BARVE IN KOMBINACIJE BARV V LJUDEH SPROŽIJO DOLOČENA ČUSTVA

Mareike Hackbarth je vedno navdušena, ko vstopi v studio. V Volkswagen Design Color & Trim je kot del ekipe MEB odgovorna za zunanje barve popolnoma električne družine ID., med svojim delom pa se ukvarja z barvnimi koncepti, raziskovanjem trendov in futurologije. Konec koncev, to je tisto, kar je danes najpomembneje. Barva je namreč tista, ki pritegne največ pozornosti in sproži največ čustev. In pri tem ima Volkswagen kar nekaj izkušenj, sploh z barvo, ki ima dolgo, športno tradicijo … rdečo.

  

Seznam odtenkov rdeče pri Volkswagnu je dolg. Prvi odtenek rdeče je bil Coral Red leta 1956, sledilo pa jih je še več – običajno z mamljivimi imeni, kot so Bahia Red, Flash Red, Mars Red, Tornado Red, Salsa Red, zdaj pa Kings Red … Zakaj je rdeča že tako dolgo del znamke?

Mareike Hackbarth: Pri nakupu avtomobila je po proizvajalcu in modelu na splošno najpomembnejši odločilni dejavnik barva. Rdeča barva je zelo izrazita. Rdeča je ves čas v gibanju in zelo dinamična. Tako je rdeča zunanja barva že dolgo sestavni del Volkswagnove barvne palete; trenutno obstaja več kot 50 odtenkov rdeče. Ker je rdeča zelo priljubljena kot barva za številne vozne parke, bo še naprej igrala pomembno vlogo pri Volkswagnu – v svojih različnih odtenkih.

Ko je bil leta 1976 predstavljen odtenek Mars Red, se je prvič zgodilo, da je bil odtenek rdeče predstavljen hkrati z novim športnim modelom. Poleg Diamond Silver je bila barva Mars Red barva prvega Golfa GTI. Prava »sanjska ekipa« – in morda celo nekaj malega pionirja?

Mareike Hackbarth: Vsekakor. GTI in rdeča barva sodita skupaj že od samega začetka. Za športne modele je že od nekdaj značilna ta povezava »močno in rdeče«. Barva ima močno simboliko: rdeča je kri, rdeč je ogenj. Barva v nas sproža občutke aktivnosti, energije in veselja do življenja. Zaradi tega je rdeča popolna barva za zmogljive modele blagovne znamke: povezujete jo z užitkom v vožnji in pritegne veliko pozornosti.

Leta 1986 je sledila predstavitev odtenka Tornado Red – barve za visokozmogljive avtomobile, ki je to že desetletja. Nešteto vrhunskih modelov tistega časa je na sebi nosilo to močno barvo, na primer Golf II GTI 16V, Corrado G60, Golf III VR6, Golf R32 ali Golf GTI TCR. Zakaj se je tista rdeča tako dobro prilegala na športna vozila?

Mareike Hackbarth: Tornado rdeča je zelo dominantna, pozitivna in glasna barva, kar je vidno že od daleč. Popolno nasprotje nežno modre ali nedolžne bele. Tornado Red je uspešen, brezčasen odtenek, ki se res dobro prilega našim športnim modelom – mimogrede, to je odtenek, ki smo ga uporabili pri razvoju naše nove barve za vrhunsko zmogljivost Kings Red Metallic.

Od prvega GTI so rdeči elementi ostali športni znak. Ali je pošteno reči, da je rdeča pogosta tema pri oblikovanju Volkswagnovih visokozmogljivih modelov?

Mareike Hackbarth: Rdeča je moč. To je tisto, kar želimo, da naši zmogljivi modeli oddajajo že na prvi pogled – vključno s podrobnostmi. Zato kot poudarek uporabimo rdečo, ki se nadaljuje v šivu ali na primer v standardnem diamantnem vzorcu. Pogosta tema v številnih pogledih, ki se je zdaj uveljavila kot znak športnosti in moči, ja.

… in to se nadaljuje v ID.4 GTX?

Mareike Hackbarth: Vsekakor. Za ID.4 GTX smo namenoma izbrali to skupno temo in jo na novo interpretirali. Nova električna mobilnost potrebuje inovativen dizajn. Toda za GTX je bil pomemben tudi prenos podob preteklih Volkswagnovih zmogljivih modelov. Razvili smo nov svet GTX z geslom »Electric Vibrant Power«: zelo dinamičen, jedrnat in močan. Močna rdeča v kombinaciji s črno barvo, značilne športne značilnosti s temno modrimi in rdečimi notranjostmi, na primer rdeči dvojni kontrastni šiv, ki poteka skozi potniško kabino.

Kaj je pomembno pri barvi, ki je uporabljena za novi športni top modela?

Mareike Hackbarth: Rdeča je nekaj, kar naše stranke povezujejo s športnostjo, za osnovo smo uporabili to znano estetiko. Dom GTX je svet zmogljivosti – in to smo želeli pokazati s Kings Red Metallic. V električni dobi smo želeli ustvariti simbol nove zmogljive linije. Konec koncev, ko gre za podnebju prijazne električne avtomobile, ni vse v razumu; vpletena so tudi čustva, užitek v vožnji in pospeševanje. Rdeča predstavlja te lastnosti. Tako smo razvili Kings Red Metallic posebej za GTI in GTX.

Kaj naredi barvo Kings Red Metallic posebno?

Mareike Hackbarth: V preteklosti je rdeča simbolizirala blaginjo, bila je draga luksuzna barva. Nove modele smo želeli nadgraditi s »kraljevsko« premium rdečo, in trdo delali, da smo ustvarili briljantno barvo z globoko nasičenostjo in močno svetilnostjo. Dvoslojni osnovni premaz vsebuje barvni pigment in rdeče prevlečen aluminijev pigment, ki daje barvi izjemno globino. Barvni sistem na vodni osnovi je tudi zelo okolju prijazen, ekološko trajnosten in se lahko uporablja v vseh proizvodnih obratih.

Pred 30 leti je bilo 50,4 odstotka registracij novih osebnih avtomobilov v Nemčiji za avtomobile svetlih barv: prva izbira je bila rdeča s 25,2 odstotka registracij. Od preloma tisočletja je svet avtomobilskih barv postal bolj subtilen. Delež svetlih barv se je do leta 2020 zmanjšal na slabih 24 odstotkov. Delež rdečih avtomobilov je bil 6,7-odstoten v Nemčiji in 5-odstoten na mednarodni ravni. Je rdeča še vedno obstojna barva? In kakšna je smer trenda?

Mareike Hackbarth: Rdeča je ena od treh osnovnih barv in ima nešteto odtenkov. In na enak način, kot obstajajo trendni cikli, obstajajo tudi barvni cikli. Barvna paleta v avtomobilski industriji se razvija v širši izbor barvitih odtenkov. V prihodnjih letih bodo žive in prilagojene barve močneje poudarile zunanjost. V Evropi je več barv; modra in rdeča se spet vračata med svetlimi barvami. Trenutni trend rdeče barve so modrikasti odtenki in menimo, da bo rdeča v prihodnosti spet postala trendovska.

Rdeča ima različne konotacije, odvisno od kulture: v zahodnih kulturah rdeča predstavlja tudi ljubezen, pogum, nevarnost in toplino. V vzhodni Evropi pomeni lepoto. Rdeča je med drugim na Kitajskem simbol veselja. Pa tudi uspeh, kot na primer v Južni Ameriki. Največje soglasje po vsem svetu, ko gre za rdečo, pa je, da je barva strasti. Ali regionalna simbolika barve igra vlogo?

Mareike Hackbarth: Barve in kombinacije barv v nas ljudeh sprožijo določena čustva. Vzbujajo radovednost, vplivajo na naše stanje duha in nadzorujejo naše nakupovalne vzorce. Zato pogledamo, kateri odtenki so primerni za trend v regiji in kaj lahko v njej nanesemo na avtomobile. Družba, kultura in gospodarstvo so glavni dejavniki; niso vse skupine barv sprejemljive v vseh regijah. Na Kitajskem so trenutno zelo priljubljene na primer vijolična, zlata in intenzivno rdeča, zelo izrazite barve. V evropskih državah je drugače. V Južni Ameriki kupci avtomobilov poskušajo svojo individualnost izraziti z bolj športnimi avtomobili in rdeča je tam najbolj priljubljen odtenek barve. Vsaka država ima posebne barvne preference. Zato tesno sodelujemo z našimi mednarodnimi oblikovalskimi centri.