ČUDEŽNI DEČEK, KI JE PREJ OSVOJIL DRSANJE KOT HOJO

JoJo Velasquez je imel drsalke položene že v zibelko. Kot zanimivost, sin ekstremnih športnikov je lep del svojega otroštva preživel v športnem kompleksu Woodward West v Tehachapiju v Kaliforniji, kjer se je prej naučil drsati kot hoditi. Ravno zaradi dejstva, da je drsalke nosil, še preden je shodil, danes velja za eno od vzhajajočih zvezd Red Bull Ice Cross, saj je lani osvojil mladinsko svetovno prvenstvo. Po odličnem začetku leta 2020 je spregovoril o svojem vzponu, vzornikih in bremenu pričakovanja, ki ves čas visi nad njim.
  

Kaj si mislite o dosedanjem poteku sezone in o vašem napredku?

Pred začetkom sezone sem se ogromno posvečal delu na eksplozivnosti in pridobivanju telesne mase. Najtežji del mojega treninga je tako predstavljala koncentracija, saj sem se moral ves čas prepričevati, da ostanem konstanten in pozabim na pretekle uspehe. Vsekakor sem čutil breme na svojih ramenih, vendar sem na prvo dirko prišel dobro pripravljen, tako fizično kot tudi psihično. Tako sem na tekmi v Mont Du Lac Wisconsin dosegel svojo prvo zmago s 500 točkami, sedaj pa se dobro pripravljen odpravljam na prihajajoče tekme na Finskem in Japonskem.

Trenutno ste mladinski svetovni prvak, kako velik korak vas je čakal pri prehodu v člansko konkurenco?

Vedno ko imam priložnost dirkati s starejšimi, sem zelo navdušen, saj gre za povsem drug nivo tekmovanja. Ko nadaljujem z rastjo in razvojem sebe kot osebe in drsalca, se čedalje bolj veselim dneva, ko bom v moški konkurenci tekmoval stalno.

Kakšna so vaša pričakovanja za preostanek sezone?

Do konca sezone 2020 želim obraniti naslov prvaka, kar bo z razvojem mladinske konkurence in tehnične plati drsanja zame predstavljalo velik zalogaj.

Kako ste se srečali z akcijskimi športi, glede na to, da ste se z njimi skorajda rodili?

Oba moja starša sta bila akcijska športnika, ampak ne le to. Leta 2003 sta dobila priložnost, da v Woodwardu zgradita akcijski športni kamp, kjer sem preživel velik del svojega otroštva. Akcijski športi tako še danes predstavljalo pomemben del mojega vsakdana.

Sta bila hokej in rolanje vaša prva ljubezen? Kako sta ta dva športa vplivala na vaš drsalni razvoj?

Moja starša sta me na drsalke postavila, še preden sem dobro shodil. Rada sta me dvignila in me postavila na drsalke, ki so bile velike kot moje telo, nakar sta me porivala naokrog. Lahko rečem, da sem prej drsal kot hodil. Kar se tiče rolanja, bilo je moja prva ljubezen, za hokej sem izvedel kasneje, ko sem bil star deset let. Moji starši so takrat mislili, da bi bilo zame dobro, da se preizkusim v skupinskem športu, kar me je posledično vodilo k razvoju velike strasti do te igre. Nekateri najlepši spomini so nastali na ledu, saj moje življenje poteka z drsalkami na nogah.

Kdaj ste prvič slišali za Red Bull Ice Cross? So bile nastopanje v tem tekmovanju že od nekdaj vaše sanje?

Za tekmovanje sem izvedel preko družbenih omrežij. Spomnim se, kako sem zrl v ekran in si potihoma rekel, »to bi bilo zame«. Vendar sem se za svojo prvo priložnost kar načakal, ta je prišla šele leta 2017, ko sem tekmoval v St. Paulu. To tekmo sem končal drugi, od nje pa nisem odnesel le medalje, temveč tudi večno zasvojenost s tem športom.

Kako ključni so bili za vas treningi v kampu World of Woodward?

Woodward je in vedno bo ključen del mojega športnega udejstvovanja. Ne vem, kje bi končal brez slednjega. Imeti možnost odraščati z najbolj kvalitetnimi pripomočki za vadbo, trenirati s profesionalnimi in olimpijskimi športniki ter se obenem zabavati, me je spremenilo v čistega akcijskega športnika.


Vaš oče je nastopal na tekmovanju X Games. Kako ponosni ste, da lahko nadaljujete družinsko tradicijo?

Ko sem odraščal, sem si vedno želel narisati nasmeh na obraz mojega očeta. Vedno je bil moj heroj in oseba, po kateri sem se zgledoval. Izredno ponosen sem, da lahko z drsanjem nadaljujem družinsko tradicijo.