DAVID SVETUJE: Z VADBO DO ZDRAVJA!

Pogosto se sprašujemo, če moški zdravnika obiščemo le takrat, ko je to res nujno, ko gre skoraj za življenje in smrt. In to ni daleč od resnice. Kako pa poskrbeti za to, da čim večji delež našega zdravja prepustimo samemu sebi? S preventivo. Za vas smo pripravili nekaj uporabnih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri vzdrževanju vašega zdravja – prvi nasvet vam morda ne bo tako všeč :).

  

Obiščite svojega zdravnika

Moški so znani po tem, da se izogibajo zdravniku in ignorirajo nenavadne simptome. To lahko pomaga razložiti, zakaj ženske živijo dlje. No, šalo na stran, ne dovolite, da bi samozadovoljstvo vplivalo na vaše zdravje. Načrtujte letne preglede pri zdravniku in se držite terminov. Zdravnik vam lahko pomaga spremljati telesno težo, krvni tlak in raven holesterola v krvi. Prekomerna teža, visok krvni tlak in visok holesterol v krvi so dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja. Zdravnik vam lahko priporoči spremembe življenjskega sloga, zdravila ali drugo zdravljenje, ki vam pomaga nadzorovati vse prej našteto.

Jejte naravno hrano

Pakirana in predelana živila so pogosto polna sladkorja, soli, nezdravih maščob, umetnih dodatkov in kalorij. Omejite modificirane jedi in jejte najrazličnejše:

 • sveže sadje in zelenjavo
 • polnozrnate izdelke, kot so rjavi riž in polnozrnati kruh
 • živila, bogata z vlakninami, na primer fižol in listnate zelenice
 • puste kose mesa in perutnine, na primer piščančja prsa brez kože in pusto goveje meso
 • ribe, na primer lososa

Gibajte se

Srčne bolezni so lahko pogost vzrok smrti med starejšimi moškimi. Redna vadba je eden najboljših načinov za preprečevanje srčnih bolezni in ohranjanje kondicije in žilavosti. Prav tako vam lahko pomaga izboljšati in ohraniti vaše splošno telesno in duševno zdravje. Poskusite opraviti vsaj 150 minut aerobne vadbe zmerne intenzivnosti ali 75 minut intenzivne aerobne vadbe vsak teden. Na primer, v svoj tedenski koledar razporedite pet 30 minutnih aerobnih vadb. Aerobna vadba vključuje dejavnosti, kot so hoja, tek, plavanje, košarka, tenis in drugi športi. Pomembno je tudi, da si vzamete čas za vsaj dva termina aktivnosti za krepitev mišic na teden. Na primer, dvigovanje uteži, plezanje po skalah in joga vam lahko pomagajo razviti močnejše mišice.

Ohranite vitek pas

Če vaš pas meri okoli 40 centimetrov, je to lahko razlog za zaskrbljenost. Po podatkih ameriškega Nacionalnega inštituta za srce, pljuča in kri povečuje tveganje za bolezni, povezane z debelostjo. Na primer, moški z velikim pasom imajo večje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, bolezni srca in možgansko kap. Za večino moških je najboljši način za odstranjevanje odvečne maščobe na trebuhu zmanjšanje kalorij iz prehrane in več telesne vadbe. Vprašajte svojega zdravnika, da vam pomaga razviti načrt hujšanja, ki je varen in učinkovit za vas.

Uživajte vitamine

Večina ljudi lahko z uravnoteženo prehrano pridobi potrebne vitamine in minerale, potrebne za optimalno zdravje. Pomembno je jesti raznoliko hrano, bogato z vitamini in minerali, na primer sveže sadje, zelenjavo in polnozrnate izdelke. Mnoga od teh živil vsebujejo tudi zdrave vlaknine za srce in naravne antioksidativne spojine, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za nekatere bolezni. Nekaterim ljudem lahko koristijo tudi multivitamini ali drugi dodatki. Na primer, zdravnik vas lahko spodbudi, da svojo prehrano dopolnite s kapsulami ribjega olja, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline in vitamin D3. Vprašajte svojega zdravnika o možnih koristih in tveganjih dodajanja multivitaminov ali drugih dodatkov v vašo dnevno rutino. Ne pozabite preveriti, če je vaše dodatke preverila tretja oseba.

Odstranite nezdrave navade

Kajenje je ena najslabših stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje. Tudi pasivno kajenje je zelo nevarno. Kajenje in izpostavljenost pasivnemu dimu lahko povzročita tudi druga zdravstvena stanja, na primer kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB), emfizem in bolezni srca. Povečujejo tudi tveganje za nastanek številnih vrst raka. Druga zdravstveno škodljiva vedenja vključujejo prekomerno uživanje alkohola ter rekreativno ali običajno uživanje drog. Če uživate alkohol, to storite zmerno.  Če jemljete prepovedane substance, je pomembno, da prenehate. Povezane so namreč s številnimi zdravstvenimi stanji. Na primer, uporaba kokaina lahko povzroči srčni infarkt in možgansko kap. Injekcijska sredstva vseh vrst lahko povzročijo resne okužbe in razpad kože na mestih injiciranja. Nekateri moški uporabljajo tudi anabolične steroide za povečanje mišične mase. To lahko povzroči resne posledice za zdravje. Možni izidi so sterilnost, bolezni srca, kožne bolezni in vedenjske težave. Če kadite, prekomerno pijete ali uživate prepovedane droge, vam lahko zdravnik pomaga razviti načrt za prenehanje. Lahko priporočijo zdravila, terapijo ali drugo zdravljenje ali strategijo.

Zaščitite svojo kožo

Melanom je vrsta kožnega raka, ena najsmrtonosnejših. Po podatkih Ameriške akademije za dermatologijo (AAD) imajo moški, starejši od 50 let, veliko tveganje za razvoj. Vaše tveganje je večje, če ste belci. Če želite zmanjšati tveganje za nastanek melanoma, se zaščitite pred škodljivim ultravijoličnim (UV) sevanjem sonca. Ko ste zunaj:

 • preživite čas v senci
 • zasčitite svoje telo z zaščitnimi oblačili
 • izpostavljeno kožo zaščitite s kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem (SPF) 30 ali več
 • ponovno nanesite kremo za sončenje vsaki dve uri ali pogosteje, če se potite ali plavate
 • pomembno je tudi, da se izognete solarijem, ki so škodljivi viri UV -sevanja.
 • Naredite mesečni pregled kože, da poiščete nova ali nenavadna znamenja, spremembe obstoječih zmanenj ali druge spremembe barve ali teksture kože. Za ogled delov telesa, ki jih običajno ne vidite, uporabite ogledalo. Približno enkrat letno obiščite dermatologa za pregled celotnega telesa.

Redno preverjajte svojo prostato

Rak prostate je pri nas najpogostejša diagnoza raka pri moških, poroča portal Medicina & Ljudje. Če imate težave z uriniranjem, med uriniranjem razvijete bolečino ali opazite kri v urinu, je to lahko znak težav s prostato. Dogovorite se za pregled s svojim zdravnikom, kjer vas lahko spodbudijo, da opravite krvne preiskave ali opravite pregled prostate.