BMW ŠE ENKRAT VEČ PODPIRA UMETNOST

Pan Daijing, Daniel Lie, Hanne Lippard in James Richards so prejeli častni naziv Preis der Nationalgalerie, ki ga bodo leta 2024 prvič prejeli štirje umetniki. Nova oblika nagrade povzema idejo razstave kot kolektivne izmenjave in je namenjena širitvi zbirke z nakupom štirih novih del. Nagrajenci bodo ustvarili štiri nova dela, ki bodo od aprila do septembra 2024 na ogled na skupni razstavi v Hamburger Bahnhof.

  

Žirijo za nagrado Preis der Nationalgalerie 2024 sestavljajo štirje mednarodni direktorji kolekcijskih ustanov: Cecilia Alemani (direktorica in glavna kustosinja High Line Art, New York), Elvira Dyangani Ose (direktorica MACBA, Barcelona), Kasia Redzisz (umetniška direktorica KANAL – Centre Pompidou, Bruselj) in Jochen Volz (generalni direktor Pinacoteca do Estado, São Paulo) ter Sam Bardaouil, Till Fellrath (direktorji Hamburger Bahnhof, Berlin) in Gabriele Knapstein (v. d. direktorice in vodja zbirke, Hamburger Bahnhof, Berlin). Žirija je izbor opravila na podlagi naslednjih kriterijev:

Pan Daijing dela z zvokom, performansom, instalacijo, koreografijo in filmom. Njena praksa se nahaja na presečišču vizualne umetnosti in glasbe. Njena dela, na katera vplivajo improvizacija in pripovedni elementi, imajo pogosto performativno izhodišče, čeprav ga po učinku daleč presegajo. V njih se kaže umetničin intenzivno psihološki občutek za prostor.

Daniel Lie v svojih delih raziskuje vprašanja o ekologiji in nečloveških oblikah življenja. Liejeve veččutne, sugestivne kiparske instalacije ustvarjajo vzdušja, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje. Efemerni materiali, uporabljeni v delih trans/nebinarnega umetnika, postopoma spreminjajo prostor, čas in dinamiko vsake razstave.

Hanne Lippard uporablja svoj glas kot glavni umetniški medij. Njene zvočne skulpture obkrožajo obiskovalce in ustvarjajo minimalistična, a potopitvena srečanja. Vendar miren vtis, ki ga daje njeno delo, ne zanika glasu, ki se v ozadju odločno ukvarja s političnimi vprašanji.

Filmski ustvarjalec James Richards združuje eksperimentalne tehnike z občutkom za prostorsko ureditev. Pogovarja se o vprašanjih zgodovine in spomina, arhivov in ohranjanja. Njegova podrobna dela razkrivajo koreografsko razumevanje prostora in tega, kako se ljudje gibljejo po njem.

Nazadnje je bila nagrada Preis der Nationalgalerie podeljena leta 2021, vendar je bila razstava zaradi pandemije COVID-19 na ogled šele leta 2022. Od leta 2024 se bo nagrada ponovno podeljevala vsaki dve leti, zmagovalci pa bodo razglašeni v predhodnem letu. Ob razstavi bo izdan katalog, ki bo spremljal razstavo.