BARCAFFÈJEVO BOŽIČNO JUTRO

Božično jutro je že za ovinkom in medtem ko se otroci podajajo na lov za sledmi Božička, so odrasli na vrsti za pripravo prazničnega zajtrka. Tudi v naši mali deželici za spremljavo k božičnemu zajtrku zadnja leta vse bolj popularni postajajo punči ali mimoze, na drugi strani pa ne smemo pozabiti na bogate vroče čokolade in espresso koktejle. Priprava posebnih receptov za kavne koktejle na osnovi kave Barcaffè ni nič nenavadnega, saj se z združevanjem najboljših barist in umetnikov latte arta vrhunski mojstri venomer potrudijo pripraviti izvrstne kavne napitke tako po okusu kot videzu.

  

Barcaffè barista Aleš Gorenc, ki je letošnje leto osvojil naziv najboljšega bariste v državi, je pripravil prav poseben espresso koktejl, ki bo pocedil sline tudi tistim, ki jim kavni napitki niso med prvo izbiro. Aleš se je tokrat še posebej potrudil, da ne navdušuje le okus in aroma, temveč tudi enostavnost recepta, ki je primeren za vsakogar, ki se poda za kuhinjski pult.

Božični Barcaffè espresso koktejl

  • 60 ml ohlajenega espressa ali 50 ml ohlajene ter precejene turške kave (za tiste s kavnimi aparati espresso pri podjetju priporočajo nagrajeno kavo Barcaffè espresso INDIA, za tiste, ki doma radi pripravljajo turško kavo pa Barcaffè Classic ali povsem novo Barcaffè Whiskey Barrel Aged)
  • 10 ml čokoladnega likerja (strokovjaki priporočajo Mattis)
  • 30 ml kahlue ali kavnega likerja po izbiri
  • 50 ml pomarančne božične infuzije (pomarančni sok na nizkem ognju kuhamo 10-15 min s klinčki, cimetom in rjavim sladkorjem, mešanico pustimo stati 30 min, nato precedimo in ohladimo)
  • Dodamo na pol stepeno smetano ali pol kreme in pol mleka (t.i. half and half), posuto s kokosom in koščki čokolade

Vse sestavine razen smetane dobro premešamo v ohlajenem šejkerju ali v mikserju (lahko tudi v blenderju) z ledom in nato dvakrat precedimo v 180 cl velik martini kozarec. Zaključimo s pol stepeno smetano (lahko v šejkerju ali z metlico), na katero dodamo še kokos in koščke čokolade. Uporabimo lahko tudi druge visoke kozarce ter ustvarimo kokosov čokoladni rob, tako da rob pomočimo v pomarančni sok in nato v omenjene sestavine.

Ustvarjanje tega koktejla je prav prijetno in zabavno, zato je odlična priložnost, da ga pripravite skupaj s preostalimi družinskimi člani.