DEFINICIJA ZMOGLJIVOSTI IN DINAMIKE

To je povsem novi Range Rover Sport. Izvedenka za modelno leto 2023, ki je bila predstavljena letos, prevzame vse, kar je bilo dobrega na zadnjem modelu Range Rover Sport, in to izpopolni. Novi Range Rover dejansko ponuja popolnoma nov avtomobil, ki je mišičast, dinamičen, sodoben, prefinjen, izstopajoč, robusten in še več, kar daje avtomobilu zaslužen naziv stroja, ki “zmore kar kar koli in pride kamor koli”.

  

Novi Range Rover Sport je kljub temu videti znano, na enak način, kot je tudi novi vodilni Range Rover videti kot posodobljena, posodobljena osvežitev odhajajočega modela. Na sprednjem delu novega Sporta boste opazili, da so stvari podolgovate – ironično je, da je reduktivni pristop oblikovalcem omogočil, da so se poigrali z razmerji na bolj inteligentne načine. Dodali so tanjše, a širše žaromete, da je sprednji del videti bolj mišičast, deljeno zasnovo maske da je videti daljši, in gubo, ki poteka pod linijo motornega pokrova in po vsem avtomobilu, da mu daje ponosno držo, ne glede na to, iz katerega kota ga gledate. Podobno pod okni poteka zarezana črta, ki ob uporabi črnega strešnega dela le podkrepi zamisel, da zgornji del avtomobila lebdi. Linije so bolj urejene, okenske plošče so minimalizirane, kombinacija pa naredi profil avtomobila precej bolj eleganten.

Toda novi Range Rover Sport ni le eleganten, ampak je tudi poln presenečenj. Po novem namreč omogoča uporabo 23 palčnih platišč, ki kljub minimalnim spremembam velikosti karoserije, ne delujejo prevelika. Zadnji del med tem ne kaže le oblikovalskih sprememb, ampak tudi reduktivni pristop oblikovalske ekipe. Na zadnji strani avtomobila je namreč nameščena nova plošča za tablico, ki se nahaja med tanjšimi lučmi, ki so drzne in razločne iz vseh zornih kotov. Nova postavitev tablice skrbi za daljši in širši videz, piko na i pa predstavljajo zaobljene izpušne cevi.

Spremembe se dogajajo tudi v notranjosti, ki je znana, a prefinjena, s 13,1-palčnim zaslonom informacijsko-razvedrilnega sistema in 13,7-palčnim voznikovim zaslonom, ki vam in vašim potnikom nudi vse potrebne informacije. Pojavijo se tudi novi sedeži, Cabin Air Purification Pro in Meridian Signature Sound z najnovejšimi sistemi za aktivno odpravljanje hrupa, medtem ko so posodobitve programske opreme po zraku zdaj standardni del nadgrajene tehnologije avtomobila. Standardna sta tudi brezžična povezava Apple CarPlay in Android Auto, v pogonski sistem avtomobila pa je vključene več tehnologije.

Land Rover Range Rover je med tem razvil tudi popolnoma električni motor za Sport, ki prihaja leta 2024. Medtem ko čakamo, je v ponudbi V6 v kombinaciji z električnim motorjem – imenovanim P510e Electric Hybrid – in ponuja 510 KM, od tod tudi ime. Skok do 100 km/h lahko opravi v uglednih 5,4 sekunde. Za ljubitelje V8 si je Range Rover izposodil BMW-jev 4,4-litrski twin-turbo motor z 530 KM, ki do 100 km/h potrebuje 4,3 sekunde.

Za ohranjanje stabilnosti Range Rover Sport je zadolžen novi sistem Dynamic Response Pro, ki deluje z roko v roki z najnovejšo generacijo dinamičnega zračnega vzmetenja, in prvič uvaja zračne vzmeti s preklopno prostornino, hkrati pa ponuja 48-voltni elektronski aktivni sistem za nadzor nagiba. Zaradi tega je novi SUV najbolj zmogljiv in dinamičen Range Rover Sport doslej. S štirikolesnim pogonom, štirikolesnim krmiljenjem, vektorjem navora in aktivnimi lastnostmi, ki merijo vse, od blaženja do diferenciala, bo vožnja avtomobila veliko lažja in privlačnejša, hkrati pa boste brez težav delovali na težkih terenih in zagotovili, da se lahko avtomobil spopade z vsemi ovirami.