ČLOVEK, KI ŽIVI Z IN ZA ELEGANCO

Kadarkoli vstopim v svet po meri narejenih oblek, je vedno nekje z menoj tudi Aleksandar Đorđević. In kadarkoli se udeležim katere izmed bolj prestižno posebnih večernih predstavitev, mi je v toliko večje veselje, ko lahko z njim v miru poklepetam in si izmenjava ideje in poglede na aktualnost sveta, v katerem živimo in ustvarjamo. V letošnjem letu praznuje že kar deset let svojega delovanja na področju izbranega življenja in izid knjige Monografija je tako lepo zaokrožil njegove izkušnje, poglede in lansiranje spletnega projekta mnswr.com. Vsakokrat ko se z dragim Aleksandrom slišiva in izmenjava ideje, sva si enotna, da še kako pogrešamo čas, ko je imela družina Karađorđević pravo mesto v družbi in vsem Balkanu. Vsaj za rojaliste še kako manjka nadgraditev vseh številnih projektov, ki so bili takrat začrtani, danes pa so pristali žal v takih ali drugačnih rokah brez neke prave vizije v najboljšem primeru v neke vrste državni lasti. Aleksandar zna dobro predvideti, kateri mojstri oblačil bodo stopili v ospredje v prihodnjih letih, predvsem pa je velik ljubitelj starodobnih vozil in kar številni Slovenci so svoja vozila predstavili tudi v kateri izmed njegovih preteklih izvedbah čudovitega druženja v Beogradu 24Hours of Elegance. Je preprosto človek, ki živi z eleganco in za njo.

DAVID: 10 let 24 HOURS OF ELEGANCE. Najprej čestitke! Kako se počutite, ali ste pričakovali, da bo ta dogodek tako uspešen in kako se je vse skupaj sploh začelo?

Aleksandar Đorđević: Hvala za prijazne besede! Lepo je videti, da je ena nenavadna ideja postala dogodek, ki odmeva mednarodno. Beograd je bil v letih 2010–2011 eno izmed najmanj verjetnih krajev za gostitev tovrstnih odmevnih dogodkov, ki se osredotočajo na najboljše klasične avtomobile in mojstre vrhunske elegance. V 2000. sem imel srečo obiskati nekatere vrhunske dogodke, sejme klasičnih avtomobilov in podobno. Ko me je v Villi dEste navdušil čudovit izbor avtomobilov ali pa morda odličen dogodek Uniques, ki je več let potekal v veličastnem hotelu Four Seasons v Firencah, sem ugotovil, da poleg avtomobilov manjka še kakšen segment elegance. Ker smo nagnjeni k vsemu po meri in najboljši izdelavi, smo se odločili, da poskusimo združiti oba svetova v okviru enega 3-dnevnega dogodka, ki ne bi bil posvečen razkošju kot takemu, temveč izvrstni izdelavi in ​​eleganci v kateri koli obliki. In danes po desetih letih, ko objavljam Monografijo, posvečeno prvemu desetletju 24 HOURS OF ELEGANCE, sem vesel, da v eni knjigi gostim le najboljše rokodelce in mojstre elegance s štirih koncev sveta, ki se vsako leto predstavijo med našim dogodkom … Ne smem pozabiti niti na uvode v vsak dogodek, ki je predstavljen monografiji, ki so jih pripravili nekateri najbolj priznani kritiki in avtorji na svetu, od ikonskega oblikovalca Nina Cerrutija, do ustanovitelja Rake’s Weia Koha, italijanskega gosposkega medijskega giganta Franza Botreja iz revije Arbiter, avtorjev Jamesa Sherwooda in Nicka Foulkesa, pa nemškega sinonima za eleganco Bernharduja Roetzela in pariškega gospodoa Huga Jacometuja.

DAVID: Ste eden od simbolov elegance v naši regiji. Kaj vas navdihuje, da ste to, kar ste?

Aleksandar Đorđević: Hvala za ta kompliment! Trdno verjamem, da je eleganca prirojena in da moraš biti ves čas to, kar si. Ključno je biti državljan sveta na eni strani, vendar nikoli ne pozabiti svojih korenin, s čimer poskušate biti najboljši ambasador svoje države, kamor koli greste. Saj veste, lahko spremenite svoj videz, morda vam zrastejo novi lasje, spremenite lahko celo svoje ime, če želite, vendar svojega porekla in od Boga podanih rojstva in narodnosti ne morete. Bodite torej najboljši ambasador svoje identitete!

DAVID: Se dojemanje elegance in razkošja spreminja iz recimo Beograda v Rim? Ali je regija pripravljena sprejeti najvišjo raven luksuza?

Aleksandar Đorđević: Če opazimo, da se jezik odličnosti v obrtništvu razume po vsem svetu, logotip pa morda izgublja sijaj, medtem ko je prava vrhunska izdelava prestala vse preizkuse časa, potem sem prepričan, da se strinjate, da bo tudi naša regija kot številne druge po svetu začela bolj in bolj razumeti, kako ceniti najboljše ročno izdelane produkte. In ne pozabimo, da so Ljubljana, Zagreb in Beograd kulturno in estetsko veliko bližje Rimu kot kakšen Guangzhou ali Seul.

DAVID: Kaj je navdihnilo ikonično knjigo Monograph of Excellence? Kaj predstavlja?

Aleksandar Đorđević: Je dokument časa, vademekum za tiste, ki želijo spoznati najboljše rokodelce in mojstre na svetu. To je res odličen izbor vrhunskih mojstrov na enem mestu, skupaj z nekaterimi najboljšimi klasičnimi avtomobili na svetu, ki so bili od leta 2011 izbrani za Best in Show na Belgrade Concours dElegance.

DAVID: Katera velika imena lahko gostje pričakujejo letos? V preteklosti ste povabili nekaj zelo vplivnih ljudi, mar ti potrebujejo kaj prepričevanja?

Aleksandar Đorđević: Letos smo z Italijanskim kulturnim inštitutom v Beogradu izvedli poseben dogodek z naslovom Bello & Ben Fatto/desetletje 24 hours of Elegance, ki se osredotoča na italijanske mojstre. Pridobitev prepoznavnosti tako visoke kulturne ustanove nam je omogočila, da smo predstavili nekaj najboljših obrtnikov današnjega časa, kot so krojači po meri Sciamat in Chiaia Napoli, dobitnik prestižne nagrade Best under 30 na Milano su Misura leta 2020. Ob predstavitvi knjige smo uprizorili razstavo najboljših italijanskih krojačev, ki so ustvarili kose po meri za 24 hours of Elegance fundacijo za krojenje po meri. V konferenčnem delu smo organizirali slavnostni govor Fabia Attanasia, zelo cenjenega vplivneža na področju moške elegance. Na dogodku Bello in Ben Fatto smo organizirali celo filmsko premiero dokumentarnega filma 54 hours of Rubinacci, ki je bil premierno predvajan v Firencah in Milanu, nikoli pa v Beogradu. Zato je z našim ugledom in desetletnimi preverjenimi izkušnjami nekoliko manj zahtevno privabiti odmevne udeležence.

DAVID: Vedno dobro sodelujete tudi z družino Karađorđević. Kakšen je občutek sodelovati z našo lokalno kraljevo družino?

Aleksandar Đorđević: Prestolonaslednik Aleksander in princesa Katarina sta bila naša pokrovitelja in radodarna gostitelja že od začetka. Veseli in hvaležni smo za to priložnost in prizadevamo si, da bi naš dogodek izkoristili kot neverjetno promocijsko orodje tako za Kraljevo palačo kot za naše mesto in državo. Brez kakršne koli vladne podpore mi je v veliko veselje promovirati svoj domači kraj v tako pozitivni in ekskluzivni luči. Resnično poskušamo dati novo dimenzijo našemu mestu s številnimi vidiki in segmenti našega dogodka … od otvoritvene gala prireditve, imenovane Masters of Excellence, ki poteka v Kraljevi palači, do dobrodelne večerje v zasebnih prostorih prestolonaslednika Aleksandra in princese Katarine v pomoč fundaciji princese Katarine, prek Belgrade Concours dElegance ob čudovitem Beogradu na vodi, ki mu sledi Tour Historique, parada klasičnih avtomobilov po istih mestnih ulicah, po katerih je bila izpeljana dirka za Veliko nagrado Beograda leta 1939. Sledita še konferenca Salon of Excellence in razstava posvečena povabljenim rokodelcem, ki ju zaključimo z ekskluzivno razstavo Trunk za zainteresirane stranke. Torej vse to skupaj prinaša v naše mesto privlačnost ekskluzivnosti.

DAVID: Kaj za vas definira eleganco, kje je meja med eleganco in kičem? Včasih je težko razviti občutek za to.

Aleksandar Đorđević: Eleganca je lahko zelo preprosta in je v resnici popolno nasprotje bahaškega razkošja, ki ga beseda elegantno včasih napačno predstavlja. Zame je diskretnost ključ do elegance in občutek za mero in primernost sta verjetno temelj elegantnega življenjskega sloga in elegantnega pristopa do življenja.

DAVID: Italijansko krojenje ali britanski Savile Row?

Aleksandar Đorđević: Vedno italijansko. Savile Row je bil včasih sinonim za odličnost, vendar so Italijani zagotovo mojstri »degage chica« in zame je to tisto, kar je pomembno.

DAVID: Če bi oblikovali dišavo 24 HOURS OF ELEGANCE, katere vonjave bi uporabili?

Aleksandar Đorđević: Vau, obožujem je vprašanje. Pravzaprav sem pred mnogimi leti naredil eno majhno serijo za naše VIP-goste. To je bila dišava na temo grenke pomaranče, vendar se moj okus razvija in zdaj bi se zagotovo odločil za sivi jantar. Obožujem ta čarobni vonj …

DAVID: Če rečemo, da je Chanel Rolls-Royce mode, potem je 24 HOURS OF ELEGANCE kaj luksuznih dogodkov?

Aleksandar Đorđević: Haha. Lepo povedano. Poglejte, prej je obstajalo nekaj neverjetnih dogodkov, ki jih zelo pogrešam, naprimer UNIQUES v Firencah. Po drugi strani je Peter Auto priredil fantastičen dogodek v Château de Chantilly, imenovan Arts & Elegance. Vendar moram nekoliko neskromno reči, da je 24 ur Elegance edinstvena mešanica klasičnih avtomobilov, zgodovine, obrtnikov in elegance v enem.

DAVID: Stari avtomobili ali moderni avtomobili? Katera je vaša strast ali skrivna želja in zakaj?

Aleksandar Đorđević: No, obstajajo klasični avtomobili, za katere se mi zdi nemogoče, da si jih ne bi želel … Kot na primer Ferrari 250 GT ali Jaguar E-type, pa Bentley S1 ali Delahaye 175S Roadster (1949) s Saoutchikovo karoserijo, mislim, da se res noben estet ne more upreti naštetim … Ampak ne bi imel nič proti, če bi vozil Rolls-Royce Wraith … Prepričan sem, da se strinjate.

DAVID: Moški in ure, vedno popolne kombinacije in detajli, kaj pa moški in nakit?

Aleksandar Đorđević: Osebno se mi zdi popolnoma nepotreben, razen družinskega pečata, ki sem ga podedoval od očeta. Vendar sem velik oboževalec nakita Andrewa Grima, zato bi bil zame najvišji vidik nakita ura Andrewa Grima iz leta 1971 za kolekcijo Omega de Ville, imenovano Emerald. To je bilo darilo moje žene za moj 50. rojstni dan. Osupljiv dizajn. Če pomislim, ali lahko verjamete, da sem star pol stoletja!?!?

DAVID: Letos predstavljate tudi posebno knjigo in novo spletno platformo, kaj lahko najdemo v knjigi in kaj lahko kupimo na vaši platformi?

Aleksandar Đorđević: MNSWR.com je lepo urejena spletna destinacija za gospode, ki jo upravljam s svojim partnerjem Tomom Erikssonom iz slavne Viole Milano. Ko boste obiskali našo spletno trgovino, sem prepričan, da ne boste želeli zapreti zavihka. Samo najboljši obrtniški izdelki na enem mestu. Tudi nov oddelek za notranjost bo neverjeten. Seveda bodo lahko med nekaterimi izvrstnimi publikacijami Thames in Hudson stranke naročile tudi našo 24 hours of Elegance Monograph – čudovito razkošno okrašeno knjigo, ki bi jo moral imeti vsak zahteven gospod. Vsaj, da se spomni na izvrstne obrtnike, ki so že poskrbeli za njegove potrebe.

DAVID: Kateri ljudje v naši regiji ali po svetu so za vas pravi vplivneži?

Aleksandar Đorđević: No, ti, Dejan David, si eden izmed njih, tega ni treba posebej poudarjati. Vendar pa mi je na mednarodni ravni všeč okus otomanskega umetniškega mojstra Serdarja Gulguna iz Istanbula, krojača Marc de Luca iz Pariza, strokovnjaka za azijsko umetnost in nakit Amina Jafferja iz Londona, notranjega oblikovalca Chahana Minasiana iz Benetk, za konec pa se ne moremo izogniti razkošnemu slogu Wei Koha iz Singapurja. Najdražja mi je ena stvar, ki jih vse povezuje … kozmopolitizem!