DR. FRANCI LAZARINI: NEURESNIČENI NAČRTI JOŽETA PLEČNIKA ZA LJUBLJANO

Jože Plečnik je brez dvoma izjemno vplival na arhitekturno podobo Ljubljane, še zlasti njenega mestnega središča. Kljub zavidljivemu številu realizacij pa je marsikatero njegovo delo, iz različnih razlogov, ostalo zgolj na papirju.

Ker je Plečnik pri svojih projektih vselej sledil celostni zamisli preureditve Ljubljane iz avstrijskega provincialnega mesta v prestolnico Slovencev, marsikatero njegovo neuresničeno delo pomembno dopolnjuje in nadgrajuje obstoječe mojstrovine, zato je njihovo poznavanje ključno za razumevanje arhitektovega opusa, njegove domiselnosti in inovativnosti. Poseben poudarek bo na projektih Aleksandrovih propilej in Južnega trga (1936–1937) ter Častnega pokopališča zaslužnih Slovencev (Slovenskega panteona) s Hramom slave (1932).

  

Dr. Franci Lazarini je docent na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in znanstveni sodelavec na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU. Raziskuje arhitekturo 19. in prve polovice 20. stoletja na Slovenskem, v kontekstu sočasnega arhitekturnega dogajanja v srednji Evropi, precejšnjo pozornost pa v svojih raziskavah namenja tudi naročnikom posameznih stavb ter povezavam med arhitekturo in politiko.

Vabljeni na zadnji dogodek iz ciklus poljudnoznanstvenih predavanj raziskovalcev Umetnostnozgodovinskega inštituta France Stele ZRC SAZU, ki obeležuje 50-letnico samostojnega delovanja.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 18.1 od 18:00 do 19:00 v Mestnem muzeju Ljubljana. Vstop je prost. Svoje mesto na predavanju sporočite na prijava@mgml.si ali pokličite na telefon 01 24 12 506 (pon–pet, 8:00–14:00).