DOBRODOŠLI V NOVI SVET, TOYOTA!

Toyota je predstavila popolnoma električno vozilo bZ4X, prvi model svoje nove serije električnih vozil bZ (beyond Zero).

bZ4X je prvi model, ki ga je japonski proizvajalec ustvaril kot popolnoma baterijsko električno vozilo (BEV) in je bil prvič predstavljen v začetku tega leta kot konceptno vozilo. Poleg tega je model, pripravljen za proizvodnjo, prvo vozilo, izdelano na Toyotini novi platformi BEV.

SUV s štirikolesnim pogonom ponuja čisto zunanjo zasnovo in predstavlja novo obliko sprednjega dela v obliki “kladiva”. Osrednja zasnova bZ4X je sicer baterijska enota, vgrajena v šasijo, pod podom vozila, ki zagotavlja nizko težišče, ravnovesje teže spredaj/zadaj in visoko togost karoserije. Poleg tega SUV vključuje ločene elektromotorje za vsako os za izboljšanje vodljivosti in zmogljivosti na cesti.

Ko je baterija popolnoma napolnjena, je doseg vozila več kot 450 km, pri čemer se pričakuje, da bo baterija po 10 letih vožnje delovala pri 90 % prvotne zmogljivosti, kar temelji na ciljnih razvojnih vrednostih. Obdobje uporabe naj bi bilo 10 let oziroma 240.000 km. Poleg tega ključne tehnološke značilnosti SUVja vključujejo strešno solarno ploščo za pomoč pri polnjenju baterije ter izboljšano aktivno varnost in sisteme za pomoč vozniku.

SUV bo svojo evropsko premiero doživel 2. decembra, kasneje pa bodo na voljo spletne rezervacije.