DOBRODOŠLI V DŽUNGLI

Džungla gastro bar je edinstven lokal na obali, natančneje v Kopru, ki s svojo kreativno in progresivno ponudbo hrane in pijače resnično predstavlja prostor, kjer se lahko kot gostje izgubimo v fantastični celostni izkušnji in se spet najdemo. Jaš, Aljoša in Marko, trije lastniki, ki s svojo mlado energijo dnevno polnijo lokal, pa so s svojo ekipo prava džungelska duša prostora. Ker sem bil direktno vpleten v proces priprave in razvoja ponudbe koktejlov za njih, bom tokrat namenil nekaj besed tej zanimivi tematiki.  

Skupaj z Jašem smo začeli snovati koncept ponudbe koktejlov, dosti preden je Džungla pravzaprav obstajala. Imeli so izbran prostor, vedeli so, v katero smer bodo šli s hrano, prav tako pa smo izbrali tematiko za koktejle, ki smo jih podpisali pod delovni naslov: #istriantiki – neke vrste skovanka med tiki koktejli in istrsko obarvanimi okusi. Tiki v svetu koktejlov povezujemo s kompleksnimi svežimi in po navadi tropskimi koktejli, ki so se pojavili v ZDA v prejšnjem stoletju zaradi vpliva polinezijskih in drugih tihomorskih kultur. Ta tako imenovani tiki je veliko več kot samo stil koktejlov, je svojevrstno gibanje, ki zajema okraševanje lokalov, posebne tiki kozarce in celo oblačila. Tiki pa je kot kategorija pijač po eni strani izjemno kompleksna, kar se tiče števila sestavin, po drugi strani pa popolnoma sproščeno domišljijska v aspektu kreiranja teh mešanih pijač. V ospredje smo pri projektu Džungle postavili okuse Istre in jih popeljali v nekoliko bolj tiki smer. Nikakor ne bi mogli šteti vseh koktejlov na meniju med tikije kot take, saj so nekateri izpeljanke klasik, vendar pa jih vse povezuje svobodna igrivost skrbno izbranih sestavin in prav v vsakem ima vsaj ena sestavina istrski karakter. Koktejle sva z Jašem snovala na kakovostnih sestavinah in se tudi poigrala z imeni, ki narekujejo sproščenost in dostopnost pijač, za katero sva še danes prepričana, da je pomembna pri slovenskem potrošniku v gastronomiji, ki še vedno spoznava nove okuse, tehnike in na prvi pogled nenavadne kombinacije, tako na krožnikih kot tudi v kozarcih. Gastronomske novitete se tako prepletajo med jedmi in pijačo, a na popolnoma sproščen način, ki je za gosta svojevrstno popotovanje v džunglo. Okusi Istre, ki smo jih poskušali predstaviti v koktejlih, so figa, pomaranča, malina, refošk, tartuf, rožmarin, sivka in še kateri.

Bakin Tiki

Inspiracija za ta tiki je prišla iz sestavine, ki je nekoliko nenavadna za koktejle – marmelada. Marmelade so odličen in predvsem konstanten vir okusa, ki ga lahko uporabimo ne samo kot namaz na kruh, ampak kot sladilo v marsikaterem koktejlu, limonadi, ledenem čaju, vroči čokoladi … Marmelade Bakine Tajne smo uporabili zaradi izjemne kakovosti surovin in konsistence izdelka. Za osnovno sladilo smo tako izbrali sirup, narejen iz malinove marmelade Bakina Tajna, ki se odlično poveže s sveže stisnjenim sokom limete, mešanico staranih rumov, poseben pomarančni liker in kanček lešnikovega sirupa. Postrežen pa je v posebnem tiki kozarcu, ki spominja na jezno polinezijsko babico. Jaš nam je zagotovil, da je to eden od »bestsellerjev«.

Lost & Found

Ideja za ta koktejl je neposredno povezana z mantro lokala, pri kateri se gostje izgubijo in potem spet najdejo. Gre za edinstveno mešanico dveh belih rumov, francoskega zeliščnega likerja Chartreuse, ingverjevega piva Thomas Henry Spicy Ginger, limone in posebnega »istrskega shruba«. Shrubi so sirupi z dodatkom kisa. V tem boste poleg belega balzamičnega kisa in sladkorja našli še pomarančno marmelado, sivko in rožmarin, ki dodajo koktejlu poseben istrsko obarvan priokus. Kot narekuje samo ime koketjela, se boste v kompleksnem okusu izgubili in nato spet našli.

Istrian Sour

Ta koktejl bi lahko uvrstili že bolj med klasike, saj gre za igrivo izpeljanko koktejla »New York Sour«, kjer smo za alkoholno osnovo izbrali čudovit viski Woodford Reserve Rye, ki smo ga osladili s pomarančno marmelado Bakine Tajne in uravnotežili s sveže stisnjenim limoninim sokom. Ko se koktejl dobro pretrese v shakerju in precedi v viski kozarec, se za zadnji pridih koprskega okoliša doda refoškova krema, ki jo pripravljajo posebej v sifonu.

Figlet

Zabavna kombinacija figovih listov in vipavskega vina zelen v izpeljanki »whiskey sour«. Figlet je verjetno eden izmed najbolj zabavnih koktejlov na meniju, saj vsebuje nenavaden domač sirup figovih listov, ki ima značilno noto po zeleni, sveže utrgani figi. Ta se zelo lepo poda s svežino limone in sladko-vaniljastim karakterjem ameriškega viskija Gentleman Jack. Z dodatkom vipavskega vina zelen pa pridobi še nekoliko globljo kompleksnost in svežino. Za dekoracijo uporabijo, jasno, figov list.

To je le nekaj hišnih koktejlov, za katere verjamemo, da bodo postali klasika lokala, ki se je odpiral v najbolj nepredvidljivih časih za gostinstvo, po obdobju, ko se je življenje počasi začelo vračati v gostinstvo, v začetku meseca junija. Da, Džunglo so spravili v pogon v času, ko so bili nekateri gostinci še vedno v precepu, ali bodo sploh odpirali lokale, ko so se spraševali, kakšna bo sezona in koliko časa bo ta pomembna gospodarska panoga sploh še živela … Džungla je zaživela in več kot z odliko preživela poletno sezono z upoštevanjem vseh predpisov in predvsem s trdnim prepričanjem celotne ekipe v projekt. Vsak posameznik diha isti navihan džungelski zrak, dodaja delček svoje karizme in karakterja v prostor ter se trudi pričarati resnično nepozabno izkušnjo vsem gostom tega gastro bara. Z dobro zamišljenimi tematskimi dnevi vezanimi na za tisti dan specifično ponudbo jedi, s posebnimi pijačami, vrhunsko selekcijo vin in celo koktejli »to go«, so dodobra poskrbeli za edinstveno kulinarično ponudbo za vse gurmane z Obale in od drugod. Adaptacija na trenutne razmere, pozitivna naravnanost in progresivno kulinarično razmišljanje so očitno recept za uspeh. Le tako naprej, drago pleme Džungle iz Vojkovega nabrežja 6, Koper.