BUDUĆNOST VOZILA MARKE MINI

Thomas Sycha radi kao vođa vanjskog oblikovanja za ekipu marke Mini. Sve od kada je ovaj, 55-godišnji poljski državljanin sposoban razmišljati, fasciniraju ga automobili i njihovi različiti karakteri u svim mogućim oblicima. Pročitajte ove riječi, ako želite saznati kako njegova strast prema oblikovanju i automobilima utječe na njegov svakodnevni rad, kako bi mogao izgledati vanjski dizajn marke Mini u budućnosti te kako električna mobilnost, autonomna vožnja i povezanost mogu utjecati na sam proces dizajniranja vozila.
  

 Zašto ste postali dizajner automobila?

THOMAS SYCHA: Sve otkad sam sposoban razmišljanja, uvijek sam crtao stvari, sve od skica, crtaća, kuća, pa sve do automobila. Prije svega, fascinirali su me razni znakovi i oblici izražavanja, koje može donijeti dizajniranje vozila. Odrastao sam u Poljskoj, gdje tada zvanje automobilskog dizajnera nije postojalo. Zato sam započeo studij arhitekture. Želio sam stvarati i nešto dizajnirati. Želja da svoju strast pretvorim u zvanje ostala je u meni, naravno. Tada sam sasvim slučajno naletio na slike dizajna Marcella Gandinija za marku Bretone. Futuristička vozila, s jakim oblicima sedamdesetih godina, Fiat X1/9 i Autobianchi A112 Betone Runabout, a koje je crtao u vrlo arhitekturnim perspektivama. Kao mladi student arhitekture i osobno sam pokušao nešto slično i odmah mi je postalo jasno da je to ono što želim raditi u životu. Saznao sam koji univerziteti pružaju diplomu iz automobilističkog dizajna. Nije ih tada bilo baš puno, London, Los Angeles i Pforzheim. Izabrao sam Pforzheim i tamo sam bio i primljen.

Što vas najviše nadahnjuje?

THOMAS SYCHA: Nadahnuće nalazim u različitim iskustvima, u trenucima kada se osjećam kao da se suočavam s izmišljenom budućnošću. Sličan je primjer bio kada sam prvi put posjetio tvornicu marke BMW, koju je oblikovala Zaha Hadid u Leipzigu. Oduševili su me ekspresivnost i emocije koje posjeduje ta zgrada. Iako je na prvi pogled „samo“ beton, ona puno obećava. Dobiješ osjećaj očekivanja ili obećanja da postoji budućnost, u kojoj se emocije i tehnologija mogu spojiti. Dotakne me i ljepota tehničkih remek-djela iz prošlosti, bilo da su to čamci, vozila ili drugi strojevi. Kada vidim staru umjetnost strojarstva, osjetim poriv da uhvatim olovku i nešto nacrtam. Suspenzija vintaž Bugattija za mene je čisto nadahnuće. Oduševljavajuće je i to što možemo napraviti nešto novo, kao što je oduševljavajući i sam postupak crtanja. Već i sami crteži na zidovima našega studija meni mogu biti svakodnevni izvor nadahnuća.

Što je od ključnoga značaja za oblikovanje vozila, koje neće uhvatiti duh vremena još narednih pet godina? 

THOMAS SYCHA: Kao automobilistički dizajner morate živjeti nekoliko godina ispred okoliša u kome radite, po pitanju posla koji radite. Vozila na kojima trenutno radimo budućnost su naše marke. Zato se pitamo: Kakav karakter da imaju? Kako da stvorimo „wow“ učinak? I kakva će biti estetika vremena? Vidimo da su estetska privlačnost i ukus često dio procesa koji uspijeva na osnovu distrakcija u okolišu. Zato želimo napraviti upravo te distrakcije, koje potom doživljavamo kao nove, inspirativne i prijelomne. A da bismo to mogli zahvatiti, potrebna je kombinacija iskustva i talenata, i to je ono što nastojimo napraviti kod marke Mini.

Što je svojstveno marki Mini po vašem mišljenju?

THOMAS SYCHA: Mini za mene ima dvije strane. Na jednoj strani ima jaku vezu s mojom poviješću i britanskim podrijetlom. A na drugoj je strani moderna i inovativna marka. I upravo zbog tog identiteta, marka je Mini tako očaravajuća kako je ja vidim. Mini je dopadljiv, pozitivan, otvoren. Tako svaki vozač može uspostaviti neposredan odnos s tim proizvodom. Ujedno je Mini vrlo samouvjeren i individualan. Za mene, ta kombinacija čini vozilo i marku tako jedinstvenim. Naravno, to rezultira i u većim očekivanjima kupaca, i treba da je tako. Kao dizajnerska ekipa mi vidimo da je naša zadaća neprestano ispunjavati prostor između tradicije i suvremenošću novoga života na moderan način.

Kako će Mini izgledati u budućnosti?

THOMAS SYCHA: Budućnost je za mene nešto pozitivno. Upravo to sve nas ovdje vodi. Puno je promjena i neprestano su u toku, u tome vidim velike prilike koje se mogu upotrijebiti za dobru osnovu dizajna. Mini već sada ima različite kriterije, koje će se svakako i dalje mijenjati. Postoji cijela obitelj Mini. Uvijek razmišljamo o tome, što bismo još dodali. Čvrsto sam uvjeren da će Mini sačuvati svoju simpatičnu izrazitost. Ako malo i pretjerujem, i kada bi postao samovozeća kutija, u Miniju bi bila vrlo individualna i isijavala bi simpatije, neku vrstu privlačnosti. A forma koju bi imala ta privlačnost forma je na kojoj radimo. Mini iskustvo potrebno je napuniti optimizmom, kada ujutro vidiš svoje Mini vozilo, odmah osjetiš da će taj dan biti dobar. Da budem precizniji, za mene će Mini svakako ostati izuzetno senzualan u budućnosti, unatoč sveprisutnome procesu digitalizacije i možda upravo zbog njega će interakcija s Minijem bit će još više osobna i nadasve pozitivna. Nacrtat će vam osmijeh na lice. Možda će vozilo Mini svoga vozača pozdraviti izvana, pošto ima aktivne medijske projekcijske površine izvana. Unutrašnjost će nuditi i posve nove mogućnosti za personalizaciju pomoću digitalizacije.

Uključeni ste u proces prije prve razvojne faze i pomažete u stvaranju novoga dizajnerskog jezika između ostalog i kod marke BMW. U kojoj ćete mjeri kod marke Mini obnoviti vanjski dizajn vozila? 

THOMAS SYCHA: Neprestani razvoj dizajnerskoga stila robne marke uvijek je proces, a ne nešto o čemu bi se preko noći donijela odluka i zatim samo provela. Sa svakim projektom napravimo korak za korakom i dosljedno idemo prema obnovi. Potražnja za mobilnošću pojedinca neprestano raste, pa je za nas kao dizajnere svakodnevni rad opredijeljen izazovima, kao što su zakonski zahtjevi i preduvjeti novih tehnologija. Primjeri toga su automatska vožnja i integracija senzora te njihova povezljivost. A u obzir moramo uzeti i ekološki te društveni razvoj, koji utječe na dizajn budućnosti. Pri tome je važno da Mini mora i dalje biti u pročelju prepoznatljive mode, ali u skladu sa suvremenim stilom. Kao što možete pretpostaviti, to nije baš lagan zadatak.

Marka Mini nedavno je predstavila potpuno novi električni Mini – Mini Cooper SE. Razlikuje li se vanjski dizajn Mini vozila na električni pogon od onoga s uobičajenim motorom s unutrašnjim izgaranjem? 

THOMAS SYCHA: Električna mobilnost predstavlja tehnološki preskok, a koji uključuje potpuno nove zahtjeve. Pogonski je sustav relativno mali, ali je sustav za pohranjivanje energije još uvijek velik. To znači da tu imamo suštinski različite zahtjeve po pitanju prostora za smještaj, a koji nam ujedno omogućuju da iznova razmislimo o odnosu cjelokupnog automobila. I, naravno, i dalje želimo stvarati prepoznatljivi stil, koji marka Mini ima. Mini Cooper SE već kao prvi maleni korak pokazuje pravac koji bi budućnost mogla imati. Spaja već poznato Mini lice s osvježenom estetikom, koja izgleda čistija i tiša. Prednji dio je skoro u potpunosti zatvoren, jer nema komponenti kojima je potrebno hlađenje, niti drugih dijelova koje bi trebalo hladiti drugdje u poređenju s modelom s unutrašnjim izgaranjem. Čiste, velikodušne površine daju mu vrlo suvremen izgled. Ujedno poboljšavaju aerodinamiku i time povećaju domet vozila ove vrste.

U kojoj će mjeri automatska vožnja u budućnosti promijeniti oblik marke Mini? 

THOMAS SYCHA: Učinci će biti slični onima u elektromobilnosti, ali će njihov izgled biti suštinski drugačiji. Svakako će se prije svega unutrašnjost jako promijeniti, naprosto zato što iznenada imate priliku da napravite nešto drugo i tijekom samoga putovanja. I ta će se promjena odraziti i prema vani. Uzmimo za primjer tipični prednji dio marke Mini, jednu od najvažnijih funkcija marke Mini, što se mene tiče. Danas su tako pred vama dva okrugla fara, ljubazna kao dvoje „okica“. A to može biti predmet rasprave u budućnosti, kada će vozila voziti automatski. Na kraju krajeva, farovi postoje samo da bismo mi vozači vidjeli ispred sebe. Automatskom vozilu oni neće više biti potrebni. Umjesto toga bit će korišten veći broj senzora, koje je potrebno integrirati. Također možemo razmisliti o prozorskim površinama. Kada želimo da nešto zaista vidimo i kada je situacija kada to uopće ne želimo? Vozilo se može prilagoditi i okolnostima te vrste.

Kakav će utjecaj imati povezljivost na vanjski dizajn marke Mini u budućnosti?

THOMAS SYCHA: Povezljivost će u našoj budućnosti poprilično olakšati našu mobilnost. Danas puno govorimo o budućem korištenju umjetne inteligencije za podršku ljudima tijekom vožnje, bilo za radnje u vožnji ili druge aktivnosti, kao što je na primjer rezervacija hotela. A svakako su brojne mogućnosti i na spoljašnjosti vozila. U slučaju zajedničke mobilnosti mogla bi se konekcija omogućiti s personaliziranjem. Pričamo naime o aktivnim površinama, na primjer ono, što je danas obojeni metal, u buduće bi moglo predstavljati aktivnu površinu, koja odražava raspoloženje ili pravi određene poruke.

Što u budućnosti želite za dizajn marke Mini i kako vi vidite svoju ulogu vođe vanjskog oblikovanja marke Mini? 

THOMAS SYCHA: Nadam se da će ljudi i u budućnosti pričati o Mini ikonama. Kao što je Mini već danas ikona, jednaku kvalitetu bi morali imati i u budućnosti. Želim da Mini bude odmah i autentično prepoznatljiv te da pokrene pozitivne emocije i možda utječe i na druga područja dizajna. Općenito je dakle izazov sačuvati ikonične karakteristike marke Mini i prevesti ih u novi tehnoidni svijet, kako Mini u budućnosti ne bi postao bezdušna automatska vozeća kapsula. Imam tu privilegiju da mogu djelovati kao dio vrlo motivirane međunarodne ekipe i tim kreativnim umovima želim dati priliku da svoje ideje razviju te ih u obliku proizvoda pretvore u stvarnost. Na kraju krajeva, najveći je doživljaj dizajnera da bukvalno vidi svoj dizajn u vozilu na cesti. Tome želim dati svoj doprinos.