DOPOLNITEV PRESTIŽNE SERIJE SONY CINEMA LINE: FX30

Sony z veseljem najavlja najnovejšo dopolnitev prestižne serije Cinema Line, in sicer kamero FX30 (model: ILME-FX30). Nova kamera FX30 je kompaktna 4K-filmska kamera Super 35, ki nudi številne profesionalne funkcije, značilne za kamere serije Cinema Line, kot so dvojni osnovni ISO, načini snemanja Log ter tabele LUT, ki jih uporabnik uvozi sam. Vse to je na voljo za ceno, ki je dostopna tudi mnogim bodočim filmskim ustvarjalcem.

  

Poleg predstavitve nove kamere FX30 Sony najavlja tudi novi pomnilniški kartici CFexpress Type A – modela CEA-G320T in CEA-G640T. Gre za kartici z visoko kapaciteto, ki podpirata visoke hitrosti branja in zapisovanja.

»Nova kamera FX30 je izvrstna izbira za vsakogar, ki se želi podati v svet filmskega ustvarjanja,« je dejal Yann Salmon Legagneur, vodja marketinga izdelkov in storitev za upodabljanje pri Sony Europe. »Opremljena je s številnimi profesionalnimi funkcijami naših vrhunskih kamer, hkrati pa je na voljo po ceni, s katero je enostavno dostopna filmskim ustvarjalcem vseh ravni. Ta kamera je odlična začetna točka za vstop v svet filmskih kamer Cinema Line.«

Ustvarjanje kinematografskega videza

FX30 obstoječim in bodočim filmskim ustvarjalcem omogoča kinematografsko izražanje z najnovejšimi sistemi za upodabljanje. Opremljena je z  novim slikovnim senzorjem CMOS Exmor R™ velikosti APS-C (formata Super 35) z osvetlitvijo od zadaj ter z dvojnim osnovnim ISO (800/2500) za visoko občutljivost, nizko raven šuma in dinamični razpon, ki obsega več kot 14 stopenj osvetlitve .Kamera ILME-FX30 podpira številne video kodeke. Snema lahko v formatu 4K Super 35 (16:9) z nadvzorčenjem iz ločljivosti 6K in hitrostjo do 60 sličic na sekundo. Omogoča tudi snemanje z visokim številom sličic na sekundo, vključno s 120 sličicami pri ločljivosti 4K in 240 sličicami na sekundo pri polni visoki ločljivosti. V obeh snemalnih načinih 16:9 je mogoče snemati v 10-bitnem zapisu 4:2:2, priključek HDMI Type-A pa zagotavlja tudi izhod 4K v 16-bitnem zapisu RAW za zunanji snemalnik. Tako kot ostale kamere serije Cinema Line se tudi kamera FX30 ponaša z načini snemanja Log. Uporabnikom nudi načine Cine El, Cine El Quick in način prilagodljivega ISO za snemanje s krivuljo gamma S-Log3, ki prinaša večjo prilagodljivost pri urejanju barv v postprodukciji. Vsi trije načini ob uporabi ustrezne tabele LUT omogočajo snemanje s predogledom končne slike. Poleg tega ima FX30 že vgrajene določene slikovne profile za kinematografski videz, kot je Sonyjev S-Cinetone™; prezreti pa ne gre tudi dejstva, da je poleg snemanja videoposnetkov z njo mogoče tudi fotografirati. Ob vsem tem kamera nudi napredne možnosti procesiranja slike s procesorjem BIONZ XR, ki zagotavlja naravne barvne prehode in realistično reprodukcijo barv. 

Zasnovana, da zagotovi ustvarjalcem to, kar potrebujejo

Kamera FX30 je opremljena s Sonyjevim hitrim in zanesljivim samodejnim ostrenjem, ki vključuje: 

  • samodejno ostrenje oči v realnem času (za ljudi, živali in ptice);
  • sledenje v realnem času;
  • natančne nastavitve samodejnega ostrenja; 
  • funkcijo pomočnika za samodejno ostrenje.

Ustvarjalcem nudi tudi več nadzora pri uporabi zemljevida ostrenja, ki olajša vizualizacijo globinske ostrine, medtem ko kompenzacija učinka dihanja poskrbi za stabilen vidni kot med ostrenjem. Vgrajeno ima tudi učinkovito stabilizacijo za snemanje iz roke med gibanjem Active Mode, ki izkorišča optični 5-osni sistem stabilizacije slike, vgrajen v samo kamero, v dodatno pomoč pri postprodukciji pa je funkcija za sinhronizacijo časovne kode.

Dodatno se lahko kamera FX30 pohvali še z drugimi funkcijami, zaradi katerih je brez dvoma polnokrvna pripadnica serije Cinema Line: 

  • nov prilagodljiv meni v slogu seznama, ki zagotavlja hiter dostop do pogosto uporabljanih elementov;  
  • nov zaslon stanja pripravljenosti na snemanje, ki zagotavlja neoviran pogled na subjekt;
  • gumbi in kolesca, narejena po meri filmskih ustvarjalcev.

Ponaša se tudi z dodatnimi funkcionalnostmi, ki pomagajo pri ustvarjalnem poteku dela – na primer z uporabo vdelanih tabel LUT in metapodatkov EI za enostavnejšo kasnejšo obdelavo posnetkov. Omenjeni metapodatki so na voljo s pomočjo najnovejše različice Sonyjevih programov Catalyst Prepare in Catalyst Browse. Poleg tega je avgusta izšel vtičnik Catalyst Prepare za program Adobe Premiere Pro. 

Enostavna uporaba in kompaktna oblika

Kamera FX30 je kompaktna in lahka ter ima na zgornjem delu ravno površino z navojnimi mesti za namestitev dodatne opreme. S tem omogoča enostavno snemanje iz roke in iz nizke perspektive, namestitev na držalo za stabilizacijo (gimbal) ter uporabo najrazličnejših dodatkov. Opremljena je tudi z držalom XLR, ki ima dvojno vlogo: olajšuje snemanje iz nizke perspektive ter skrbi za zajem kristalno čistega zvoka prek različnih vhodov: dveh priključkov XLR ter 3,5-milimetrskega stereo priključka, ki skupaj omogočajo 4-kanalno snemanje zvoka. Dodatno je zunanje mikrofone mogoče priključiti neposredno na kamero tudi prek večvmesniškega nastavka ali mikrofonskega priključka. Kadar pa uporabnik ne želi ali ne more uporabiti zunanjega mikrofona, lahko izkoristi v kamero vgrajeni stereo mikrofon. Obe prodajni izvedenki kamere – FX30 in FX30B – sta opremljeni z dvema režama za pomnilniške kartice, ki sta združljivi tako s karticami CFexpress Type A kot s karticami SDXC/SDHC. S tem ustvarjalcem nudita resnično široke možnosti za shranjevanje posnetkov. Kamera se ponaša ne samo z napredno zmogljivostjo, temveč tudi z izjemno zanesljivostjo. Opremljena je z inovativno strukturo za odvajanje toplote, ki zagotavlja neprekinjeno snemanje v ločljivosti 4K/60p, zanesljivim napajanjem za dolgotrajno snemanje ter vzdržljivim ohišjem iz magnezijeve zlitine. Široka izbira objektivov serije E, visoko zmogljivi mikrofoni in druga pomembna oprema medtem nudijo ustvarjalcem izjemno prilagodljivost sistema za širok razpon ustvarjalnega dela.