BOGATA ZAPUŠČINA PABLA PICASSA

Enajst Picassovih slik je bilo na dražbi Sotheby’s v Las Vegasu prodanih za skupno več kot 110 milijonov dolarjev.

Dražba je potekala v soboto v kompleksu Bellagio Hotel and Casino, ki je prej vse od slik hranil v svoji francoski in španski restavraciji Picasso z Michelinovo zvezdico, ki se zgleduje po življenju in portfelju priznanega umetnika. Restavracija bo še naprej razstavljala 12 dodatnih Picassovih kosov.

Najvišjo prodajo je dosegla slika Fenne au Béret Rouge-Orange (ali »Ženska v rdečkasto-oranžnem klobuku«, ki prikazuje umetnikovo muzo in ljubimko Marie-Thérèse Walter) iz leta 1938 za 40,5 milijona dolarjev, kar je približno 10 milijonov dolarjev več kot je obetala predprodajna ocena. Velika portreta Homme et Enfant in Buste d’Homme sta bila prodana za 24,4 milijona USD oziroma 9,5 milijona USD, manjša keramična dela, vključno z Le Dejeuner sur l’herbe, ki je prinesla 2,1 milijona dolarjev, pa so bila prodana za tri do štirikrat več kot so obetale predprodajne ocene.

Sotheby’s imen kupcev ni razkril.

Dražba, ki je sovpadala s Picassovim 140. rojstnim dnevom, je bila po poročanju MGM-ja “največja in najpomembnejša” prodaja likovne umetnosti, ki je bila kdajkoli izvedena v Las Vegasu. Prodaja je zaznamovala tudi prvo večerno dražbo Sotheby’s zunaj New Yorka.