»ČUSTVA MI DAJEJO ZAUPANJE V SVOJO IGRO«

Ambasadorka znamke Porsche Angelique Kerber nam je v ekskluzivnem intervjuju zaupala vse in še več o senzacionalni vrnitvi, svoji strasti do tenisa in zakaj bo po odhodu svojega trenerja v sezoni 2022 prevzela več odgovornosti. Nekdanja številka 1 na svetu in zmagovalka treh turnirjev za Grand Slam, je svoj profesionalni debi doživela leta 2003 in hitro začela svoj vzpon, v svoji karieri pa je osvojila trinajst posamičnih naslovov, vključno z več naslovi za Grand Slam – OP Avstralije 2016, OP ZDA 2016 in prvenstvi 2018 Wimbledon Championships. Osvojila je tudi srebrno medaljo, ko je zastopala Nemčijo na olimpijskih igrah v Riu leta 2016.

  

Angelique, glede vaših uspehov v zadnjih nekaj mesecih, kakšni so vaši občutki po koncu sezone?

Angelique Kerber: Počutim se dobro in sem precej samozavestna. Pravkar sem za seboj pustila neverjetno dobro drugo polovico leta. Zmagala sem v Bad Homburgu, bila v polfinalu Wimbledona in Cincinnatija ter dobro igrala tudi na OP ZDA. Na pokalu Billie Jean King v Pragi sem znova premagala tudi zmagovalko grand slama. Vem tudi, da lahko še vedno zmagam proti najboljšim na svetu.

Vse to po tem, ko se je sezona začela neprijetno s karanteno pred OP Avstralije. Kako ste to prebrodili?

Angelique Kerber: Biti zaprt dva tedna v hotelski sobi je neverjetno težko. Nato sem potrebovala mesece, da sem se vrnila v formo, v katero so me pripeljale dobre priprave v predsezoni. Karantena me je stala nekaj turnirjev. Zato mi je bilo toliko lepše, da sem v drugi polovici sezone preobrnila stvari in spet delovala po svojih najboljših močeh.

Kaj je omogočilo impresivno vrnitev?

Angelique Kerber: Vsekakor sta bila ključna vrnitev navijačev in zaupanje, ki sem ga imela vase in svoj potencial. To je bilo nekaj, česar nisem nikoli izgubila tudi v težkih časih. Boj po padcu je nekako del moje kariere. Imela sem veliko potrpljenja v sebi in vedno sem verjela, da mi lahko uspe še enkrat. Občutek, da lahko premagam vrhunske igralke in sem v kombinacijah za glavne naslove, je bil zame izjemno pomemben.

Ste imeli kdaj kakšne dvome?

Angelique Kerber: Športnik vedno nekako dvomi. To je del posla. Toda trik je črpati pozitivno energijo in se remotivirati za izpolnitev svojih ciljev.

Kaj je bila prelomnica?

Angelique Kerber: Zagotovo turnir v Bad Homburgu. Ves čas sem se veselila sezone travnatih igrišč. Ko sem nato zmagala na odprtem prvenstvu Bad Homburg, pred domačim občinstvom, sem se naježila, to je bil res osvobajajoč občutek. Moj polfinale na Wimbledonu je nato dokazal, da sem se vrnila na mesto, kjer sem si želela biti pred začetkom sezone.

V Bad Homburgu niste bili le igralka, ampak tudi ena od organizatorjev. Kakšna izkušnja je to bila za vas?

Angelique Kerber: Vse je bilo zelo razburljivo in hkrati popolnoma nova izkušnja. Zame je bilo neverjetno zanimivo videti, kaj se dogaja v zakulisju na takšnem turnirju, in pomagati s svojimi igralskimi izkušnjami. S Porschejem smo imeli na svoji strani tudi mojega dolgoletnega partnerja, ki nas je podprl. To je marsikaj olajšalo in pripomoglo k uspehu turnirja. Povratne informacije vseh deležnikov so bile zelo pozitivne in že se veselim prihodnjega leta.

Po dolgem času ste spet med top 10. Kam vas bo pot vodila leta 2022?

Angelique Kerber: Nisem nekdo, ki nenehno gleda na svetovne lestvice. Zame niso več tako pomembne. Glavno je, da igram dobro, da sem srčna in potem vse drugo pride samodejno. Želim biti v bitki za naslove na velikih turnirjih. To je moja motivacija.

Vaš trener Torben Beltz je ekipo zapustil pred sezono 2022. Kakšni so po tako dobrem drugem polčasu sezone vaši cilji v naslednji fazi kariere in kakšnih novih vzgibov si obetate?

Angelique Kerber: Na preteklo sezono lahko gledam pozitivno. Vložila sem veliko moči in energije, da sem prišla tja, kjer sem zdaj. Zame bo naslednji korak ob začetku sezone v Avstraliji nadaljevanje tam, kjer sem končala. Po Torbenovem odhodu iz ekipe to pomeni tudi, da bi rada prevzela več odgovornosti. Zelo sem hvaležna za najin skupni čas in za vse, kar smo kot ekipa doživeli in dosegli. To je nova faza moje kariere, v katero bom zdaj vstopila, medtem ko na srečo lahko rečem, da preostali del moje ekipe ostaja nespremenjen. V vseh letih sem se naučila, kako pomembno je doživeti nove impulze po določenem času, da lahko nadaljuješ s tekmovanjem na vrhunski ravni.

Kaj vam po toliko letih na vrhu daje motivacijo in moč duha, da še naprej trdo vadite in delate na svoji igri?

Angelique Kerber: Moja strast do tenisa. Obožujem šport, občutek, ko stojiš na igrišču in zmagaš. Čustva mi dajejo zaupanje v svojo igro, pa tudi spoštovanje drugih igralcev. Večina jih ve, da morajo igrati najboljši tenis, da me premagajo. V zadnjih šestih mesecih sem trdo delala, da bi znova pridobila to spoštovanje. Naredila bom vse, da tako tudi ostane.

S kakšnimi pozitivnimi vtisi ste se vrnili domov s pokala Billie Jean King? Angelique Kerber: Seveda sem upala, da bom s Porsche Team Germany prišla v polfinale. Ob vsem tem je bila zmaga proti Barbori Krejcikovi, zmagovalki OP Francije, trda in fantastična potrditev moje dobre forme v preteklih mesecih. Poleg tega sta se naši novinki na velikem teniškem odru dobro predstavili. Jule Niemeier in Nastasja Schunk, ki sta obe še vedno v ekipi Porsche Talent Team, bosta zagotovo odnesli veliko pozitivnega. Zaradi tega sem zelo samozavestna, ko gre za nemške mladince. Jule in Nasti spadata v našo skupino mladih igralk, ki imajo potencial za tekmovanje na vrhu. Človek pa ne more pričakovati, da se bo to zgodilo jutri. Toda obe sta na pravi poti.