DESET TISOČ LET MATERIALA, KI SE POČASI, A VZTRAJNO VRAČA

Ko gre za ustvarjanje surovin za funkcionalno uporabo na prostem, lahko brez sramu rečemo, da so ovce boljše od nas ljudi. S preprostim bivanjem na prostem vsaj 10 000 let – glede na arheološka odkritja – jim je uspelo skozi evolucijo razviti surovino, ki ima toliko funkcionalnih prednosti, da druge spravlja v kar malce neprijeten položaj.

Volna pa ni le eden najstarejših naravnih materialov, je tudi eden najbolj tehničnih. Ponuja vrhunsko funkcionalnost, ko ste na poti, je vzdržljiv, a mehak na dotik. Prav tako greje, ko je mraz, in prijetno hladi, ko je zunaj toplo. Je odporen na vonjave, hkrati pa učinkovito odvaja vlago stran od telesa. Skratka, volna je odličen funkcionalen material, in to ne samo za zunanjo uporabo. Ni čudno torej, da Fjällräven v svoji bogati paleti izdelkov uporablja različne vrste volne na številne različne načine. Kako pa pridejo do volne? Na tri načine. Z reciklažo, predelavo in tako, da je volna sledljiva. Vse to s poudarkom na trajnosti. Poleg tega sledljiva volna ni le to, je certificirana in revidirana v skladu z visokimi standardi glede dobrega počutja živali, vpliva na okolje ter socialne in ekonomske trajnosti za kmete.

Deset dejstev o volni

1. Ljudje nosimo volno že od kamene dobe, kar nekaj pove o kakovosti materiala!

2. Volna lahko hkrati absorbira in odbija vodo.

3. Ker je veliko bolj učinkovita pri vpijanju znoja, preden se bakterije lahko razvijejo, je volna v bistvu odporna na vonj.

4. Volna ima naravni UV-filter, tako da ščiti pred sončno svetlobo.

5. Za razliko od najlona in poliestra volna ne kaplja in se ne topi, ko se vname. V bistvu je ognjevarna. Dobra novica za vse, ki radi sedite ob tabornem ognju.

6. Volna je 100-odstotno obnovljiv vir. Vsaka ovca rodi novo, dokler je na voljo trava za pašo.

7. Volnena vlakna so biološko razgradljiva. Sestavljena so iz naravnih beljakovin, podobnih tistim v človeških laseh.

8. Volna se lahko raztegne na približno 70 odstotkov svoje naravne dolžine in se nato vrne v prvotno obliko. Zato ohranja svojo vzdržljivost in videz veliko dlje kot drugi materiali.

9. Ker je tako raztegljiva, se zaradi volne oblačila naravno ne gubajo. Volneno vlakno sestavljajo molekule v obliki vzmeti, ki omogočajo, da se vlakna po zvijanju vrnejo v prvotno obliko.

10. Izdelki iz volne so tako dolgotrajni, saj je volneno vlakno mogoče upogniti 20.000-krat, preden se »zlomi«. Bombaž se »zlomi« po 3000 upogibih.

Erik, lahko razložiš, zakaj in kako Fjällräven danes uporablja volno v svojih kolekcijah?

Erik Blomberg: Verjetno veste, da vas volna lahko ogreje, ko vas zebe, in hladi, ko vam je vroče. Zaradi svoje sposobnosti zadrževanja zraka med svojimi vlakni je lahko izjemen izolacijski material, zaradi sposobnosti zadrževanja vlage pa vam daje občutek suhosti tudi v mokrih razmerah. Volna kot vlakno in preja je lahko zelo mehka in to daje volni njen sloves »udobnega«. Voda se ne oprime površine volne, zaradi česar je odporna tudi na razvoj bakterij, vlažen zrak pa lahko prosto potuje skozi volnena vlakna in s seboj odnaša vonjave.

Opažate trend nakupovanja volnenih izdelkov v zadnjih letih?

Erik Blomberg: Že vrsto let delam v industriji in zelo pozitivna sprememba, ki sem jo opazil, je, da je vedno več ljudi, ki se zanimajo za popravljanje in nošenje volnenih izdelkov. Danes naše stranke želijo vedeti, od kod prihajajo materiali in izdelki in kako so bili proizvedeni. Gre za pomemben razvoj. Skupaj si lahko prizadevamo navdušiti druge, da vidijo visoko vrednost izdelkov, ustvarjenih iz volne – in zagotovimo, da skrbimo zanje in jih uporabljamo daljše časovno obdobje.

Obstajajo novice o volni Fjällräven? S čim se trenutno ukvarjate?

Erik Blomberg: Volna kot material ni nič manj kot fascinantna. Volna ima bogato zgodovino, ki sega 10.000 let v preteklost. Pred njo je tudi močna prihodnost in za nas v Fjällrävenu je zelo pomemben material. To ni samo zaradi lastnosti volne kot zelo funkcionalnega materiala, ampak tudi zato, ker jo je lažje reciklirati kot druge materiale. Prav tako je zelo raznolika v svojih potencialnih uporabah.

Johanna Mollberg: Naš cilj je, da je vsa volna, ki jo uporabljamo, reciklirana, predelana ali sledljiva, certificirana in revidirana. Nekaj ​​volne je bilo dokaj enostavno pridobiti, medtem ko je bila druga nekoliko bolj komplicirana. Prišli smo daleč in s ponosom lahko rečemo, da smo zelo blizu doseganju našega cilja, da vso volno Fjällräven uvrstimo v eno od teh kategorij. Vendar v Fjällrävenu nikoli nismo zares zadovoljni; nenehno uresničujemo svoje cilje in se trudimo rasti in postati boljši. To je torej bolj stalen napredek in ta cilj je »le« še en mejnik. Na tem potovanju bi lahko naredili še en korak in prišli do nekaterih zelo razburljivih napredkov o sledljivi volni. Naš partner, New Zealand Merino Company, od koder pridobivamo volno s certifikatom »ZQ«, začenja program regenerativnega kmetijstva, ki smo se mu zavezali. Imenuje se »ZQRX« (okrajšava za regenerativni indeks). Poleg strogih meril za dobro počutje živali in okolje za volno »ZQ« se je cilj osredotočiti na regenerativne vidike in poudariti prakse v kmetovanju, ki presegajo trenutno strukturo ZQ. Z »ZQRX« je podjetje New Zealand Merino Company ustvarilo način za merjenje napredka skozi čas, kar je še en korak k bolj trajnostni prihodnosti.

Ali lahko pričakujemo nekaj novih zanimivih izdelkov?

Erik Blomberg: V zadnjih štirih letih smo porabili veliko časa za raziskovanje, kakšne izdelke – razen tradicionalnih puloverjev in osnovnih oblačil – lahko izdelamo iz volne kot materiala. Resnično pomembno dejstvo za ekipo Fjällräven je, da volna ni omejena samo na merino volno. Obstaja toliko drugih izdelkov in aplikacij, kjer lahko delamo z različnimi volne. Na primer hrbtna plošča na nahrbtniku Lappland Hike 15 ali volnena podloga v podloženi jakni Keb – oba uporabljata predelano volno. Ali Övik Re-Wool majica, ki je narejena iz gosto tkane reciklirane volne. Vemo, da imajo oblačila, ki jih vsakodnevno oblečemo, ogromen vpliv na naš planet in ljudi. Zaradi tega smo v Fjällrävenu tako navdušeni nad prihodnostjo volne in volnenih izdelkov.

Johanna Mollberg: Zelo nam je všeč naša predelana volna. Ne samo zato, ker je lokalno pridobljena, kar omogoča tesen stik s proizvajalci, ampak tudi zato, ker je surovina, ki bi jo sicer zavrgli. Vendar pa je predelana volna včasih lahko neenakomerna po dolžini in kakovosti, kar nam otežuje predelavo volne v prejo. Naši partnerji so pred kratkim našli rešitev za premagovanje tega izziva, ki odpira nove možnosti. S prejo lahko tako presežemo uporabo volne za zgoraj omenjene izdelke. Zdaj se lahko uporablja tudi v pletenih puloverjih in tkaninah, kar je za nas res vznemirljivo.

Imate kakšen nasvet, kako skrbeti za volnena oblačila?

Erik Blomberg: Precej preprosto: svojih volnenih oblačil ne perite tako pogosto kot druga. Zaradi lastnosti volne, ki se borijo proti neprijetnemu vonju, jih ni treba prati tako pogosto kot sintetična vlakna. Priročen nasvet je, da svoje izdelke obesite in jim pustite čas za prezračevanje. Če pa se vaš najljubši pulover začne trgati ali cufati na komolcih, ročno prišijte kos blaga. Svoj najljubši kos boste nosili še vrsto let, pa še prilagodite ga lahko po svojih željah.