ČAROBNI UTRIP VELIKEGA JABOLKA

Nešteto pisanih luči, iskrivo vzdušje, bleščeče veleblagovnice in kreativno urejene stanovanjske četrti skrbijo, da je praznični obisk New Yorka nepozabno doživetje. Tura po osvetljenih ulicah mesta v povsem električnem MINI Cooper SE pa je še posebej praznična, ko z malo sreče že tako idilično vožnjo popestri tudi sneg.

Idealno izhodišče za nekoliko drugačen ogled mesta je Central Park – tam pa je znamenito drsališče na južnem delu zelenice. Znameniti Wollman Rink je bil kulisa za številne hollywoodske filme, kot je Love Story, zaradi česar je priljubljen tako pri Newyorčanih kot pri turistih. Doživetje na ledu sredi nebotičnikov s pogledom na božično obzorje Manhattna je še posebej čarobno, ko se peš odpravite raziskat čaroben zimsko okrašen park. Obisk New Yorka v decembru seveda vključuje tudi obsežno božično nakupovanje. Mesto je seveda okrašeno, izložbe pa se bleščijo, pripovedujejo zgodbe in zanetijo iskrico v očeh. Veleblagovnica Macy’s (151 West 34th Street) je še posebej čudovita. Tam ne le lepo urejene izložbe, temveč tudi sam Božiček čakajo mlade in stare obiskovalce. V znameniti Božičkovi deželi v osmem nadstropju lahko Božičku vsak zaupa svoje želje.

Po znameniti 5. aveniji in West 59. ulici se nato odpravimo neposredno do krožišča Columbus Circle. Tamkajšnji božični trg je eden od najbolj čudovitih v New Yorku. Trgovine v jugozahodnem kotu parka so barvito osvetljene, dvanajst več kot štiri metre visokih zvezd pa visi s 30 metrov visokega stropa Time Warner Centra – svetlobni šov »Pod zvezdami« je prava newyorška tradicija. Božična tržnica na Union Squareu je na drugi strani skoraj evropska, tam ob stojnicah s hrano, pijačo in sladkarijami svoj talent in ustvarjalnost pokažejo številni newyorški umetniki in obrtniki. Na poti do novih nakupovalnih točk se MINI Electric zapelje vzdolž trga The Plaza na križišču 5. avenije in vzhodne 59. ulice. Hotel z impozantno fasado v francoskem slogu že več kot 100 let služi kot središče za bogate in slavne goste, pred skoraj 30 leti pa je bil ena od lokacij uspešne komedije Kevin – Sam v New Yorku. Donald Trump, takratni lastnik The Plaza, ima pri tem majhno stransko vlogo. Ko smo ravno pri nakupovanju, ne glede na vašo starost, vas bo vsekakor pritegnila trgovina z igračami FAO Schwarz. Nekoč največja trgovina z igračami na svetu se je do leta 2015 nahajala na 5. aveniji, leta 2018 pa je bila znova odprta v Rockefeller Plaza, kjer je vidnega veliko starega šarma, vključno s tlemi »Big Piano«, ki so zaslovela s plesom Toma Hanksa v filmu Velik. V prtljažniku MINI Cooper SE je dovolj prostora za vse igrače in darila, saj se lahko razširi z 211 na 731 litrov.

Zaradi visokonapetostne baterije, ki se nahaja globoko v tleh vozila, MINI Electric ponuja popolnoma enako prostornino za shranjevanje kot MINI s 3 vrati. V bližini tega raja za ljubitelje igrač, na 1260 6th Avenue, se nahaja Radio City Music Hall, kjer se izvaja svetovno znani Radio City Christmas Spectacular, ena izmed najbolj ikoničnih božičnih predstav v New Yorku. Vključuje vse, kar sodi k velikemu praznovanju: od dedka Mraza do Hrestača in Kristusovega rojstva. In tik zraven, v centru Rockefeller Center, se nahaja verjetno najbolj znano božično drevo na svetu. Letos je to 25 metrov visoka smreka iz zvezne države Maryland. Na vrhu sedi velika zvezda, ki jo je oblikoval zvezdniški oblikovalec Daniel Libeskind. Več kot 50 tisoč barvnih lučk osvetljuje to drevo. Kakšna mora biti položnica za elektriko, smo se v smehu spraševali v uredništvu … A navsezadnje ni vse, kar je zabavno, tako učinkovito kot MINI Electric. Njegov motor deluje zelo varčno, poleg tega pa se lahko električna energija med vožnjo v fazah pospeševanja in zaviranja vedno znova vrača nazaj v visokonapetostno baterijo. Voznik lahko namreč individualno s preklopnim stikalom določi intenzivnost rekuperacije zavorne energije. Primeren zaključek prazničnega ogleda je obisk najnovejše opazovalne ploščadi v New Yorku: The Summit One Vanderbilt (45 E 42nd Street). Nahaja se zelo blizu Bryant Parka in postaje Grand Central Station in je odprt za goste od oktobra 2021. Z višine 427 metrov se odpira čudovit razgled na bližnje Empire State Building, East River in Central Park. Ko že govorimo o Empire State Buildingu, je tamkajšnja predstava od-glasbe-do-svetlobe vredna ogleda. Že tako impresivna osvetlitev Empire State Buildinga se vsak večer sinhronizira s pesmimi zvezd – ob božiču pa lahko pričakujete posebno praznično glasbo.