DAVID SVETUJE: VARNO NA SPLETU

Zločini, ki temeljijo na kriptovalutah, so leta 2021 dosegli najvišjo raven v zgodovini, glede na novo poročilo podatkovne platforme blockchain Chainalysis, pri čemer so si prevaranti prilastili kar 14 milijard dolarjev ukradenih sredstev.

  

Podjetje je v četrtek objavilo predogled svojega poročila o kripto kriminalu za leto 2022 pred polno objavo februarja letos. Ugotovilo je, da je na nezakonite kripto naslove priromalo 14 milijard USD, kar je skoraj dvojna količina sredstev, s katerim se je nezakonito trgovalo leta 2020. Ukradena sredstva, trgovine z goljufijami, piratska programska oprema, prevare in financiranje terorizma so bili med načini, s katerimi so kriminalci zaslužili.

Količina ukradenih sredstev je del 15,8 bilijona dolarjev skupnega obsega transakcij v vseh kriptovalutah, ki jih spremlja Chainalysis. Podjetje dodaja, da je delež nezakonite dejavnosti v obsegu transakcij s kriptovalutami najnižji doslej, saj predstavlja le 0,15 % kriptovalutnih transakcij.

“Kriminal postaja vse manjši del ekosistema kriptovalut,” piše v poročilu.

Chainalysis deloma pripisuje naraščajoče število kripto kaznivih dejanj porastu decentraliziranih financ ali DeFi-ja in njegovemu potencialu zlorabe. Več kot 2,8 milijarde dolarjev, ukradenih žrtvam, je prišlo zaradi vlečenja preprog, izraza, ki se uporablja za projekt, ki jemlje denar od vlagateljev in nato zapravi sredstva. Podjetje špekulira, da prevaranti še naprej ustvarjajo dobiček, ker je relativno enostavno ustvariti nove žetone DeFi in jih uvrstiti na borze.

“DeFi je eno najbolj vznemirljivih področij širšega ekosistema kriptovalut, ki predstavlja velike priložnosti tako podjetnikom kot uporabnikom kriptovalut,” je zapisano v poročilu. “Vendar DeFi verjetno ne bo uresničil svojega celotnega potenciala, če ista decentralizacija, zaradi katere je tako dinamičen, omogoča tudi razširjene priložnosti za prevare in kraje.”

Zato le pazljivo na trgu kriptovalut!