ČUDOVITI SVET NARAVE JE LAHKO IZJEMEN NAVDIH

Naravni svet je navdihnil nešteto pesmi, fotografij, filmov in drugih umetniških del. Tudi ilustratorka Natasha Durley črpa navdih iz narave in to, kar se je začelo kot skice med njenim vsakodnevnim delom, je postalo veliko več. Natasha zdaj sodeluje z blagovnimi znamkami po vsem svetu, za katere ustvarja stenske poslikave, izdelke za dom, pisarniške potrebščine, oblačila, igrače in celo igralne aplikacije. Natasha Durley je ilustratorka iz Bournemoutha v Veliki Britaniji, specializirana za ustvarjanje živahnih in podrobnih ilustracij z uporabo kombinacije digitalnih in tradicionalnih tehnik. Natashino delo pogosto navdihujejo njena ljubezen do narave ter strast do živali in narave, njena dela pa se še posebej osredotočajo na različne teksture, oblike in živahne barve, ki jih najdemo v naravi. Na podlagi tega ilustrira ustvarjalne, barvite pokrajine, ki so gledalcem trenutno na voljo ne le na sestavljankah, blazinah in knjigah, temveč zdaj tudi na zaslonu The Frame …

  

Ali nam lahko poveste nekaj o svoji umetniški karieri? Kaj je vzbudilo vaše zanimanje za ilustracijo?

Natasha Durley: Po končanem šolanju sem si vzela nekaj let za potovanje in delo. Na koncu sem se ustalila v klicnem centru, vendar sem med klici vadila risanje in sanjarila o bolj ustvarjalni karieri. Na srečo sem se kmalu odločila za to in se končno vpisala na Arts University Bournemouth, kjer sem se lotila študija ilustracije. Ostalo je zgodovina!

Vaše delo je polno živahnih barv, vključuje elemente narave in živali ter poudarja teksture. Kje najdete navdih za ustvarjanje tako edinstvenih ilustracij?

Natasha Durley: Od nekdaj me je fascinirala narava, zato mi je gledanje dokumentarnih filmov in branje člankov ali knjig o nenavadnih bitjih in rastlinah stalen navdih. Na družbenih omrežjih celo sledim nekaj biologom. Navdih za teksture zbiram med sprehodi – fotografiram lubje, rjo ali katero koli površino, ki me zanima. Delo z barvami je zelo intuitivno. Rada zbiram referenčne slike samo zaradi njihove barvne palete. Na koncu preprosto uživam v meditativni praksi preprostega igranja z barvami, da vidim, kaj se mi zdi prav.

Ali ima digitalni prikaz umetnosti na zaslonu kakšne prednosti glede barv, tekstur ali drugih dejavnikov?

Natasha Durley: Čeprav teksture in oblike, izrezane iz papirja, izdelujem ročno, so moje končne ilustracije digitalne. Odlična stvar pri predstavitvi v tej obliki je, da gledalci vidijo vse barve in teksture, kot sem si jih prvotno zamislila.

Kaj vas je pritegnilo k sodelovanju s trgovino Art Store?

Natasha Durley: Takoj sem vedela, da želim sodelovati s trgovino Art Store. Ne samo, da se moja dela lahko predstavijo novim občinstvom, všeč mi je tudi, da si jih je mogoče ogledati v visoki ločljivosti in v merilu The Frame. Moja dela sestavlja veliko podrobnosti in tekstur, ki se včasih izgubijo, če jih gledamo na manjšem zaslonu, naprimer telefonu.

Kako je partnerstvo s Samsungom vplivalo na vašo kariero?

Natasha Durley: Sodelovanje s Samsungom je bilo sanjsko! Svojo spletno trgovino Sunny Beast sem odprla približno v istem času, ko se je začelo sodelovanje s Samsungom in to mi je bilo v veliko pomoč pri spoznavanju novih strank. To je hkrati eden od razlogov, zakaj sem se odločila, da si vzamem nekaj časa za bolj osebno delo, saj je bilo povezovanje s strankami zelo zabavno. Pogosto dobivam elektronska in zasebna sporočila od ljudi, ki mi kažejo moje umetnine na svojih televizorjih The Frame!

S sodelovanjem s trgovino Art Store in projektom SUGi ste imeli možnost promovirati biotsko raznovrstnost, kar je nekaj, kar vas že dolgo navdušuje. Kako se je to zgodilo, uresničilo?

Natasha Durley: Podjetje NAVA Contemporary me je prijazno vprašalo, če bi želela sodelovati pri zbirki Art Store, ki so jo pripravljali v sodelovanju s podjetjem SUGi. Pripravljali so izbor ilustracij, osredotočenih na biotsko raznovrstnost in ker se moje delo osredotoča predvsem na proslavljanje naravnega sveta, nisem mogla reči ne. Zame je bistveno, da vračam tisto, kar navdihuje moje delo, zato vedno iščem načine, kako donirati za projekte ohranjanja narave. Partnerstvo je omogočilo, da je bil del prihodkov namenjen neposredno obnovi narave v urbanih območjih, zato je bil celoten projekt kot naročen!

Ali obstajajo umetniška dela, ki bi jih kupcem priporočili za razstavo na zaslonu The Frame? Katera so vaša najboljša tri dela? Prosimo, podajte nam zelo kratek opis za vsakega od njih.

Gobi Desert: Ko smo kupili televizor Frame in preverjali, kako so videti moje ilustracije, smo bili navdušeni nad tem, kako lepo je ta moja ilustracija izstopala. To je težko razložiti, vendar je videti živa. Skoraj bi lahko stopili v prizor!

Volcanoes: Eden od mojih najbolj priljubljenih odtisov, ki je odlično videti na portalu The Frame, če imate radi drzne barve, teksturo in obliko.

For the Love of Plants: To delo zame simbolizira začetek moje celotne ilustratorske kariere, saj je bil to moj diplomski eksponat, ki sem ga ustvarila pred več kot desetimi leti! Na platnu The Frame se dobro obnese, saj boste, čeprav je od daleč videti kot pomirjujoča pastelna pokrajina, odkrili bolj podrobne prizore in zgodbe, če na delo pogledate od malo bližje.

Kako se je po vašem mnenju zaradi vključevanja tehnologije v umetniški prostor spremenil način, kako ljudje uživajo umetnost? Ali se je kaj spremenilo v načinu konzumiranja vaše umetnosti?

Natasha Durley: Ljudje so na moje delo naleteli predvsem v izdelkih, na katerih so se znašle moje ilustracije – otroških knjigah, sestavljankah, posteljnini itd. Zdaj ljudje vse pogosteje prepoznavajo moje delo na družabnih medijih in na spletu, tako da je prišlo do sprememb.

Kakšna bo prihodnost ilustrirane umetnosti, ko bo tehnologija vse bolj vključena v ta prostor?

Natasha Durley: Tradicionalno je bila ilustracija povezana z ustvarjanjem umetnosti za komercialne naročnike. Vendar z vse večjim dosegom tehnologije in novimi možnostmi, kot je Art Store, vidim veliko novih priložnosti za ilustratorje, da delajo tako na komercialnih projektih kot na projektih, usmerjenih neposredno na potrošnike.