AVTENTIČEN, MODEREN IN PRAKTIČEN

Z novim R 18 BMW Motorrad zdaj vstopa v segment kruzerjev. Kot vsak motocikel BMW pred njim, tudi ta model v celoti stoji na tradiciji motociklov BMW – tako tehnično kot tudi oblikovno. Izposodi si pri znanih modelih, kot je BMW R 5, tako tehnološko kot vizualno, da se fokus usmeri nazaj na bistven pomen motocikla: čista klasika, brez pretiravanja in bokserski motor kot epicenter vozniškega užitka v kombinaciji z »dobrimi vibracijami«. Še več, klasični dizajn je v R 18 združen z jasno in hkrati sodobno tehnologijo, ki ustvari očarljivo zasnovo, ki ponuja izkušnjo vožnje, ki je kultivirana in čustvena.

Osrednji del novega BMW R 18 je na novo razvit 2-valjni bokserski motor – “Big Boxer”. Tako videz kot tudi tehnologija odražata nadaljevanje tradicionalnih bokserskih motorjev z zračnim hlajenjem, ki so ponudili navdihujočo izkušnjo vožnje, odkar je BMW Motorrad začel s proizvodnjo leta 1923. Najmočnejši 2-valjni bokserski motor, ki je bil kdajkoli uporabljen v seriji motociklov, ima prostornino 1 802 ccm, največja izhodna moč znaša 67 kW (91 KM) pri 4 750 vrt./min. Od 2.000 do 4.000 vrtljajev je ves čas na voljo več kot 150 Nm navora, ta elementarna vlečna moč pa je kombinirana s polnim resonančnim zvokom. Osrednji del vzmetenja v novem R 18 je okvir iz jeklene cevi z dvojno zanko.

Njegova zasnova ohranja dolgoletno tradicijo BMW Motorrad tega tipa okvirja, izjemna kakovost izdelave in natančna pozornost do detajlov pa se kažeta tudi v podrobnostih, kot so varjeni spoji med jeklenimi cevmi in litimi ali kovanimi deli. Elementi vzmetenja novega BMW R 18 namerno ne omogočajo možnosti elektronskega prilagajanja, saj namesto tega teleskopska vilica in neposredno nameščena opornica za osrednje vzmetenje z blaženjemzagotavljata vrhunsko upravljanje koles in udobje vzmetenja. Premer vilice je 49 mm, hod vzmetenja pa 120 mm spredaj in 90 mm zadaj.

Novi zavorni sistem BMW R 18 je sestavljen iz dvojne kolutne zavore spredaj in enojne kolutne zavore zadaj v povezavi s štirimi batnimi čeljustmi. Medtem kolesa z žico zagotavljajo izjemno eleganten retro videz. Novi R 18 ponuja tudi tri standardne načine vožnje “Rain”, “Roll” in “Rock” – nenavadne v tem segmentu, tako, da se lahko motocikli prilagodijo posameznim željam voznika. Standardna oprema vključuje tudi ASC (samodejni nadzor stabilnosti), kar zagotavlja visoko raven varnosti pri vožnji. Poleg tega je novi R 18 serijsko opremljen z nadzornim navorom navora motorja (MSR), med drugimi možnostmi pa je na voljo tudi pomoč pri vzvratni vožnji, ki je priročna za manevriranje, funkcija nadzora zagona pa omogoča lažji zagon. R 18 vseeno mojstrsko prenaša ikonični slog preteklih časov do današnjih dni, obdrži pa čist dizajn v številnih podrobnostih, na katere vplivajo predvsem klasike, kot je BMW R 5.

Ni naključje, da funkcionalni in slogovni elementi, kot sta pogonska gred z odprtim pogonom in atraktivna poslikava spominjajo na legendarnega boksarja iz leta 1936, saj tudi so tudi klasične karoserijske lastnosti modela R 18 narejene iz kovine – kot se spodobi za avtentično klasiko. Vzmetenje podobno spominja na legendarnega R 5, skupaj z dvostransko zaskočno ročico in konzolno oporno opornico pa je koncept R5 s togim okvirjem v vizualnem pogledu odlično prenesen v moderno dobo. Novi pa ob vsem tem R 18 ponuja tudi bolj kot praktično zasnovo kot kateri koli drug motocikel.

Kot rezultat tega je opremljen z lahko odstranljivim zadnjim okvirjem in preprosto sestavljenimi deli. Skrbno zasnovana pritrdilna mesta za hidravlične vodove zavor, sklopke in kabelskega snopa prav tako omogočajo enostavno namestitev višjih ali spodnjih krmilnih ročic v povezavi z ustreznimi hidravličnimi vodniki in kabelskimi jermeni. Poleg tega so vidni pokrovi ventilov (pokrovi glave valja) in pokrov jermena (pokrov ohišja motorja) zasnovani tako, da so nameščeni zunaj oljne komore, zato jih je zelo enostavno zamenjati.