DRAŽBA UMETNIN ZA MIR NA SVETU

V zadnjih treh mesecih so se umetniki in ustvarjalci z vsega sveta zbrali v podporo Ukrajini med invazijo Rusije.

  

Ukrajinski milijarder in filantrop Victor Pinchuk in njegova žena Olena sta se tako pridružila prizadevanjem in oznanila, da bosta na dražbi Christie’s 20th/21st Century Art sale prodala skulpturo Jeffa Koonsa.

Zet nekdanjega ukrajinskega predsednika Leonida Kučme, Victor, je ustanovitelj Interpipea, svetovnega proizvajalca jeklenih izdelkov za plinski in naftni sektor. Slovita Koonsova skulptura, Balloon Monkey (Magenta), 2006–2013, naj bi lahko na dražbi v Londonu kasneje ta mesec zbrala približno 12,6 milijona dolarjev.

“Vsak ukrajinski civil, ki je bil ubit ali ranjen zaradi ruskega obstreljevanja, streljanja in sistematičnega nasilja, pomeni rano v naših dušah,” je dejal Pinchuk v izjavi. “Z izkupičkom dražbe lahko pomagamo reševati življenja. Lahko pomagamo, da bi življenja, ki jih je vojna uničila, spet popolna.”

“Resnična vrednost umetnosti je, da služi človeštvu,” je dejal Koons v izjavi in ​​dodal, da “v tem trenutku ne more biti bolj plemenitega poklica kot podpirati ukrajinsko ljudstvo.”

Skulptura se bo pridružila zanimivemu seznamu umetnosti, med drugim Anthropométrie de l’époque bleue Yvesa Kleina in Waterloo Bridge Clauda Moneta, effet de brume. Christiejeva razprodaja umetnosti 20./21. stoletja (Christie’s 20th/21st Century Art sale) praznuje kulturni dialog med Londonom in Parizom in se bo začela 28. junija.