COCA-COLA HBC IN MERCATOR SKUPAJ ZA ZELENI JUTRI

V času pred božično-novoletnimi prazniki je še toliko bolj pomembno, da pokažemo solidarnost in s skupnimi močmi pomagamo tistim, ki tega sami niso zmožni. A ob tem pogosto pozabimo na naravo, bistvo vseh nas, ki našo pomoč potrebuje bolj, kot kadarkoli prej. Tega se zavedajo tudi pri družbi Coca-Cola HBC, ki je v okviru pilotnega projekta zbiranja odpadne embalaže pijač z geslom ‘Recikliraj me. Podari mi novo življenje’ s pomočjo potrošnikov na zbirnih točkah v izbranih hipermarketih Mercator v dveh mesecih zbrala pol milijona odpadnih plastenk in pločevink pijač. S projektom, ki se je izvajal od 17. septembra do 12. novembra letos, je Coca-Cola v Sloveniji preizkušala pripravljenost potrošnikov na uvedbo depozitnega sistema, ki naj bi omogočil učinkovitejše ločeno zbiranje plastenk in pločevink ter prispeval k čistejšemu okolju.

  

Podjetje Coca-Cola HBC Slovenija sicer pod okriljem globalnega programa Svet brez odpadkov išče rešitve za izzive, povezane z embalažo. Z namenom soustvarjanja okolja brez odpadkov je podjetje v Sloveniji v sodelovanju z Mercatorjem zasnovalo pilotni projekt zbiranja odpadne embalaže pijač ‘Recikliraj me. Podari mi novo življenje’, s katerim je naslovilo neustrezno odlaganje odpadkov.

Odziv potrošnikov na projekt je izjemen, ocenjuje Bruno Jelić, direktor Oddelka za korporativne zadeve in trajnost v družbi Coca-Cola HBC Adria: »V podjetju Coca-Cola HBC smo prepričani, da je ohranjanje čistega okolja brez odpadkov skupna naloga vseh nas. Kot vodilno podjetje za proizvodnjo pijač na področju trajnostnega poslovanja ocenjujemo, da je pomemben korak za doseganje okoljskih ciljev pravilno odlaganje odpadkov. Zato smo navdušeni nad odzivom slovenskih potrošnikov na naš projekt ‘Recikliraj me. Podari mi novo življenje’. Z zbiranjem embalaže pijač na prodajnih mestih smo skupaj s potrošniki omogočili, da se ta reciklira in postane surovina, kar je osnovna ideja krožnega gospodarstva. Zahvaljujemo se vsem potrošnikom in partnerjem na čelu z  Mercatorjem, ki je prepoznal pomembnost tega projekta.«

Od 17. septembra do 12. novembra je 19.276 potrošnikov na zbirnih točkah v 15 hipermarketih Mercator zbralo 521.466 odpadnih pločevink in plastenk pijač katerekoli znamke. To predstavlja kar 302 paleti oziroma 10,3 tone primarne odpadne embalaže. Potrošniki so za dobro prakso zbiranja embalaže vseh devet sobot v času trajanja projekta prejeli kupon za pike, ki so se jim ob unovčitvi pripisale na Mercator Pika kartico. Ob tem so prejeli še kupon za sodelovanje v nagradni igri za enega od 15 električnih skirojev. Nagrajenci so objavljeni na spletnem mestu Mercator in na spodnji povezavi:

Podjetje Slopak je skozi izvajanje projekta skrbelo za ustrezno ravnanje z zbrano odpadno embalažo pijač. V sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez bo odpadna embalaža zaživela v obliki zmagovalnega odra za Olimpijski festival evropske mladine (OFEM 2023). Vse druge podrobnosti o projektu, kot tudi natančnejše rezultate, lahko sicer najdete na spodnji povezavi.