BOMO VIDELI ANIMIRANO SERIJO DUNE?

Kripto fundacija Spice DAO je v preteklosti plačala kar 3 milijone dolarjev za originalno kopijo Dune iz leta 1975. Cena je bila približno 100 kratnik izklicne cene, precej nad tržno vrednostjo artefakta. Avtonomna organizacija je prvotno kupila delo in načrtovala, da bo knjiga postala brezplačna za javnost, hkrati pa so nameravali izdelati še omejeno animirano serijo, ki bi bila na voljo preko storitev za pretočno predvajanje in v obliki NFT.

  

Vendar je skupina naletela na težavo, saj je knjiga že brezplačno dostopna na spletu in sam nakup knjige lastnikom ne daje zakonskih pravic za ustvarjanje kakršne koli animirane serije na podlagi zgodbe.

Pri Spice DAO so sporočili, da so se dogovorili za srečanje z velikimi producenti, animacijskimi studii in grafičnimi oblikovalci, da bi projekt sploh začeli. Vendar pa je Kirsty Stewart iz podjetja Thorntons law hitro razkrila, da produkcija serije brez dovoljenja Herbert estate ne bo mogoča: “Pri Spice DOA bi morali pridobiti licence s strani Herbert estate, pa tudi potencialno Jodorowskyja (in vseh drugih avtorjev, kot je Michel Seydoux), če je priredba temeljila na njegovi knjigi.”

Podobno kot vam nakup stripa o Batmanu ne daje pravic za produkcijo novega filma o Batmanu.