BODITE OPAŽENI!

Mednarodno priznan natečaj fotografom iz celotnega sveta, ki lahko svoja dela prijavijo brezplačno, ponuja priložnost biti videni, ocenjeni in nagrajeni. Žiranti za leto 2020 so bili izbrani iz celovitega razpona fotografskih strokovnjakov, in sicer prihajajo iz muzejskega, galerijskega, likovnega in medijskega prostora. Natečaj tako zmagovalcem kot izbrancem ožjega izbora ponuja edinstveno platformo, dodatno izpostavljenost in prepoznavnost, pretekli prejemniki nagrad pa so si med drugim priborili galerijsko zastopanost, založniške priložnosti in široko medijsko pokritost.

Profesionalno tekmovanje se s svojimi desetimi kategorijami osredotoča na umetnike z bogatim opusom, ki so aktivni po celotnem spektru fotografske umetnosti. Prispela dela bodo ocenjevali: Claudi Carreras Guillén, neodvisni kustos, urednik in kulturni manager; Touria El Glaoui, ustanoviteljica in direktorica sejma sodobne afriške fotografije 1-54 Contemporary African Art Fair; Katie Hollander, direktorica razstavnega prostora Annenberg Space for Photography; Gwen Lee, direktorica Mednarodnega fotografskega festivala v Singapurju in Brent Lewis, urednik fotografije pri časniku The New York Times ter soustanovitelj gibanja Diversify Photo.

Žiriji profesionalnega tekmovanja bo že tretje leto zapored predsedoval urednik fotografije, kustos in svetovalec Mike Trow, ki postopku ocenjevanja dodaja ogromno količino znanja o zgodovini in razvoju natečaja. Trow bo obenem tudi kustos razstave 2020 Sony World Photography Awards Exhibition.

Odprto in mladinsko tekmovanje bosta pod okriljem Gisele Kayser, generalne direktorice in umetniške direktorice galerije Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V. v Berlinu, medtem ko bo Tim Clark, kustos, pisatelj in glavni urednik fotografske revije 1000 Words, predsedoval žiriji študentskega tekmovanja.

Vse prijave preko spletne strani www.worldphoto.org so brezplačne. Roki za prijavo so sledeči:

  • Mladinsko tekmovanje: Zadnji dan vsakega meseca med junijem in decembrom 2019
  • Študentsko tekmovanje: 29. november 2019
  • Odprto tekmovanje / Nacionalne nagrade: 7. januar 2020
  • Profesionalno tekmovanje: 14. januar 2020

Žiranti se bodo januarja 2020 srečali v Londonu na pogovoru o svojih dejavnostih, prvi izmed ožjih izborov pa bo objavljen 4. februarja 2020. Vsa prispela dela se ocenjujejo anonimno. Na razpis za natečaj 2019 je prispelo 327.000 prijav iz 195 držav in ozemelj.