BMW XM PIŠE NOVO POGLAVJE V SVETU VISOKOZMOGLJIVIH VOZIL

Predstavitev novega BMW XM, prvega visokozmogljivega avtomobila s pogonom M HYBRID, bo BMW izvedel v sodelovanju skupaj z močnimi, neodvisnimi in samozavestnimi kreativnimi partnerji. A eno me še kako izstopa. Kampanja pod geslom “Dare to be You” na čelu z Naomi Campbell, modelom, igralko, kulturno inovatorko in eno najvplivnejših osebnosti na mednarodni modni sceni v zadnjih štirih desetletjih, se osredotoča na novo dimenzijo samozavestne prisotnosti, izrazitega življenjskega sloga in zagotovljena individualnosti. Prvi BMW XM tako ne odseva le ekstravagantnega oblikovalskega izraza, ampak je hkrati pionir izjemne zmogljivosti z elektrificiranim pogonom.

  

“Slogan BMW M ‘Dare to be You’ me je takoj pritegnil, ker opisuje samozavestno držo, ki je potrebna za napredek in pozitivne spremembe,” pravi Naomi Campbell. S svojim izrazitim občutkom za estetiko in oblikovanje bo Naomi ključna tudi pri prihajajočih projektih, saj bo kot nadaljnji vrhunec tega sodelovanja v letu 2023 predstavljen enkratni model BMW XM, ki ga je zasnovala modna ikona sama.

Brezčasna ikona in predana zagovornica družbenih sprememb Naomi Campbell spada v izbrani krog zvezdnic z modnih pist, za katere je bil izumljen izraz supermodel. V Veliki Britaniji rojena hčerka jamajških staršev še danes uporablja svojo prisotnost na mednarodnih modnih revijah za zavzemanje za večjo raznolikost v modnem poslu, zato še vedno velja za pionirko naslednje generacije nadobudnih talentov na kreativni in modni sceni.

Vzporedno s kariero na pistah visoke mode je Naomi Campbell že dolgo uspešna tudi kot igralka, oblikovalka in podjetnica. A to ni vse, poleg tega podpira še vrsto dobrodelnih organizacij, vključno z novo pobudo EMERGE za spodbujanje ustvarjalnih talentov prihodnosti, ki se je leta 2022 osredotočila zlasti na naslednjo generacijo kulturnih talentov na afriški celini, deluje pa tudi v okviru Unesca.

“Naomi Campbell je ženska, ki neomajno ubira svojo pot in je postala ne le edinstven supermodel, ampak tudi fascinantna osebnost,” pravi Jens Thiemer, višji podpredsednik za stranke in znamko BMW. “Malo je ljudi, ki se lahko tako močno poistovetijo z motom ‘Upaj si biti ti’ kot ona.”

BMW XM bo prvič nastopil na svetovnih avtomobilskih trgih spomladi 2023 (slovenska predstavitev poteka danes), cilj uvedbe pa je, bi novi model ustvaril pretres na trgu s svojo ekspresivno zasnovo in značilno notranjostjo M Lounge ter svojo osupljivo zmogljivostjo. Pogon M HYBRID, sposojen in prilagojen iz sveta vzdržljivostnih dirk in prvič uporabljen v proizvodnem modelu, ustvari sistemsko moč 480 kW/653 KM, v obliki posebnega modela BMW XM Label Red z največjo močjo 550 kW/748 KM pa bo ta zverina od jeseni 2023 postala celo najmočnejše serijsko vozilo, ki je bilo kdaj odobreno za cestno uporabo v 50-letni zgodovini BMW M GmbH. Če se vrnemo na osnovni model, osemvaljnemu motorju pri njegovi nalogi pomaga elektromotor, vgrajen v osemstopenjski menjalnik M Steptronic. Propulzivna moč motorja je v trenutku, ko se odpeljete z mesta brez obotavljanja odzivna na vsak premik stopalke za plin. Pogonski sistem M HYBRID proizvede največji skupni navor 800 Nm (motor z notranjim zgorevanjem pri tem proizvede do 650 Nm, med tem ko lahko električni motor razvije do 280 Nm). Če to še ni dovolj, lahko tako imenovani pre-gearing poveča efektivni največji navor elektromotorja na 450 Nm na vhodu menjalnika.

Če se dotaknemo še videza, zunanja oblika BMW XM je izjava o ekskluzivnosti, močni prisotnosti in zmogljivosti. Proporci sodobnega SAV-a, mogočne konture, dinamično raztegnjena silhueta, značilne M oblikovne poteze, predelana interpretacija videza sprednjega dela, ustvarjenega za modele luksuznega segmenta BMW, in množica značilnih poudarkov dajejo XM edinstveno ekstrovertno auro. O čem govorimo? Žarometi, razdeljeni v dve ločeni enoti, ledvička BMW z zlato obarvanimi obrobami in neprekinjeno konturno osvetlitvijo ter velike odprtine za dovod zraka so glavne značilnosti sprednjega dela, okrasni trak v zlati barvi ob strani pa spominja na črni pas, ki poteka vzdolž karoserije BMW M1. Nadaljnji pogledi v preteklost prihajajo v obliki logotipov BMW vgraviranih v zadnje steklo vpadljivih rešetkastih struktur skulpturalnih zadnjih luči. M platišča iz lahke zlitine, ki so del standardne opreme v 21-palčnem formatu z možnostjo nadaljnjih različic do velikosti 23 palcev, pa se prav tako ponašajo zelo prepoznavnim dizajnom.

Ekspresivni slog zunanjega dizajna BMW XM se nadaljuje tudi v notranjosti kabine. Kokpit in sprednji sedeži so v celoti zasnovani okoli aktivne vozne izkušnje, saj standardna specifikacija vključuje M večnamenske sedeže in usnjen volan M, značilen za model, skupaj z M-specifično grafiko za ukrivljen zaslon BMW in zaslon BMW Head-Up. Velikodušen občutek prostora, visokokakovostni materiali in ekstravaganten dizajn za konec spremenijo zadnji del BMW XM v ekskluzivni M Lounge. Ogrevana hrbtna naslonjala in posebej oblikovane blazine nudijo potnikom razkošno raven udobja, med tem ko je stropna obloga edinstvena s svojo tridimenzionalno strukturo prizme ter 100 LED enotami za osvetlitev. Na izbiro so štiri različne obloge za prilagajanje notranjosti, kot tudi novo usnje Vintage za zgornje dele armaturne plošče in vratnih oblog. Ambientalna osvetlitev, štiripodročna samodejna klimatska naprava, zvočni sistem Harman Kardon Surround Sound in Travel & Comfort System so prav tako standardne funkcije, medtem ko seznam dodatnih možnosti vključuje zvočni sistem Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound s 1500-vatnim ojačevalnikom in štirimi dodatnimi zvočniki v območju strehe.