega sveta. R 18 M je projekt, ki ga je razvila italijanska revija LowRide, ustvaril pa ga je American Dreams. Na drugi strani je model R 18 Aurora ustvaril Garage 221, za angažma pa so poskrbeli pti BMW Motorrad Roma.

BMW R 18 M.
M je črka, ki je že dolgo razlikovala športne različice štirikolesnih modelov BMW, danes pa vključuje tudi dvokolesna vozila. Vir navdiha za projekt BMW R 18 M s strani uredništva LowRide je naslednji: ideja je dati BMW Cruiserju bolj poenostavljen in športen videz, pri čemer se zasnova izogiba pretiravanju in se še posebej ozira na sklicevanje na retro BMW R 18 ikone.

“Stabilnost, dolga medosna razdalja in zmogljivost velikega bokserja s prostornino 1800 ccm spodbujajo bliskovit start in si po našem mnenju zaslužijo športen in retro videz. V dizajnu R 18 M najdemo zametke tradicije BMW Motorrad in duh štirikolesnih vozil: M pomeni Motorsport,« kot je projekt BMW R 18 M opisal Giuseppe Roncen, direktor LowRide in velik poznavalec sveta specialk.

Delo se je osredotočilo na šasijo, nastavitev vzmetenja, karoserijo in dodatke, pri čemer sta mehanika in elektronika ostala nespremenjena v duhu poudarjanja naravnih prednosti R 18. BMW R 18 M lažji in z drugačnim položajem vožnje obljublja, da bo še bolj zabaven za vožnjo.

BMW R 18 Aurora.
Ideja in želja Garage 221 po izdelavi motocikla po meri, ki temelji na BMW R 18, je našla svoj izvor pred časom, na predstavitvi na EICMA 2019. Linije novega BMW cruiserja, inovativne in hkrati zveste tradiciji, so si zaslužile “komplementarne elemente in še bolj izrazit duh dediščine, začenši z mehkimi linijami tanka in značilnimi oblikami boksarja,” meni Pier Francesco Marchio iz Garage 221.

Projekt se je sprva osredotočil na preučevanje različnih delov motorja, pri čemer je upošteval potrebo po povezovanju novih elementov v edinstveno harmonijo linij, pri čemer se je zgledoval po cruiserjih iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Razpoznavni elementi BMW R 18 Aurora by Garage 221 so okrogli blatniki, ki se ovijejo okrog kolesa, pa tudi zaščitno steklo v obliki “netopirja”, ki pušča prostor in tako poudarja osrednji del motorja.