COCA-COLA & SVET BREZ ODPADKOV

Simpatična rdeče oznamčena steklenička, ki smo si jo vsi najbolj zapomnili po neskončno dolgih rdečih tovornjakih, ki se vozijo v naše dežele in običajno pred prazniki z Božičkom vred obljubljajo, da so nam pripeljali okus te legendarne stekleničke. Jasno, ameriške ikonske pijače znamke Coca-Cola. In prav ti njihovi božični oglasi imajo že več kot 100-letno tradicijo. A njihovo podjetje ne trži le tega, temveč ima v svojem portfelju še številne druge znamke, kot so Sprite, Fanta, Schweppes, Cappy, Fuzetea, Römerquelle, Costa Coffee in še bi lahko našli katero. Seveda se ob tem ne moremo izogniti misli na odpadne stekleničke in embalaže, zato smo prav na tem mestu želeli spregovoriti z njihovim predstavnikom, gospodom Vinkom Kovačičem, o njihovih številnih okoljevarstveno naravnanih pobudah, projektih in izvajanjih. V zadnjem obdobju so integrirali tudi manifest Georgea the Poeta in izkazali, kako odprti so za spremembe. Pri pobudi Svet brez odpadkov so se tako osredotočili na izdelavo in predelavo embalaže, tako lahko opazimo vračilnike embalažnine, 100-odstotno reciklirano plastenko PET, nove koncepte, kot je koncept papirnatih stekleničk. Posebej me je presenetila pobuda, ki so jo sprejeli že leta 2015, to je Zaveza odgovornosti. Vse skupaj temeljito kaže na to, kako zelo so v družbi zavezani k trajnostno boljši skupni prihodnosti. Pri tem šteje vsako dejanje, vsaka pobuda in zato ni odveč podatek, da so v Sloveniji s pobudo Mojareka.si očistili že za več kot 115 ton odpadkov. Sodelovanja pa so se razširila tudi s preostalimi sorodno naravnanimi znamkami, kot je na primer italijanski proizvajalec oblačil in džinsa Diesel. Sedaj bom še z večjim zanosom oblekel majico iz te kolekcije skupnega sodelovanja in spil legendarno pijačo Coca-Cola, zame tisto v različici Zero.

DAVID: Od nekdaj so mi bili všeč slogani znamke Coca-Cola. V katero smer se razvijajo najnovejši slogani in kaj nam sporočajo?

Eden od zadnjih primerov je kampanja Odprti kot nikoli doslej iz lanskega poletja in označuje čas kulturnih in družbenih sprememb. Začne se z manifestom, ki ga je posebej za Coca-Colo napisal nagrajeni umetnik George the Poet. Manifest temelji na obljubi, da izkoristimo nove priložnosti, ki se porajajo skozi ustavitev javnega življenja. Umetnikove besede nas spodbujajo, da smo »odprti za spremembe«, hvaležni za stvari iz nove perspektive in da najdemo priložnosti v tej »novi normalnosti«. Omeniti je treba tudi to, da smo leta 2020 obeležili 100 let priljubljenih božičnih oglasov Coca-Cole. Mejnik smo obeležili z oglasom, ki je temeljil na čustveni zgodbi o očetovi brezpogojni ljubezni do hčerke in njegovi poti domov, polni izzivov, da bi deklici izpolnil božično željo. Glavno sporočilo kampanje je odražalo čas, v katerem živimo: za božič podarimo nekaj, kar lahko podarimo le mi – torej nas same.

DAVID: V vaših kampanjah »World Without Waste« smo lahko že pred časom opazili, da se družba Coca-Cola postavlja na povsem novo pot okolju prijazne in razgradljive embalaže. Kako daleč ste na tej poti?

V zadnjih nekaj letih smo lahko priča nenehni diverzifikaciji našega portfelja. Iz ponudnika, ki pretežno proizvaja gazirane brezalkoholne pijače, smo postali podjetje, ki ponuja raznolike izdelke v raznih kategorijah. Potrošniki vedno bolj iščejo trajnostne različice izdelkov. Oznake izdelkov so vse bolj pod drobnogledom, saj potrošniki iščejo dokaze o naravnih sestavinah in pristnosti blagovne znamke. Embalaža pijač je dragocen vir v krožnem gospodarstvu. Postavili smo si globalni znanstveno utemeljeni cilj, ki je usklajen s cilji Pariškega sporazuma. Prizadevamo si, da do leta 2030 zmanjšamo skupne izpuste toplogrednih plinov v celotni vrednostni verigi podjetja za 25 odstotkov glede na raven iz leta 2015, ne glede na rast podjetja skozi leta. Pomemben del doseganja tega cilja je sprememba našega pristopa k pakiranju izdelkov. Naša pobuda Svet brez odpadkov vključuje cilj, da bomo do leta 2030 pomagali zbrati in reciklirati enako količino plastenk ali pločevink, kot jih prodamo. Na številnih trgih bomo ta cilj dosegli že leta 2025. V ta namen po Evropi podpiramo dobro zasnovane depozitne sisteme za vračilo embalaže. Material, ki ga zberemo, se znova uporablja pri izdelavi novih plastenk. Na primer, na Norveškem, Švedskem in Nizozemskem so naše plastenke izdelane iz 100-odstotno reciklirane plastike PET. Prav tako je v Sloveniji in na Hrvaškem celotna ponudba vode blagovne znamke Römerquelle iz 100-odstotno reciklirane plastike PET. V prihodnje moramo na vsakem koraku vključevati vrednost narave v proces odločanja. Naša ambicija je, da sčasoma opustimo uporabo deviške plastike iz nafte. Medtem ko je koronavirus vplival na stopnjo zbiranja recikliranih materialov in je postala zaradi nizkih cen nafte deviška plastika cenejša od reciklirane plastike, smo z dobavitelji in partnerji spodbujali razpoložljivost reciklirane plastike. Hkrati odpravljamo nepotrebno plastiko in takšno, ki jo je težko reciklirati, poleg tega pa raziskujemo nove modele in novosti na področju embalaže pijač. To so na primer rešitve, pri katerih embalaža ni potrebna, denimo točilne naprave, razširitev uporabe embalaže, ki jo je mogoče znova polniti, in uporaba drugih embalažnih materialov, kot je denimo razvoj koncepta papirnate steklenice. Skratka, embalaža je odpadek le, če je zavržena. Zato si prizadevamo za zbiranje embalaže in vnovično uporabo embalažnega materiala. Z drugimi besedami zbiranje 100-odstotnih plastenk in njihova ponovna uporaba pomeni, da ni onesnaževanja, ni odpadkov in ni potrebe po uporabi deviškega materiala.

View this post on Instagram

A post shared by Coca-Cola (@cocacola)

DAVID: Opazili smo tudi sodelovanje z družbo Paboco. Kako kmalu bomo lahko pili našo priljubljeno coca-colo iz papirnate stekleničke?

Trenutna steklenica iz papirja, ki smo jo napovedali oktobra 2020, je različica prototipa 1.0. V zadnjih mesecih smo se osredotočili na temeljito testiranje tega prototipa. Ugotovitve naših raziskav in testiranja nenehno sporočamo oddelku razvoja, ki je zadolžen za to tehnologijo pakiranja. Naš končni cilj je razviti steklenico iz papirja, ki jo je mogoče reciklirati kot katero koli drugo vrsto papirja. To je zahtevno in dolgotrajno razvojno potovanje, vendar se premikamo precej hitro. Februarja 2021 smo dosegli nov mejnik, saj smo napovedali preizkus prototipa papirnate steklenice za naše izdelke blagovne znamke AdeZ. Tako bo ta pijača na rastlinski osnovi na voljo 2.000 potrošnikom na Madžarskem. Preizkus uporabe je načrtovan za drugo četrtletje letošnjega leta in nam bo omogočil neprecenljiv vpogled in povratne informacije. Spoznali bomo, kako se obnese prototip steklenice iz papirja kot embalaža in kaj potrošniki ob tem mislijo in čutijo. Tako bodo potrošniki prvič dejansko pili enega od naših izdelkov iz potencialno nove vrste papirnate embalaže. To novo tehnologijo embalažnega materiala pomagamo razviti v želji, da papirnata steklenica postane del našega embalažnega in izdelčnega portfelja in da jo bomo lahko uporabili za široko paleto pijač.

DAVID: Je postal oddelek za okoljevarstvo in trajnostnost danes eden izmed bolj pomembnih v podjetju? Vemo, da je bil vrsto let marketinški oddelek tisti, po katerem smo znamko Coca-Cola naslavljali kot »najbolj prepoznavno znamko na svetu«?

Kot rastoče podjetje je trajnost bistvenega pomena za naš uspeh. Vsak dan poskušamo poslovati na pravi, ne le na preprost način. Trajnost je že desetletja temeljito vključena v skupino Coca-Cole. S trajnostno naravnanostjo pomagamo krepiti skupnosti, ki jim služimo v več kot 200 državah in ozemljih. The Coca-Cola Foundation, torej filantropska podružnica podjetja The Coca-Cola Company, je od ustanovitve leta 1984 za različne namene donirala več kot milijardo ameriški dolarjev. Trenutno so ključna tematska področja, ki jih fundacija podpira, krepitev vloge žensk, varovanje vodnih virov in globalna pobuda Svet brez odpadkov. Osredotočanje na najpomembnejše okoljske, družbene in upravljavske izzive je za naše podjetje in naše deležnike temeljni korak za naše poslovanje in razvoj poslovne strategije. Na primer, zavedamo se, da so podnebne spremembe resnično pereče vprašanje in da mora svet okrepiti dejavnosti za reševanje tega izziva. Prepričani smo, da smo odgovorni za prispevanje rešitev z zmanjšanjem lastnih emisij in s krepitvijo odpornosti prek podjetij in skupnosti za prilagajanje podnebnim spremembam. V Coca-Coli moramo ostati povezani s smerjo, kamor se svet premika, in z željami potrošnikov. Po vsem svetu smo videli nekaj odličnih gibanj, zlasti mladih, ki so resnično poskrbeli, da bi tudi odrasli in podjetja prepoznali aktualne izzive. Spodbuda prihaja tudi od znotraj podjetja, kjer naši zaposleni veliko pričakujejo od višjega vodstva na področju trajnosti. Zato delujemo na način, da ustvarimo bolj trajnostno in boljšo skupno prihodnost. Da z izvajanjem poslovanja na pravi način vplivamo na življenje ljudi, skupnosti in na naš planet.

DAVID: Do leta 2030 si želijo proizvajalci pijač generalno ponovno uporabiti vsaj 50 odstotkov steklenic? Kaj menite vi, je cilj dosegljiv?

Svet se sooča z izzivom na področju embalaže. Kot največja svetovna družba za proizvodnjo pijač smo odgovorni, da pomagamo rešiti ta izziv. To je utrlo pot naši viziji Svet brez odpadkov, ki se je začela leta 2018. Prizadevamo si do leta 2025 uporabljati embalažo, ki jo je mogoče 100-odstotno reciklirati, do leta 2030 v plastenkah in pločevinkah uporabljati 50 odstotkov recikliranega materiala ter pomagati pri zbiranju in recikliranju enake količine plastenk in pločevink, kot jih damo na trg. Verjamemo, da imamo vsi svojo vlogo pri doseganju tako zahtevnih ciljev, kot so ti na področju embalaže, in da skupaj lahko dosežemo še veliko več. Da bi dosegli ambiciozne cilje, kot so zgoraj omenjeni, vztrajno iščemo tudi inovativne embalažne rešitve. Lani smo na primer predstavili prve plastenke, ki so bile izdelane iz plastike pobrane iz Sredozemskega morja. To je velik uspeh, saj plastika iz morja načeloma ni ustrezne kakovosti za uporabo na področju hrane. Poleg tega je pomemben primer napredka razvoj steklenice iz papirja. Obe rešitvi smo predstavili v letu 2020, kar pomeni, da na področju embalaže napredujemo.

DAVID: Opaziti je tudi trend rahlega upadanja pitja sladkih pijač, kar se opazi pri višji potrošnji manjših embalaž in tudi potrošnji vaših vod (dasani) in sokov ali čajev, ki pa uporabljajo aluminijaste stekleničke in pločevinke. Kako komentirate to?

Strinjamo se, da ljudje ne smejo jesti ali piti preveč sladkorja ter da naj upoštevajo smernice Svetovne zdravstvene organizacije, ki pravijo, da naj posamezniki ne uživajo več kot 10 odstotkov vseh svojih kalorij iz dodanega sladkorja. V Evropi smo skupaj z drugimi predstavniki industrije izpolnili in presegli cilj, ki smo ga določili v okviru Evropskega združenja proizvajalcev brezalkoholnih pijač (UNESDA), da do leta 2020 zmanjšamo vsebnost dodanega sladkorja za 10 odstotkov. Tako smo v obdobju 2015–2019 zmanjšali vsebnost dodanih sladkorjev za 14,6 odstotka. Zmanjšanje je dokaz, da prostovoljna prizadevanja industrije za zmanjšanje sladkorja po vsej EU prinašajo rezultate. Sektor je pospešil svoje ukrepe kot odgovor na spreminjajoče se želje potrošnikov in pričakovanja deležnikov na področju javnega zdravja. V zadnjih letih tudi aktivno spreminjamo recepte s ciljem zniževanja vsebnosti dodanega sladkorja in promoviramo nizkokalorične pijače in pijače brez kalorij. Hkrati nadaljujemo z zmanjševanjem velikosti pakiranj, da bi potrošnikom omogočili nadzor nad porcijami. Ob tem si prizadevamo za večjo razpoložljivost manjših pakiranj in zagotavljanje jasnih informacij o hranilni vrednosti pijač. V Evropi lahko potrošniki na več kot 30 trgih najdejo naše vodilne blagovne znamke brezalkoholnih pijač v 250-mililitrskih pločevinkah. Na 15 trgih, vključno s Slovenijo, pa najdejo tudi mini pločevinke s 150 ml pijače Coca-Cola. Razširili smo tudi paleto pijač, vključno z vodo, kavo, čajem, mlečnimi izdelki, sadnimi sokovi in napitki na rastlinski osnovi. Raziskujemo in na trg prinašamo nove alternative za sladkor, ki nam pomagajo ohranjati odlične okuse pijač, ki jih imajo ljudje radi, vendar z manj dodanega sladkorja in manj kalorijami. Prav tako spreminjamo marketinške strategije in vlagamo v inovativne kampanje, da potrošnike usmerimo k pijačam z nizko vsebnostjo sladkorja ali brez njega. Danes je več kot 90 odstotkov naših marketinških aktivnosti za blagovno znamko Coca-Cola v Evropi osredotočenih na izdelke z nizko vsebnostjo sladkorja ali brez njega.

DAVID: Čeprav se bo slišalo nenavadno ob tej temi, a vendarle je imela Coca-Cola tudi zbirateljske stekleničke, aluminijaste. Tista, izdelana v sodelovanju z velikim modnim oblikovalcem Karlom Lagerfeldom še danes krasi mojo pisarno. Kako je s tovrstnimi projekti?

Coca-Cola je ena izmed najbolj znanih pijač na svetu. Skozi skoraj 135-letno zgodovino je postala poznana po vsem svetu, njen rdeče-beli dizajn pa je našel pot v svet mode skozi različne oblike sodelovanja. The Coca-Cola Company nadaljuje z inovacijami prek uvajanja novih izdelkov, izboljšav embalaže in prizadevanj za trajnost. Naše sodelovanje z Dieslom je odličen primer integracije mode, blagovne znamke in trajnosti, saj je kolekcija delno iz recikliranega materiala. Kolekcija (Re)Collection na zelo poljuden način krepi zavedanje o pomenu recikliranja s predstavitvijo čudovite mode, ustvarjene iz recikliranih materialov. Je tudi kolekcija, ki slavi individualnost.

DAVID: Kakšen je vaš najboljši primer »odgovornega marketinga«, tudi do končnih potrošnikov? Kako jim lahko na enostaven način prikažete ali izpostavite svoj doprinos k temu?

V Coca-Coli spoštujemo vlogo staršev oziroma skrbnikov kot nosilcev odločitev, katere pijače naj uživajo njihovi otroci, in smo na globalni ravni zavezani, da otrokom, mlajšim od 12 let, ne tržimo katerihkoli naših izdelkov, ne glede na njihov prehranski profil. Poleg tega v osnovnih šolah niti ne prodajamo izdelkov niti ne izvajamo marketinških aktivnosti. V Evropski uniji v srednjih šolah ponujamo le pijače z nizko vsebnostjo kalorij in brez kalorij ter prav tako ne izvajamo nobenih marketinških aktivnosti. Izdelki v srednjih šolah so nameščeni v neoznamčenih avtomatih oziroma hladilnikih. Zavedamo se, da so otroci morda končni potrošniki nekaterih naših pijač, vendar nikoli ne smejo biti tarča naših marketinških in komunikacijskih aktivnosti. V Sloveniji smo že leta 2015 podpisali tako imenovano »Zavezo odgovornosti«. Skupaj z drugimi podpisniki iz industrije pijač smo se zavezali, da od leta 2016 naprej ne bomo oglaševali otrok, mlajših od 12 let. Naš cilj je, da vsaj 95 odstotkov oglasov ne bo predvajanih med televizijskimi vsebinami, kjer otroci, mlajši od 12 let, predstavljajo več kot 35 odstotkov gledalcev. V tiskanih medijih, kinematografih in na spletnih straneh, kjer ni podatkov o demografski sestavi gledalcev, si prizadevamo, da naši oglasi niso prisotni, če ocenimo, da je več kot 35 odstotkov gledalcev otrok.

DAVID: Sodelujete lokalno tudi s katero od slovenskih ali hrvaških okoljevarstvenih organizacij?

Voda je bistvenega pomena za naše izdelke, naše poslovanje in skupnosti, v katerih delujemo. Z naraščajočimi izzivi na področju voda na svetovni ravni smo odgovorni, da smo zgled pri zaščiti lokalnih vodnih virov, spodbujanju k odgovorni rabi vode in zagotavljanju dostopa do čiste vode za vse. Z namenom ohranjanja voda izvajamo lastne aktivnosti, sodelujemo s predstavniki iz naše verige vrednosti in delujemo na razvodjih po vsem svetu. Leta 2010 smo si zastavili cilj, da bomo do leta 2020 obnovili celotno količino vode, ki jo porabimo v naših proizvodnih enotah, in ta cilj nam je uspelo preseči že leta 2015. V prizadevanjih za ohranjanje čistega okolja in vodnih virov sodelujemo z različnimi deležniki, vključno z našimi partnerji na področju polnjenja pijač, nevladnimi organizacijami in skupnostjo. Tako smo na primer v Sloveniji zasnovali projekt Mojareka.si, katerega namen je ozavestiti ljudi o varstvu voda in spodbuditi državljane k odgovornejšemu vedenju. Gre za tekmovanje, ki povezuje organizatorje čistilnih akcij, širi glas o njihovih prizadevanjih in spodbuja ljudi k sodelovanju pri ohranjanju vodnih virov in čistega okolja v Sloveniji. Leta 2019 je bil projekt izveden četrtič na pobudo Coca-Cole in s podporo Turistične zveze Slovenije, Slovenske turistične organizacije in društva Morigenos. Tekmovanja se je udeležilo 42 organizatorjev čistilnih akcij z več kot 11 tisoč prostovoljci, ki so okolje in vodne vire razbremenili za več kot 115 ton odpadkov. S tem projektom smo aktivno prispevali k čiščenju odpadkov in ohranjanju slovenskih vodnih virov. Ozaveščati želimo, kako lahko vsi ukrepi prispevajo k okoljskim izboljšavam. Pomemben projekt je tudi vezan na varovanje Donave, imenovan ‘The living Danube’. Ocenjuje se, da je v zadnjih 150 letih izginilo 80 odstotkov poplavnih ravnic in mokrišč ob reki, kar je povzročilo strmo padanje populacije rib in prosto živečih živali ter poslabšanje kakovosti vode. Da bi pomagali ublažiti ta tveganja in našo odvisnost od ustreznega ravnanja z vodami v regiji, smo leta 2014 združili moči s Svetovnim skladom za prosto živeče živali (WWF) in Mednarodno komisijo za varstvo reke Donave (ICPDR). S finančno podporo prek fundacije The Coca-Cola Foundation prispevamo k obnovitvi življenjsko pomembnih mokrišč in poplavnih ravnic. Po zaslugi akterjev v partnerski navezi ‘Living Danube Partnership’ smo na dobri poti, da obnovimo 12,85 milijona m3 vode, kar zadostuje za napolnitev 4.800 olimpijskih bazenov, in obnovimo več kot 6.829 ha ključnih mokrišč, rek in poplavnih ravnic na 11 lokacijah v Avstriji, na Madžarskem, Hrvaškem, v Srbiji, Bolgariji in Romuniji do leta 2021. Če projekt pogledamo iz še bolj lokalnega zornega kota, si prizadevamo za obnovo mokrišč na območju Mura–Drava–Donava.