BENEŠKI FESTIVAL VAS VABI V VSEM SVOJEM SIJAJU

Beneški karneval 2023 bo spektakularen. Začetek prazničnega dogajanja smo sicer obeležili že konec prejšnjega tedna, vrhunec pa bo eden najbolj znanih pustnih festivalov na svetu doživel med 16. in 19. februarjem (pustni četrtek in nedelja), med tem ko se bo zaključil z debelim torkom (21. februarja). Ostanite z nami in David vam bo svetoval, kako izbrati najboljše dogodke za vas in vašo družino.

  

V soboto 4. februarja je mesto že gostilo otvoritveno parado, ki ji je sledila procesija čolnov s slikovito Pantegano iz papirmašeja, največjim simbolom tega priljubljenega karnevala. Ta tradicija je ena najstarejših v mestu in ima posebno mesto v srcih meščanov. Ustvarjalno vodstvo festivala je tudi za ostale dneve organiziralo natrpan urnik parad, glasbenih nastopov, plesov in drugih kulturnih aktivacij. Kljub temu Angelskega leta ne bo, saj je močan veter razširjen po celotnem področju dogajanja, od otokov do celine in celo v nekatere sosednje države.

Z izjemo dogodkov v zgodovinskih zgradbah (za katere je potrebna vstopnina) je večina načrtovanih dejavnosti popolnoma brezplačnih.

Za umetniško vodstvo je letos skrbel Massimo Checchetto, ki je oblikoval scenografijo za karneval 2023, pri čemer bodo otvoritvena regata, Marijin praznik in izbor najlepše maske nedvomno vrhunci letošnje edicije. Glavne prireditve vključujejo:

  1. februar: slavnostna otvoritev modne piste mask, ki bodo sodelovale na izboru za najlepšo masko;
  2. februar: parada alegoričnih vozov v Pellestrini;
  3. februar: parada alegoričnih vozov na beneškem Lidu;
  4. februar: po izboru prejšnjih dni bo Maria del Carnevale 2023 predstavljena na Piazzi San Marco.

Karnevalske prireditve in vstopnice za zabave
Letos se bo v Arsenalu (Arsenale di Venezia) vsak večer predstavilo vse skupa kar 30 umetnikov, predvsem v naslednjih terminih: petek, 10. februar, sobota, 11. februar, nedelja, 12. februar, četrtek, 16. februar in torek, 21. februar. Arsenale Carnival Experience je sicer glasbeni festival, ki v Benetke privabi znane DJ-e iz vse Evrope. Pričakuje se, da se bosta za krmilom pojavila tudi DJ Alberto Milani in DJ Danielino, dve legendarni osebnosti beneškega nočnega življenja. Vstopnice se gibljejo od 5 do 20 evrov.

Dejavnosti in nasveti za ogled beneškega karnevala z otroki
Beneški karneval je odličen kraj za prijetno druženje otrok in njihovih staršev. Ulična predstava Street Show (med Benetkami in Mestrami), ki bo razveselila in zabavala tudi širšo javnost, ne le otroke, vključuje maskirane žonglerje, plesalce in glasbenike.

Možnosti parkiranja na beneškem karnevalu 2023
Ni zanikati, da se obiskovalci v pustnih dneh zgrinjajo v Benetke, da bi se naužili očarljivega mestnega ambienta. Zaradi tega je navigacija po mestu težja, še posebej z avtomobilom. Da vam kar odgovorimo, da, parkiranje je mogoče, čeprav je morda zaradi uporabe specializiranih garaž dražje kot v drugih mestih. Priporočljivo je, da parkirno mesto rezervirate vnaprej in se tako izognete skrbem ter se prepustite prazničnemu dogajanju.

Po uspehu zadnje izdaje beneški karneval 2023 “Take Your Time For The Original Signs” ponovno preizkuša formulo uličnega gledališča na prostem, da bi organizatorji popeljali javnost v čarovnijo komedije, fantastičnih zgodb, iger in glasbe. Rezultat? Mešanica veselja, glasbe, koreografije in energije, ki teče tako, da vključi najpomembnejši element vsake predstave: občinstvo vseh starosti.