DRŽAVA ZA ŽIVLJENJE

Univerza Notre Dame je pred kratkim izdala poročilo, 2014 Notre Dame Global Adaptation Index (ND-GAIN), o tem, “katera država je najbolje pripravljena, da se sooči z nacionalnimi varnostnimi tveganji, sušami, supernevihtami in drugimi naravnimi katastrofami, ki jih lahko povzročijo podnebne spremembe“.

Gre za več kot le preprost prednostni seznam, saj indeks navaja države, ki so glede na klimatske spremembe dosegle največji napredek v zadnjih osemnajstih letih.

NDGAIN je neprofitna organizacija, katere cilj je spodbuditi države k čim boljši organiziranosti v boju proti podnebnim spremembam in jim slediti na poti njihovega trajnostnega razvoja. Deluje od leta 2010 in vključuje podatke o 175 državah. Leta 2014 je na čelu seznama Norveška, kljub njeni ranljivosti zaradi zelo obsežnega obalnega področja, a Skandinavci so že sicer najbolje ocenjeni, ko gre za pripravljenost na podnebne spremembe zadnjih dvajset let.

Naj zaključimo z najboljšimi petimi, Norveški sledijo Nova Zelandija, Švedska, Finska in Danska, in najmanj pripravljenimi, to pa so države v podsaharski Afriki s celinskim Čadom kot zadnjim na lestvici.