DOPUSTUJTE TAM, KJER ŽELITE!

Atelier Jørgensen – ki ga vodi arhitekt Brandon Jørgensen – je pravkar ponudil podroben vpogled v družinsko počitniško zatočišče v dolini Napa, imenovani tudi Wine Country – Mount Veeder Outpost.

  

Dvonadstropna kocka, uokvirjena s počrnelimi ostanki zoglenelih sekvoj iz nedavnih gozdnih požarov, se nahaja ob strani gore Veeder in gleda na dolino Napa – natančneje Yountville in Stags Leap. V prizadevanjih, da bi združili družino in prijatelje – dve stvari, ki gresta z roko v roki z vinom – približno 200 kvadratnih metrov velik dom za pobeg odraža osebno povezavo lastnikov z južno Kalifornijo in pripoveduje zgodbo o domu iz otroštva, ki je bil izgubljen v plamenih.

Hiša ima parabolično streho in vhodno dvorišče izven središča, ki je prekinjeno s temno valovito jekleno oblogo in ravnimi linijami. Notranjost daje toplino z uporabo vezanega lesa ruske breze. Celoten dom sicer uporablja pet majhnih odprtin od tal do stropa, ki omogočajo jutranji ali večerni pogled na gozd in dolino. Izstopajoča 9 metrov visoka zasteklitev je urejena tako, da neposredna sončna svetloba zjutraj nikoli ne pride v glavno spalnico, ob odsotnosti okenskih oblog pa služi le kot ovira med toplim in hladnim. Struktura je dobila ime “Otpost” zaradi orientacije stropa. Strop ni zaznan s perifernim vidom, kar daje občutek, da stojiš na postojanki na robu gozda.

Atelier Jørgensen projekt opisuje: “Outpost je samozadosten, kot bi počitniška hiša morala biti, tako glede fizičnih kot čustvenih zahtev. Hiška je postavljena na rob civilizacije, kjer ni hitrega odziva na pomoč v nujnih primerih, a bo naslednji ogenj zagorel mimo nje, postojanka pa bo ostala na straži kot samotni vojak. Zasnovana je za napredek razsvetljenja.”

Oglejte si zgornje slike doma in se v prihodnjih tednih znova obrnite na Atelier Jørgensen, saj bodo zagnali svojo prenovljeno spletno stran.